Finalizer Express czy DSP 260

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
bordun
Finalizer Express czy DSP 260

Post autor: bordun » czwartek 15 kwie 2010, 11:42

witam

mam dylemat i pytanie w związku z nim

obecnie posiadam Finealizer Express, ale mam okazje zakupić dynacorda dsp260

no i tu sie pojawia problem, czy warto zrobić taką zamianę?

dodam jeszcze że nagłośnienie mam następujące:

góry D12-3 i końcówka CL1600 (to wszystko dynacorda oczywiście)

basy samoróbki +ads lx1100

w tej sytuacji jestem zadowolny z pracy finalizera, ale ten dsp dobrze by pasował pod te moje górki

co o tym sądzicie?

czy warto zrobić taką zamianę?

i czy będzie to na + całego nagłośnienia i brzmienia ?

z góry dziekuję za wszelkie opinie.

Awatar użytkownika
Kobe_Tai'73

Re: Finalizer Express czy DSP 260

Post autor: Kobe_Tai'73 » piątek 16 kwie 2010, 02:25

" w tej sytuacji jestem zadowolny z pracy finalizera "

Tak na marginesie chciałem zapytać. W jakiej sytuacji jesteś zadowolony z
pracy tego finalizera..tzn jaką rolę pełni w twoim studio ? Pytam bo ciekawi mnie
co ma finalizer do nagłośnienia.

Awatar użytkownika
bordun

Post autor: bordun » piątek 16 kwie 2010, 06:57

wiem że jest to sprzęt studyjny, jednak ja użuwam tego.... no nie w studio. powiedzmy że na estradzie;) 

a to że jestem z niego zadowolony to chyba jasne stwierdzenie;)

jednakże rozważam możliwość że coś może byś lepsze i dlatego zwracam sie z prośbą o opinie na ten temat.

pozdrawiam 

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » piątek 16 kwie 2010, 07:51

...
wiem że jest to sprzęt studyjny, jednak ja użuwam tego.... no nie w studio. powiedzmy że na estradzie;) 

a to że jestem z niego zadowolony to chyba jasne stwierdzenie;)

jednakże rozważam możliwość że coś może byś lepsze i dlatego zwracam sie z prośbą o opinie na ten temat.

pozdrawiam ...

"... powiedzmy , że na estradzie"  to może powiedzmy teżdo czego ? Jako lampkę ? Stolik do kawy ? Podkładkę pod myszk ? ... 

Więc tamten może być lepszy bo... ?  Ma więcej miejsca może nawet na 3 kawy ? , myszka się mniej ślizga czy ma mocniejsze światło  ?

Konkrety ,to może ktoś odpowie normalnie !

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Kobe_Tai'73

Post autor: Kobe_Tai'73 » piątek 16 kwie 2010, 10:49

Dobrze , że wiesz że to sprzęt studyjny ale chyba nie bardzo wiesz co to za narzędzie. Podejrzewam, że wykorzystujesz je na pół gwizdka jako taki trochę "lepszy equalizer" do swojego odsłuchu. Z tego co napisałeś masz tam jakieś własnej roboty paczki basowe o niewiadomej charakterystyce + nie wiadomo w jakich warunkach to wszystko gra. Podejrzewam, że jeżeli ktoś miałby szczere chęci dopasować się do twojego pytania i udzielić ci odpowiedzi to nie będzie w stanie bo za wiele jest niewiadomych. Musisz sam porównać na żywca, który sprzęt w twoim przypadku będzie lepszy.Jak dla mnie zastosowanie takiego czegoś tylko to korekcji to strzelanie z armaty w komara...ale by osiągnąć zamierzony efekt stosuje się różne przybory, więc może się mylę.

Awatar użytkownika
bordun

Post autor: bordun » piątek 16 kwie 2010, 10:58

Konkrety ,to może ktoś odpowie normalnie ! ... 

chyba wiadomo do czego taki sprzęt służy więc nie rozumiem tych konkretnie ironicznych wypowiedzi.

jeżeli nie wiadomo to prosze poczytać:

1) http://www.audiofactory.pl/sklep/index.php?p540,finalizer-express

2) http://maxvax.pl/index.php/2008/05/20/dynacord-dsp-260-nowy-procesor/ 

konkretnie to mnie interesuje to, które z tych dwóch urządzeń będzie bardziej odpowiednie dla zestawu który podałem na początku i czy warto wymieniać finealizer na DSP?

nie trudno się też zorientować że podany zestaw nie służy do nagłaśniania dużych plenerów tylko do małych imprez typu wesela, zabawy.

pozdrawiam. 

Awatar użytkownika
bordun

Post autor: bordun » piątek 16 kwie 2010, 11:11

"...Z tego co napisałeś masz tam jakieś własnej roboty paczki basowe o niewiadomej charakterystyce..."

eminence 18", 500W, 4ohm 

"...+ nie wiadomo w jakich warunkach to wszystko gra..."

o tym już napisałem w poprzednim poście.

"...Podejrzewam, że jeżeli ktoś miałby szczere chęci dopasować się do twojego pytania i udzielić ci odpowiedzi to nie będzie w stanie bo za wiele jest niewiadomych..."

w takim razie jakie to niewiadome? i co jeszcze mam wyjaśnić?

ODPOWIEDZ