Miksowanie chóru

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
OlimpRecordsStudio
Miksowanie chóru

Post autor: OlimpRecordsStudio » poniedziałek 15 mar 2010, 13:02

Witam Szanownych Forumowiczów.

Mam pytane odnośne mksowania chóru. Nagralem 3-głosowy chór, każdy głos na 3 ścieżkach. Jak mam panoramować poszczególne głosy? Kazdy rozbijać na lewy-środek-prawy. Każda profesjonalna wskazówka jest dla mnie bardzo cenna...

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Muzyk i realizator dźwięku.
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com

Awatar użytkownika
Akton

Re: Miksowanie chóru

Post autor: Akton » poniedziałek 15 mar 2010, 13:11

...
Witam Szanownych Forumowiczów.

Mam pytane odnośne mksowania chóru. Nagralem 3-głosowy chór, każdy głos na 3 ścieżkach. Jak mam panoramować poszczególne głosy? Kazdy rozbijać na lewy-środek-prawy. Każda profesjonalna wskazówka jest dla mnie bardzo cenna...

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam...

Spróbuj ustawić panoramę tak, jak rzeczywiście jest ustawiony chór na estradzie (scenie)

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
1521kuba

Post autor: 1521kuba » poniedziałek 15 mar 2010, 16:51

Nagralem 3-głosowy chór... 

Zrobiłem w życiu wiele chórów, a każdy inaczej. Napisz jakieś bliższe dane. Czy to sam chór, (w tym przypadku podzielam zdanie Aktona) czy z instrumentem (jakim?) czy z orkiestrą, czy to element piosenki, czy jakiejś większej formy, no, i co to za gatunek muzyczny. Właśnie "siedzę nad chórem" więc chętnie się "podzielę".

...moje drugie imię - oldschool...

Awatar użytkownika
OlimpRecordsStudio

Post autor: OlimpRecordsStudio » wtorek 16 mar 2010, 08:37

Witam,

Moje nagranie to większa forma a dokładnie skomponowaliśmy Litanię Loretańską w wersji etniczno-rockowo-raeggowej. Generalnie połączenie różnych stylów, od zadumy do radości. Całość trwa ok 23 min. Występuję różne instrumenty od gitar po takie instumenty jak duduk... (Mam prawie całą kolekcję East West:)

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie
Muzyk i realizator dźwięku.
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com

Awatar użytkownika
1521kuba

Post autor: 1521kuba » wtorek 16 mar 2010, 16:37

Czyli rzecz jest oryginalna. To pozwala na wiele. Możesz ten chór potraktować klasycznie, czyli postawić "za orkiestrą", przyśrodkowo, -50 do +50, ciemno i z pogłosem z dużym dampingiem, choć kapela rockowa sugerowałaby raczej szerokie panoramowanie i jasne brzmienie. Panorama to jeden ze środków wyrazu i myślę, że w takim dziele możesz śmiało użyć różnych metod, od "stu mnichów w wielkiej katedrze" po Piccolo Coro dell Antoniano czyli po skrajach i bardzo blisko. Generalnie chór to duży instrument i takie ma robić wrażenie, więc jeśli jest to 9 śladów mono, to każdy z nich ustaw na innej pozycji zachowując podział głosów. Jeśli pisałeś stereo, będzie trochę trudniej, ale też się uda, byle nie ponakładać głosów na siebie, to nigdy nie brzmi dobrze, zwłaszcza z zespołem instrumentalnym.

...moje drugie imię - oldschool...

ODPOWIEDZ