witam
mam nastepujące pytanie - czy pod względem formalno-prawnym w porządku jest odtwarzanie muzyki w radiu z wykorzystaniem własnych, legalnych nośników (płyt/mp3)?
załóżmy, że rozważam uruchomienie niewielkiego radia internetowego. podpisuję umowę z zaiksem i odprowadzam składki. jednak nurtuje mnie, czy mogę w radiu korzystać z własnych, legalnych nośników? mam w domu dużą liczbę nagrań, które spokojnie by wystarczyły, przynajmniej na start. generalnie myślałem, że możnaby kupować pojedyncze traki i fakturować na radio, ale okazało się to niemal niewykonalne z terenu polski - nie ma u nas dostępnego sklepu z mp3 z szeroką ofertą, sensownie wygląda chyba tylko e-music, ale oni nie wystawiają faktur, więc i tak musi to byc kupowane na konkretną osobę. pomyślałem więc, że osoba ta mogłaby składać oświadczenie, że nieodpłatnie udziela stacji swoich prywatnych zbiorów i bierze odpowiedzialność za ich legalne pochodzenie. czy taka konstrukcja ma sens?
z góry dziękuję za wszelkie sugestie. pytanie sprowadza się do tego, czy w takim radiu można grać swoje własne płyty i będzie to w zgodzie z prawem.