Ableton - dziwny pitch-up w samplach wrzuconych w deck

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
RN
Ableton - dziwny pitch-up w samplach wrzuconych w deck

Post autor: RN » sobota 20 mar 2010, 23:47

Witam,

Nie lubie zawracać ludziom nie potrzebnie głowy, ale tym razem muszę kogoś pomęczyć, bo nawet nie specjlanie wiedziałem jak sforułować zapytanie, aby wyszukać potrzebne informacje na którymś z anglojęzyczych forów.

Własnie sobie poznaje Abletona tj atakuje tutoriale, które odkrywaja przede mna uroki Abletona, ze tak powiem prawie poetycko .
Jestem na etapie Tworzenia własnych Decków (mam nadzieje, ze uzywam dobrego sformułownia).

Na bazie Instrumentu: IMPULSE->BackBeat Room - storzyłem sobie własną palete instrumentów (z Katalogu Samples->WAVEFORMS) wrzucająć po prostu dzwięki w postaci plików aiff. Daje sobie na kontrolę przez klawiature komputera i co ciekawe, jak wrzucam ten sam instrument (np KICK-Trax pod C3 i pod B3) to zmienia się jego wysokość.

Da się to jakoś wyłączyć, czy musze zmieniać kontrolę "na słuch" poprzez korektę na panelu samplu?

Pozdrawiam
RN

Awatar użytkownika
Mayu

Re: Ableton - dziwny pitch-up w samplach wrzuconych w deck

Post autor: Mayu » wtorek 13 kwie 2010, 17:26

W zasadzie to jest opcja Velocity w simplerze. Ponieważ jestem teraz w robalu i nie mogę sprawdzić dokładnie gdzie, ale o ile pamięć mnie nie myli to pokrętło czułości Velocity znajduję się gdzieś w prawym dolnym rogu. Jeśli go tam nie ma to może jest w innym miejscu ale jest na pewno bo potrzebowałem z tego skorzystać no i udało mi się to znaleźć.

Bolesławiec, dolnośląskie

Awatar użytkownika
ktm

Re: Ableton - dziwny pitch-up w samplach wrzuconych w deck

Post autor: ktm » środa 14 kwie 2010, 09:51

Jest velocity w simplerze (pitch ręcznie) jeżeli chcesz z automatu to spróbuj sampler shortcircuit - jest dobry i darmowy.

pozdrawiam

ODPOWIEDZ