Choć muzyką zajmuję się już dosyć długo, to w temacie midi jestem jeszcze mało rozeznany.
Od kilku dni próbuję właściwie podpiąć / zsynchronizować Cubase 5 z MPC 1000 jj os2.
Chcę używać MPC jako zewnętrznego instrumentu po midi. Wgrywać i edytować partie midi w Cubase. Wydawało mi się, że podpiąłem wszystko właściwie... do momentu: Audio Mixdown. Okazało się, że wszystko się zgrało... prócz ścieżki midi z MPC... i tak mam wszystko bez perkusji:| Jak mam to podłączyć?
Cubase 5 - jak podpiąć właściwie Akai MPC 1000
- ZgibniewZiobor
-
- Kontakt:
Re: Cubase 5 - jak podpiąć właściwie Akai MPC 1000
dajesz synchronizacje z zewnetrznego zegara midi czyli z mpc... ustawiasz to w cubase i w mpc (by mpc było masterem a cubase slave)
w mpc ustawiasz na dany kanał midi, na danym presecie i wsio...
- ZgibniewZiobor
...no tak robiłem master i slave. Wszystki jest okej, ale jak daje audio mixdown to nie rejestruje dzwieków z mpc:| Jak tak jest to niby wszystko okej ale z mixdown jaja są:(
- ZgibniewZiobor
W mikserze scieżka midi MPC nie daje sygnału na stereo out. VSTi dają a z MPC nie i tu jest problem. Nie wiem co zrobić, założe się że to banał jak fix ale coś mnie przyćmiło:| Gra sobie tylko w MIDI Chanles. VSTi channels sie downmixuja ale bez midi channel, na którym jest MPC.
- ZgibniewZiobor
Czy konieczne jest zgranie midi na audio z MPC by móć zrobić mixdown??
Przecież połączenie MIDI przesyłą tylko komunikaty MIDI. Na tym kanale MIDI od MPC masz zapięty jakiś VST? Czy chcesz zgrywać bębny z MPC do Cubase? Bo przez połączenie MIDI nie pójdzie przecież ani milisekunda sampla z MPC.
- ZgibniewZiobor
To co mam zrobić bym do tego midi tracka był podłączony dźwięk z mpc. Chce grać mpc jak hardwarem. Kiedyś podpinaliśmy motifa i tam był soft, a z MPC mam problem. Nie chce zgrywać za każdym razem do audio... to troche bez sensu. Musze do midi przyporządkować dzwięki z MPC tak by się wyświetlały w Stereo Out w Cubase... tylko jak? Wszytko działa do momentu mixdown. Gdy zgrywam bit na np wav to VSTi sie tylko zgrywają bez midi z MPC.
...
Czy konieczne jest zgranie midi na audio z MPC by móć zrobić mixdown??...
Niby mozna to ominac, np. wykorzystujac ext fx i walczac z latencja, ale lepiej jednak zgrac. Niestety, cos za cos, to nie Pro-Tools
- ZgibniewZiobor
Czyli jednak zgrywać do audio przed mixdownem:D Nie jest to jakiś wielki kłopot, ale jednak...
Chciałem jeszcze zapytać jak to jest z tym swingiem perki. Czy przypadkiem w Cubase nie można jakoś tego zrobić. MPC chce używać głównie jako drummachine w sekwencerze Cubase.
Zastanawiałem się czy nie lepiej wgrywać wszystkiego do AKAI i potem tylko w Cubase zgrywać na audio, ale jednak lepiej będzie korzystać z sekwencera cubase.