Problemy z MIDI - wina interfejsu czy komputera?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
lukashhh1
Problemy z MIDI - wina interfejsu czy komputera?

Post autor: lukashhh1 » piątek 26 mar 2010, 08:52

WItam Forumowicze!!!

Od pewnego czasu mam problem w moim domowym studyjku.

Moja konfiguracja:

- komputer PC na QUadzie, 3GB RAM, 2 dyski twarde 7200, zoptymalizowany jak tylko się dało.

- Program DAW Ableton LIve 8.1.1 suite.

- interfejs EDIROL FA-101 FireWIre

- klawiatura E-MU XBoard 49

- Waldorf Blofeld.

TEraz połączenia: Oczywiści Edirol z kompem po FW, klawiatura zasilana z zasilacza zewnętrznego, połączona z Edirolem poprzez kabel midi, wyjście midi z Edirola do wejscia midi Blofelda.

TEtaz mój problem. Podczas muzykowania zdarza się, że nacisnięta nuta jakby zostaje włączona, tzn syntezator ( dotyczy to także wtyczek  vst ) generuje cały czas dzwiek mimo puszczenia klawiszy. Potem cyklicznie na chwile sytuacja znika i znów się pojawia, uniemozliwia to kompletnie pracę. Pomaga restart programu. Pracuje na Ableton Live wersja 8.1.1.

POdczas tej zawiechy program pokazuje odbiór komunikatów MIDI, jednak nic nie słychac, nie pali sie tez lampka informująca o wysyłanych przez live komunikatach midi.

Próbowałem bawic sie w MIDIYOke oraz MIDIOX, ale jak na złośc wtedy wszystko było ok...

NIc nie zaobserwowałem.

czy przyczyna może byc błąd sterowników Midi? A moze klawiatura wysyła jakies błędne komunikaty? restart klawiatury nie pomaga. Tylko reset Live'a.

POmózcie

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Re: Problemy z MIDI - wina interfejsu czy komputera?

Post autor: lukashhh1 » sobota 27 mar 2010, 14:19

Podbijam temat, proszę o poradę...
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

ODPOWIEDZ