W listopadowym numerze EiS pojawił się test monitorów. W kategorii do 3000 zł najlepsze okazały się EVENT 05 i ALESIS M1 Mk2.
Czy dużo gorsze są pasywne Alesis'y M1 Mk2? Narazie podłączyłbym je do sprzętu Hifi, ale z czasem kupię sobie końcówkę mocy np: Alesis RA-150. Czy jeśli już będe kiedyś posiadał zawodową końcówkę (a nie Hifi) to czy te odsłuchy zabrzmią tak jak wersja aktywna? Czy duża różnica jest pomiędzy technologią "bi-amp", a tradycyjną - (ewentualnie pasywną + końcówka) i czy rzutuje to w tak dużym stopniu na mixowany (na pasywnym sprzęcie) materiał czy przez to odsłuchy mnie będą dużo kłamać?
Alesis'y
Re: Alesis'y
Sadze, ze zbyt czesto twierdzi sie, ze monitory pasywne sa calkowicie nieprzydatne do pracy. Tymczasem w normalnych warunkach odsluchowych roznice miedzy modelami pasywnym i aktywnym (np. Tannoy) sa przy zastosowaniu w miare sensownej koncowki mocy calkowicie pomijalne. W dodatku tak naprawde roznice w brzmieniu koncowek mocy (nawet tych we wzmacniaczach hifi) w porownaniu z "brzmieniem" pomieszczen i roznicami w brzmieniu roznych modeli zestawowo glosnikowych sa jeszcze bardziej pomijalne, tak wiec moje zdanie juz znasz
Przy doborze wzmacniacza zwrocilbym tylko uwage na mozliwosc odlaczenia barwy tonu oraz na to, aby moc wzmacniacza byla wystarczajaca albo jeszcze wieksza - inaczej szybko bedziesz szukal nowych glosnikow wysokotonowych :)

Przy doborze wzmacniacza zwrocilbym tylko uwage na mozliwosc odlaczenia barwy tonu oraz na to, aby moc wzmacniacza byla wystarczajaca albo jeszcze wieksza - inaczej szybko bedziesz szukal nowych glosnikow wysokotonowych :)
W takim razie jaki wzmacniacz (narazie niestety HiFi) byłby najlepszy i nie uszkodzi mi głośników skoro w aktywnym modelu są zastosowane odpowiednio dla tweeter'a i woofer'a:
Wzmacniacz niskich częstotliwości: 75 W / 8 ohm
Wzmacniacz wysokich częstotliwości: 25 W / 4 ohm
Wzmacniacz wysokich częstotliwości: 25 W / 4 ohm
Sampling (kreatywny): z użyciem PC
Wzmacniacz wysokich częstotliwości: 25 W / 4 ohm...
Conajmniej 80W. Lepiej wiecej. Ja mam do NS-10 120W.
Wzmacniacz wysokich częstotliwości: 25 W / 4 ohm...
Conajmniej 80W. Lepiej wiecej. Ja mam do NS-10 120W.
A że tak się głupio spytam - to po co ta technologi "bi-amp" co w sumie to do końca nie wiem...
...A że tak się głupio spytam - to po co ta technologi "bi-amp" co w sumie to do końca nie wiem......
Jest wiele powodow, na pewno wszystkich nie wymienie:
- zwrotnice na poziomie liniowym a nie glosnikowym - brak cewek, mozliwosc dokladniejszego ksztaltowania
- w zwiazku z tym lepsze "powiazanie" glosnika z koncowka - lepsze tlumienie, mozliwosc dopasowania parametrow koncowki do glosnika
- mozliwosc elektronicznej korekcji i roznego rodzaju akustycznych i elektrycznych sprzezen zwrotnych
- ewentualne znieksztalcenia z kanalu niskotonowego nie przedostaja sie do kanalu wysokotonowego
Jest wiele powodow, na pewno wszystkich nie wymienie:
- zwrotnice na poziomie liniowym a nie glosnikowym - brak cewek, mozliwosc dokladniejszego ksztaltowania
- w zwiazku z tym lepsze "powiazanie" glosnika z koncowka - lepsze tlumienie, mozliwosc dopasowania parametrow koncowki do glosnika
- mozliwosc elektronicznej korekcji i roznego rodzaju akustycznych i elektrycznych sprzezen zwrotnych
- ewentualne znieksztalcenia z kanalu niskotonowego nie przedostaja sie do kanalu wysokotonowego
...W listopadowym numerze EiS pojawił się test monitorów. W kategorii do 3000 zł najlepsze okazały się EVENT 05 i ALESIS M1 Mk2.
Słuchałem M1 pasywne i uważam, że są nawet lepsze od aktywnych, używałem wzmacniaczy Onkyo i Harman/Kardon, tak więc hi-fi i było bardzo fajnie, zwłaszcza w górze. W końcu kupiłem aktywne ze względów praktycznych i uważam, że w tej klasie są najlepsze na rynku. Jeżeli masz dobry wzmacniacz hi-fi to powinno byc OK, sądzę, że szybko się ich "nauczysz", a potem dokupisz końcówkę np. RA300 (150 jest za mała) albo coś innego tej klasy.
Pozdrawiam
Hofi
Słuchałem M1 pasywne i uważam, że są nawet lepsze od aktywnych, używałem wzmacniaczy Onkyo i Harman/Kardon, tak więc hi-fi i było bardzo fajnie, zwłaszcza w górze. W końcu kupiłem aktywne ze względów praktycznych i uważam, że w tej klasie są najlepsze na rynku. Jeżeli masz dobry wzmacniacz hi-fi to powinno byc OK, sądzę, że szybko się ich "nauczysz", a potem dokupisz końcówkę np. RA300 (150 jest za mała) albo coś innego tej klasy.
Pozdrawiam
Hofi
......W listopadowym numerze EiS pojawił się test monitorów. W kategorii do 3000 zł najlepsze okazały się EVENT 05 i ALESIS M1 Mk2.
Pozdrawiam
Hofi
...
Pozdrawiam
Hofi
...
[ SORKI - nie wiem jakim cudem zniknęło to co napisałem ] a napisałem
Skoro miałeś do czynienia z M1 Pasive - to czy też uważasz, że przenoszą mało środka? Poza tym jak się na nich ustawia bass? Czy zastosowanie 6,5" woofer'a faktycznie poprawia w Alesis'ach możliwość kontorlowania basu? Słuchałem w tym przedziale cenowym innych (aktywnych) monitorów ale 5 calowych i szczerze mówiąc - basu jest za mało.
Skoro miałeś do czynienia z M1 Pasive - to czy też uważasz, że przenoszą mało środka? Poza tym jak się na nich ustawia bass? Czy zastosowanie 6,5" woofer'a faktycznie poprawia w Alesis'ach możliwość kontorlowania basu? Słuchałem w tym przedziale cenowym innych (aktywnych) monitorów ale 5 calowych i szczerze mówiąc - basu jest za mało.
S?ucha?em M1 pasywne i uwaz˙am, z˙e sa˛ nawet lepsze od aktywnych ... a potem dokupisz kon´cówke˛ np. RA300 (150 jest za ma?a) albo cos´ innego tej klasy.
Zgadzam sie z powyzsza opinia. Na temat monitorow i koncowek Alesisa bylo juz pisane na forum kilka razy. Zadaj sobie troche trudu i poszukaj. Moim zdaniem najlepiej brzmiaca kombinacja Alesisa to M1 pasywne ze stara koncowka RA-100.
Zgadzam sie z powyzsza opinia. Na temat monitorow i koncowek Alesisa bylo juz pisane na forum kilka razy. Zadaj sobie troche trudu i poszukaj. Moim zdaniem najlepiej brzmiaca kombinacja Alesisa to M1 pasywne ze stara koncowka RA-100.