ESI Juli@ - dopasowanie sygnałów
Chciałbym zaczerpnąć od was informacji (a w zasadzie uzykać rady) odnośnie "dopasowania" sygnału wyjściowego do wejściowego. Jestem posiadaczem karty Esi Juli@ ustawionej w trybie z wejściami symetrycznymi na dużych jackach 1/4" i poziomami sygnału +4dB. Używam tego sprzętu do tworzenia perkusji i nagrywania gitary basowej przy użyciu preampu marki EBS. Pojawił się problem w postaci zbyt małego wzmocnienia sygnału docierającego do karty przez co gitara jest ledwo słyszalna. Radze sobie z tym podbijąc sygnał preampem na 20 dB oraz "softwerowo" co dobrym rozwiązaniem nie jest. Przeczytałem w FAQ iż do karty z wejściami 4dB powinien docierać sygnał o takiej samej wartości. W przeciwnym wypadku sygnał będzie bardzo słaby.
Podczas kompletowania karty i preampu nie byłem na tyle doświadczony ( zresztą teraz też nie jestem ) i nie zwróciłem uwagi na fakt i ów preamp posiada sygnał wyjściowy na poziomie -10 dbV ( http://www.bass.se/2009/manuals/manual_microbass_2.pdf ).
Karta Esi ma możliwość przełączenia jej na tryb z poziomami -10 db, ale pojawia sie pytanie czy to jest rozwiązanie ? Skoro sygnał -10 db będzie także na wyjściu karty czyli sygnał powinien być słabszy. Czy odbije się to na odsłuchu ? Czy może sprzedać ów preamp, kupić coś z odpowiednimi poziomami sygnału na wyjściu ? Proszę o radę. Pozdrawiam.
Re: ESI Juli@ - dopasowanie sygnałów
Ten przedwzmacniacz jest zasilany z 9V i jezeli nie ma w srodku przetwornicy (a raczej nie ma), to nie ma najmniejszych szans na porzadne wysterowanie wejscia +4 - zwlaszcza, ze przeciez to +4 jest moze dla -12dBFS, zwykle nizej. W tej sytuacji z tego preampu masz prawdopodobnie sygnal na poziomie -20dBFS, co wprawdzie dla brzmienia wiekszego znaczenia nie powinno miec, ale po co sie stresowac? Niewiele urzadzen polprzewodnikowych nizszej klasy, nawet zasilanych +/-12-15V, jest w stanie porzadnie, do zera, wysterowac przetworniki ustawione na +4, a z drugiej strony sygnal FS (np z normalnej plyty CD) podany na wyjscie przetwornikow ustawionych na +4 moze zaswiecic sieciowa zarowke
Przelacz sie na -10 i po klopocie. Oczywiscie sygnal z karty na monitory rowniez bedzie nizszy, ale to chyba latwo skompensowac, glosnoscia lub wejsciem w monitorach, albo czyms niezbednym pomiedzy.
EDIT
Za waszą radą przełączyłem sie na tryb niesymetryczny. Poziom sygnału zwiększył się ale nie znacznie. Nagrałem bas i zrobiłem zrzut ekranu miksera z cubase'a. Do pobrania z http://www.sendspace.pl/file/4d153d26e68b7cbd66dd88e Może ktoś z was po odłsuchu i przejżeniu tego zdjęcia, podusnie jakiś pomysł jak mogę sobie z tym problemem poradzić
Postanowiłem nagrać coś przy użyciu wyjścia DI z wzmacniacza basowego i jest to samo... :/ Nie wiem co z tym zrobić. Może zainwestować w jakiś profesionalny preamp, który wysterowałyby wejście ? Chyba, że ktoś ma jakiś inny pomysł. Z góry dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam.
- chantizstudio
mam ten sam problem co ty wszystko nagrywa się bardzo cicho...
- chantizstudio
u mnie problem wyglada tak http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=26659&forum=10&3
tyle ze ja mam podłączony mikser z wysterowanym już poziomem do 0.00 db i podłączony do symetrycznych wyjsc miksera do symetrycznych wejść karty, niby powinno być ok a jednak nie jest, moze to wina karty ktora jak widze taka sama mamy ?