Mocne szumy w głośnikach

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
dr.beat
Kontakt:
Mocne szumy w głośnikach

Post autor: dr.beat » sobota 27 mar 2010, 15:58

Witam serdecznie, napotkalem ostatnio taki problem który sie nasilił ale delikatnie tez występował wcześniej, mianowicie chodzi mi o szumy które generuje:

1. Gniazdko 230V

2. Komputer

Otóz, co do 1 opcji to są to nieznaczne, delikatne szumy, nie slyszalne z odleglosci 1 metra, natomiast wiekszy problem stanowią bardzo mocne szumy generowane przez port USB, posiadam karte EMU 0404 i po podłączeniu kabla USB ( nawet gdy karta jest wyłączona), po odłączeniu kabla USB wszystko ucicha.

Teraz pytanie czego to moze być wina i jak sie uporać z tym szelestem ktory jest generowany przez komputer/ ? moze ktoś zetkął sie z podobnym problemem.

Monitory to KRK Rokit 8, płyta główna to  GA-EX58-UD3R, oczywiscie przełączałem porty USB i na kazdym jest to samo.

Czekam na jakies porady :(

Dzieki

Kamil

Music sounds better with...me ;-)

Kyle

Re: Mocne szumy w głośnikach

Post autor: Kyle » sobota 27 mar 2010, 17:18

Jak masz uziemiony komputer ?

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » sobota 27 mar 2010, 21:33

Spróbuj wpiąć monitory na oddzielną listwę zasilania.

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » niedziela 28 mar 2010, 12:04

Może masz dodatkowy monitor podłączony do kompa? Miałem podobnie i przyczyną był właśnie drugi monitor - musiałem mu zmienić gniazdko zasilania.

DZ1

Post autor: DZ1 » niedziela 28 mar 2010, 14:26

...
Witam serdecznie, napotkalem ostatnio taki problem który sie nasilił ale delikatnie tez występował wcześniej, mianowicie chodzi mi o szumy które generuje:

1. Gniazdko 230V

2. Komputer

Otóz, co do 1 opcji to są to nieznaczne, delikatne szumy, nie slyszalne z odleglosci 1 metra, natomiast wiekszy problem stanowią bardzo mocne szumy generowane przez port USB, posiadam karte EMU 0404 i po podłączeniu kabla USB ( nawet gdy karta jest wyłączona), po odłączeniu kabla USB wszystko ucicha.

Teraz pytanie czego to moze być wina i jak sie uporać z tym szelestem ktory jest generowany przez komputer/ ? moze ktoś zetkął sie z podobnym problemem.

Monitory to KRK Rokit 8, płyta główna to  GA-EX58-UD3R, oczywiscie przełączałem porty USB i na kazdym jest to samo.

Czekam na jakies porady :(

Dzieki

Kamil
...

Zrobiła Ci sie petla masowa. Niewiem jakie wyjścia ma twoja katra ale jesli ma symetryczne kable połączeniowe karta <-> monitory tez powinny byc symetryczne - to powinno troche pomóc a jesli nie to podłacz monitory do listwy bez bolca uziemiajacego i po sprawie.

Pozdr,

Awatar użytkownika
dr.beat
Kontakt:

Post autor: dr.beat » niedziela 28 mar 2010, 17:24

W końcu nastała błoga cisza:) Oczywiście bardzo delikatny szum wystepuje ale w sprzecie takiej klasy jednak będzie obecny, ale pętla masowa została usunięta poprzez podłączenie monitorów do listy bez uziemienia :)

Dzieki wszystkim za odpowiedzi !

Temat o zamkniecia, chociaż moze się komuś jeszcze przyda w przyszłości

Music sounds better with...me ;-)

ODPOWIEDZ