Ceny sprzętu muzycznego

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Ceny sprzętu muzycznego

Post autor: Soundscape » niedziela 04 kwie 2010, 21:31

...
Nie zaczynałbym wątku, gdyby słuchawki z UK miałyby mnie kosztować 436 zł. One kosztują 78 funtów z podatkiem, czyli 333 zł, a kurierem jest kolega wracający za kilka tygodni do Polski. Czy licząc nawet 450 zł, choć nie znalazłem takiej ceny w Polsce nawet bez przesyłki, to i tak w kieszeni zostaje 120 zł. Proszę zauważyć, że to nie jest mało w porównaniu do ceny słuchawek (taniej o 38%), nawet z gwarancją tylko w UK. Argument o sprzęcie za kilka tysięcy i oszczędności 120 zł nie pasuje tutaj! Każdy z nas liczy pieniądze, inaczej byśmy robili zakupy w pierwszym, "lepsiejszym" sklepie.
...

One kosztują z ich podatkiem (15%) i licząc piątkowym kursem średnim 344 pln. No dobra nie będę się czepiał głupotSmile, żarcik taki. Jeśli nie chcesz na nie faktury, to ok. Nawet się opłaca (chociaż cholera wie ile będzie się czekało na naprawę gdyby się coś stało). Jeśli będziesz chciał fakturę, to doliczą polski VAT. Wtedy znów cena inna.

Gdy powyżej wspomniałem o sprzęcie za kilka tysięcy, to nie był argument tylko przytoczyłem przykład, iż łatwo się przejechać licząc kursem średnim.

Ja osobiście też liczę pieniądze, ale wolę mieć pewność iż jak coś zakupię, to mam pełny support i gwarancję u nas. U mnie to jest pewien sposób myślenia - nie chcę wszystkiego jak najszybciej, najtaniej i najlepiej, bo nie raz się przejechałem. Staram się tylko dobrze doradzić.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » niedziela 04 kwie 2010, 22:23

Nie miałem zamiaru krytykować. Temat zakładałem właśnie z myślą o takim doradztwie.Smile

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » poniedziałek 05 kwie 2010, 02:10

Następuje tutaj pomyłka, cena wyraźnie widnieje z opisem EX VAT co znaczy bez podatku vat, do ceny należy dorzucić 22%, jest to także cena bez podatku UK wysokości 15%

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » poniedziałek 05 kwie 2010, 08:39

rozczulacie sie defakto nad kilkudziesięcioma złotymi:D Kiedyś miałęm AKG240 kupione w PL. Po jakimś czasie użytkowania wydawało mi się, że lewy kanał czasem lekko brzęknął. Odesłąłęm na gwarancję PL. Po dniu zadzwonił do mnie ktoś z obsługi i powiedział: " Nie zauważyliśmy tej wady, o której Pan napisał, ale na wszelki wypadek dajemy panu nowe słuchawki" . W kilka dni miałem nowe słuchawki, a dodam że tamte już były lekko sfatygowane:D

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » poniedziałek 05 kwie 2010, 13:14

...rozczulacie sie defakto nad kilkudziesięcioma złotymi:D Kiedyś miałęm AKG240 kupione w PL. Po jakimś czasie użytkowania wydawało mi się, że lewy kanał czasem lekko brzęknął. Odesłąłęm na gwarancję PL. Po dniu zadzwonił do mnie ktoś z obsługi i powiedział: " Nie zauważyliśmy tej wady, o której Pan napisał, ale na wszelki wypadek dajemy panu nowe słuchawki"....
Kurde-jak w bajce...;) Myślę, że na tym forum znalazłoby się wiele osób, które miały niezłe przejścia z polskimi serwisami...
Jestem nauczycielem muzyki

yaneczek

Post autor: yaneczek » wtorek 06 kwie 2010, 11:52

...... rozczulacie sie defakto nad kilkudziesięcioma złotymi:D Kiedyś miałęm AKG240 kupione w PL. Po jakimś czasie użytkowania wydawało mi się, że lewy kanał czasem lekko brzęknął. Odesłąłęm na gwarancję PL. Po dniu zadzwonił do mnie ktoś z obsługi i powiedział: " Nie zauważyliśmy tej wady, o której Pan napisał, ale na wszelki wypadek dajemy panu nowe słuchawki"....
Kurde-jak w bajce...;) Myślę, że na tym forum znalazłoby się wiele osób, które miały niezłe przejścia z polskimi serwisami......

No wlasnie to faktycznie jak w bajce ,w przypadku mojego kolegi z interface-m konnekt sprzet trzeba bylo wysylac 2 razy (bo panowie w serwisie nie widzieli usterki) a sama naprawa trwa juz ponad 3 tygodnie - jedna z wymowek to ostatnio trwajace targi w niemczech No ale nie o tym w tym poscie tylko o SUPER cenach w Polsce.

przykladow cen z kosmosu jest duzo ,podam moj osobisty:

Steinberg mr 816 csx ,tego sobie obecnie szukam bo moj motu 896 niestety "zmarl".

cena w Polsce - 5850 zl -  http://www.audiofactory.pl/sklep/index.php?p1406,mr-816-csx 

cena w Niemczech - 3890zl - http://www.thomann.de/pl/steinberg_mr816_csx.htm

cena w USA - ok.2900zl -http://www.guitarcenter.com/Steinberg-MR816CSX-FireWire-Interface-105151930-i1413759.gc

Pominmy USA ,chociaz tam cena sprzetu w stosunku do zarobkow zwyklego zjadacza chleba jest po prostu rewelacyjna !!! - wiadomo dojdzie clo + nasz Vat + przesylka i zblizymy sie do kwoty niemieckiej . Wiec .... dlaczego mam dzwonic i pytac ,nastepnie bardzo czesto zamawiac i czekac iles tam czasu skoro kwota zakupu w Polsce jest duzo wieksza ?? Mnie jako ostatecznego konsumenta nie interesuje ta cala mgielka dotyczaca ceny tylko sama cena ,najlepiej najnizsza ,to sa w koncu moje zarobione pieniadze .

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 06 kwie 2010, 18:48

Steinberg mr 816 csx ,tego sobie obecnie szukam bo moj motu 896 niestety "zmarl".

cena w Polsce - 5850 zl -  http://www.audiofactory.pl/sklep/index.php?p1406,mr-816-csx 

cena w USA - ok.2900zl -http://www.guitarcenter.com/Steinberg-MR816CSX-FireWire-Interface-105151930-i1413759.gc

Pominmy USA ,chociaz tam cena sprzetu w stosunku do zarobkow zwyklego zjadacza chleba jest po prostu rewelacyjna !!! - wiadomo dojdzie clo + nasz Vat + przesylka i zblizymy sie do kwoty niemieckiej . Wiec .... dlaczego mam dzwonic i pytac ,nastepnie bardzo czesto zamawiac i czekac iles tam czasu skoro kwota zakupu w Polsce jest duzo wieksza ? 
...

Tu akurat z tym przykładem źle trafiłeś. Audiofactory jest dystrybutorem firmy Steinberg a u dystrybutorów przeważnie widzisz sugerowane ceny detaliczne. Porównywanie polskich cen do Thomanowskich nie ma sensu zważywszy na rynek niemiecki.

Thomann też nie miał zawsze takich cen. Podrósł trochę, stał się swego rodzaju kombajnem na rynku muzycznym i na niektóre produkty robi dobre ceny, bo kupuje je kontenerami.

Sprawdź np. ceny NI, Universal Audio, Euphonix, Tube-Tech, M-Audio (z wyjątkiem EX66) itd. Nie sądzę by w większości przypadków przebicie sięgało 5% od detalu. Są też przypadki kiedy właśnie tam jest drożej.

Co więcej - dzwoniąc do niektórych dystrybutorów pytając się o cenę, coraz to częściej usłyszysz: cena jak w Thomann.deSmile Nie jest tak źle znów jak niektórzy twierdzą.

Mnie jako ostatecznego konsumenta nie interesuje ta cala mgielka dotyczaca ceny tylko sama cena ,najlepiej najnizsza ,to sa w koncu moje zarobione pieniadze .

W wielu przypadkach taniej nie znaczy lepiej. Kiedyś sam miałem dylematy (i to w Polsce), bo w pewnym sklepie urządzenie XY kosztowało 10% taniej niż w drugim. Zadzwoniłem, popytałem i wyszło, iż tam gdzie mam taniej dostaję rok gwarancji a w droższym 3 lata. Dla mnie to nie jest wszystko jedno.

Pozdrawiam!

yaneczek

Post autor: yaneczek » środa 07 kwie 2010, 09:40

...

Pominmy USA ,chociaz tam cena sprzetu w stosunku do zarobkow zwyklego zjadacza chleba jest po prostu rewelacyjna !!! - wiadomo dojdzie clo + nasz Vat + przesylka i zblizymy sie do kwoty niemieckiej . Wiec .... dlaczego mam dzwonic i pytac ,nastepnie bardzo czesto zamawiac i czekac iles tam czasu skoro kwota zakupu w Polsce jest duzo wieksza ? 
...

Tu akurat z tym przykładem źle trafiłeś. Audiofactory jest dystrybutorem firmy Steinberg a u dystrybutorów przeważnie widzisz sugerowane ceny detaliczne. Porównywanie polskich cen do Thomanowskich nie ma sensu zważywszy na rynek niemiecki.

Thomann też nie miał zawsze takich cen. Podrósł trochę, stał się swego rodzaju kombajnem na rynku muzycznym i na niektóre produkty robi dobre ceny, bo kupuje je kontenerami.

Sprawdź np. ceny NI, Universal Audio, Euphonix, Tube-Tech, M-Audio (z wyjątkiem EX66) itd. Nie sądzę by w większości przypadków przebicie sięgało 5% od detalu. Są też przypadki kiedy właśnie tam jest drożej.

Co więcej - dzwoniąc do niektórych dystrybutorów pytając się o cenę, coraz to częściej usłyszysz: cena jak w Thomann.deSmile Nie jest tak źle znów jak niektórzy twierdzą.

Mnie jako ostatecznego konsumenta nie interesuje ta cala mgielka dotyczaca ceny tylko sama cena ,najlepiej najnizsza ,to sa w koncu moje zarobione pieniadze .

W wielu przypadkach taniej nie znaczy lepiej. Kiedyś sam miałem dylematy (i to w Polsce), bo w pewnym sklepie urządzenie XY kosztowało 10% taniej niż w drugim. Zadzwoniłem, popytałem i wyszło, iż tam gdzie mam taniej dostaję rok gwarancji a w droższym 3 lata. Dla mnie to nie jest wszystko jedno.

Pozdrawiam!

W moim przypadku przyklad trafiony bo wlasnie tego urzadzenia szukam Audiofactory jak do tej pory byla solidnym sklepem ,ale za taka cene tego urzadzenia u nich nie kupie.

U innych sprzedawcow z Polski, raczej nie mam mozliwosci zakupu ,ew. na zamowienie ,a cena zblizona ,co do gwarancji ,no tak dobrze jak jest ,.....ale pod warunkiem gdy serwis jest szybki i solidny ,...a tak naprawde ,najlepiej zeby tej calej gwarancji wcale nie trzeba bylo uzywac Niech nasze sprzety dzialaja jak najlepiej i jak najdluzej bez zagladania do swiatyn serwisantow ,czego wszystkim zycze!!! pozdrawiam

...

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » środa 07 kwie 2010, 16:10

W moim przypadku przyklad trafiony bo wlasnie tego urzadzenia szukam Audiofactory jak do tej pory byla solidnym sklepem ,ale za taka cene tego urzadzenia u nich nie kupie.

U innych sprzedawcow z Polski, raczej nie mam mozliwosci zakupu ,ew. na zamowienie ,a cena zblizona ,co do gwarancji ,no tak dobrze jak jest ,.....ale pod warunkiem gdy serwis jest szybki i solidny ,...a tak naprawde ,najlepiej zeby tej calej gwarancji wcale nie trzeba bylo uzywac Niech nasze sprzety dzialaja jak najlepiej i jak najdluzej bez zagladania do swiatyn serwisantow ,czego wszystkim zycze!!! pozdrawiam

Sprawdz cene w AudioFactory. Chyba sie zmienila ...

[Post edytowany przez Admina w dniu 07/04/2010]

perfektsound

Post autor: perfektsound » środa 07 kwie 2010, 20:06

Generalnie polecam niemiecki Justmusic, wiekszosc klamotow ma u nich trzyletnią gwarancję! A do tego zazwyczaj sa tansi o pare stowek do paru dyszek od polskich cen ;) 

Alternatywna muzyka elektorniczna.

ODPOWIEDZ