Behringer MDX 2600 i Yamaha MG102C

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Squna
Behringer MDX 2600 i Yamaha MG102C

Post autor: Squna » sobota 20 mar 2010, 15:11

Witam!

Zacznę od tego,że juz przeszukałem informację na temat MDX 2600 na forum i jednoznacznej informacji nie uzyskałem i dlatego naprawdę BARDZO PROSZĘ o jakąś podpowiedz na temat podłączenia z Mikserem (MG102C) Niby wiem jak to podłączyć, ale nie działa mi to jak powinno

(przynajmniej mi się tak wydaję)

Mam taki kabel:

http://www.djshop.pl/i2562,proel,dh540-stereo-jack-m-2-x-mono-jack-m-1-8-m.html

A tak wygląda tył mojego kopresora:

http://www.behringer.com/EN/images/lightboxphotos/MDX2600_P0178_Rear_XXL.jpg

Wiem również ,że w mixerze muszę podłaczyć ten kabel (link wyżej) do opcji INSERT

Pytanie jest takie, gdzie podłączyć dwa pozostałe JACK'I w Kompresorze MDX 2600??

Tutaj daje jeszcze link do mojego mixera (kanały insertowe to 1 i 2)

http://www.musiciansbuy.com/mmMBCOM/images/Yamaha_mg102c.jpg

Proszę pokażcie jak to zrobić, bo zaraz oszaleje..juz mam dość ;(

Awatar użytkownika
Gerry

Re: Behringer MDX 2600 i Yamaha MG102C

Post autor: Gerry » sobota 20 mar 2010, 16:06

To bardzo proste. Tą koncówkę jack stereo wkladasz w insert 1 miksera natomiast jedna koncówka mono idzie w "input" kompresora a druga w "output" CHANNEL1 w kompresorze. Musisz tylko obadać którą z końcówek mono nalezy wsadzic w input a którą w output. Analogicznie robisz z INSERT2.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
Squna

Post autor: Squna » sobota 20 mar 2010, 19:23

...To bardzo proste. Tą koncówkę jack stereo wkladasz w insert 1 miksera natomiast jedna koncówka mono idzie w "input" kompresora a druga w "output" CHANNEL1 w kompresorze. Musisz tylko obadać którą z końcówek mono nalezy wsadzic w input a którą w output. Analogicznie robisz z INSERT2. ... 

BArdzo dziękuję za odpowiedz...dzisiaj tak próbowałem, tylko nie byłem pewnien,czy tak jest dobrze,czy nie,a instrukcja nie dość że nie po polsku to jeszcze bardzo zdawkowa i jakby wymijająca...serdecznie dziękuje i pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Squna

Post autor: Squna » sobota 20 mar 2010, 22:01

...Czy ty w ogóle wiesz co to za urządzenie, do czego służy i jak chcesz je wykorzystać skoro nie wiesz nawet jak je podłączyć (2 wtyczki do użycia i nieźle napisana instrukcja obsługi... :/ )? ... 

Pisząc w taki sposób w ogole mi nie pomagasz...tylko próbujesz mi zarzucic coś, czego nie wiem, lub się wacham czy jest dobrze...chce poprawić brzmienie swojej muzyki uzywając procesora dynamiki-do mixów szcieżek, masteringu...założe się, ze nie widziałeś instrukcji i nie miałeś sprzętu własnie TEGO w ręku, więc jesli masz takie uwagi, to zachowaj je dla siebie, albo przyznaj się, zę jesteś "lalusiem", który musi się wyżyć....morał z tego taki: albo chcesz szczerze i serdecznie pomagać, albo się zamknij, bo wprowadzasz niemiłą atmosferę, a  ja czytając takie śmieci tracę wiarę w ludzi i mam dość.....

Awatar użytkownika
Squna

Post autor: Squna » niedziela 21 mar 2010, 12:12

...Ręce opadają.

I w dodatku MDX2600 do masteringu, mixu ścieżek? Nie wiesz jak bardzo błądzisz... ...

ahahahahah naprawdę dość już....chce poprawić dynamikę w utworach,poszczególnych scieżkach..ok "Kolo" bądź tak uprzejmy i zrób wykład mnie "głupiemu" na temat tego sprzętu.

Krytaka to raz, a teraz udowodnij jaki Ty jestes świetny...bo na razie to jest czcze gadanie...

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » niedziela 21 mar 2010, 12:46

Też nasunęła mi się taka myśl jak w pierwszym poscie u montera ale trzeba od czegos zacząć... Bez podłączenia nie bedzie eksperymentu... Z ciekawosci zajrzałem tez do manuala i faktycznie nie jest za fajnie napisany... Zobaczcie sobie dla porownania instrukcję do Presonus studio channel. Presonus to kilka półek wyzej od behringera a instrukcja napisana jak dla totalnego laika. Pokusili się nawet do podania przykładów optymalnych ustawień kompresora dla gitary, wokalu, całego miksu itd... A tak przy okazji... Ciekawie wygląda dyskusja gdy ktoś na tym forum napisze prośbę o podanie wstępnego ustawienia kompresora dla wokalu...
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

gatto

Post autor: gatto » niedziela 21 mar 2010, 16:12

ahahahahah naprawdę dość już....chce poprawić dynamikę w utworach,poszczególnych scieżkach..ok "Kolo" bądź tak uprzejmy i zrób wykład mnie "głupiemu" na temat tego sprzętu.

Osobiście nie mam zastrzeżeń co do instrukcji obsługi tego kompresora. Co do przykładów ustawień, to gdyby były, to nie koniecznie będą pasowały do konkretnych brzmień w twoim miksie. Trzeba mieć słuch i wiedzę jak poszczególne parametry wpływają na dźwięk. Kompresor faktycznie nie jest urządzeniem łatwym i nie ma co krytykować kogoś jak ma problem z tym urządzeniem. Kiedyś byłem świadkiem, jak jeden klient zwracał dokładnie taki kompresor w sklepie w Poznaniu. Nie móg sobie z nim poradzić, nie potrafił uzyskać żadnego efektu. Sprzedawca tłumaczył jak to działa, ale z tego co słyszałem to ten sprzedawca sam się nie znał:))) W ogóle jest to bardzo dobry sprzęt mimo niskiej ceny. Tylko z głową go użuwaj. Co do poprawienia dynamiki, to na pewno za pomocą tego kompresora możesz ją bardzo mocno zmniejszyć wpierw na poszczególnych ścieżkach, a potem na całym miksie.

ODPOWIEDZ