Cubase Studio 4 i UAD-2 - zgrywać 24 czy 32 bit?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Łukasz1985
Cubase Studio 4 i UAD-2 - zgrywać 24 czy 32 bit?

Post autor: Łukasz1985 » poniedziałek 01 mar 2010, 19:28

Witam. Mam nastepujacy dylemat...mianowicie brakuje mi mocy w uad 2 jak uzywam wtyczki fatso na wokalach. Nagrywam wokal 44.1, 24 bit ale nie wiem czy zgywac wokal po obrobce samym fatso (potem dodaje inne efekty) 24 bit czy 32 bit? I mam takie wrazenie ze jak slucham fatso w czasie zeczywistym to wydaje sie brzmiec bardziej zywo. Jak to z tym jest? Pracuje na cubase studio 4. biore export mono, tak jak sie z jednego mikrofonu nagrywa.

Pozdrawiam czekam na rady.

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Re: Cubase Studio 4 i UAD-2 - zgrywać 24 czy 32 bit?

Post autor: Łukasz1985 » poniedziałek 01 mar 2010, 20:16

...
Witam. Mam nastepujacy dylemat...mianowicie brakuje mi mocy w uad 2 jak uzywam wtyczki fatso na wokalach. Nagrywam wokal 44.1, 24 bit ale nie wiem czy zgywac wokal po obrobce samym fatso (potem dodaje inne efekty) 24 bit czy 32 bit? I mam takie wrazenie ze jak slucham fatso w czasie zeczywistym to wydaje sie brzmiec bardziej zywo. Jak to z tym jest? Pracuje na cubase studio 4. biore export mono, tak jak sie z jednego mikrofonu nagrywa.

Pozdrawiam czekam na rady....

...dodam ze jak dla mnie powinno sie zgrywac w 24 bitach bo w sumie material nagrywany jest w tej rozdzielczosci ale wtyczka chyba pracuje w 32, jak to jest prosze pomozcie!!!

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » poniedziałek 01 mar 2010, 20:35

Ja każdy render robie w 32 bit. Mam pytanie z innej beczki. Jak się sprawuje uad-2?? Zastanawiam się nad modelem duo nevana 64. Czy możesz cos powiedzieć o brzmieniu wtyczek bo jeszcze nie wybrałem się na testy a strasznie jestem ciekaw. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » poniedziałek 01 mar 2010, 21:03

...
 Ja każdy render robie w 32 bit. Mam pytanie z innej beczki. Jak się sprawuje uad-2?? Zastanawiam się nad modelem duo nevana 64. Czy możesz cos powiedzieć o brzmieniu wtyczek bo jeszcze nie wybrałem się na testy a strasznie jestem ciekaw. Pozdrawiam.
...

...jak dla mnie rewelacja, moj ostatni zakup fatso sprawuje sie swietnie, na wokalach na busie, perkusji, jest to lek na cale cyfrowe zlo. Nie bende wymienial wszystkich wtyczek ktore posiadam bo nie ma sensu:) Jesli chodzi o wtyczki od ua to nie mam zadnych zastrzezen, waves wypada blado przy uad. Najlepiej wybierz sie na testy to sam sobie posluchasz:)

P.S. jesli chodzi o nevane to posiadam kompresor neve 33609 jest to rewelacja chodz czesciej stosuje kompresor od IGS S-Type.

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » poniedziałek 01 mar 2010, 21:27

Dzięki serdeczne. Też się zastanawiam czy nie lepiej byloby te pieniądze zainwestować w jakiś analogowy chanelstrip, ale to czas i testy pokażą.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 02 mar 2010, 10:45

...

Jeszcze raz zapytam, tak na chlopski rozum material nagrywny jest w 24 bitach wiec czy jest sens zgrywania w 32? Moze wypowie sie Joachim??:)

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 02 mar 2010, 11:11

...
...

Jeszcze raz zapytam, tak na chlopski rozum material nagrywny jest w 24 bitach wiec czy jest sens zgrywania w 32? Moze wypowie sie Joachim??:)

.....
Joachim co robisz jesli brakuje Ci mocy w UAdzie? jak zgrywasz?:)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 02 mar 2010, 23:40

Mix 32bit zmiennoprzecinkowy nie gwarantuje wzrostu jakości w stosunku do stałoprzecinkowego 24bit, chroni przed przesterowaniem miksera. Kwestia podejścia i ewentualnego pilnowania się, by nie przesterować sygnału tam, gdzie on może zostać przesterowany.

..... Joachim co robisz jesli brakuje Ci mocy w UAdzie? jak zgrywasz?:)

Nie miewam takiej sytuacji, używam nie tylko UAD. Kiedyś na UAD1 zdarzyło się raptem kilka razy, że zabraklo mocy, wtedy użyłem innych wtyczek na tych śladach, na których nie zależało mi na wtyczkach z UAD1.

Jeśli by mi brakowało mocy, pewnie bym zamrażał ślady.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 03 mar 2010, 10:58

...

Mix 32bit zmiennoprzecinkowy nie gwarantuje wzrostu jakości w stosunku do stałoprzecinkowego 24bit, chroni przed przesterowaniem miksera. Kwestia podejścia i ewentualnego pilnowania się, by nie przesterować sygnału tam, gdzie on może zostać przesterowany.

..... Joachim co robisz jesli brakuje Ci mocy w UAdzie? jak zgrywasz?:)

Nie miewam takiej sytuacji, używam nie tylko UAD. Kiedyś na UAD1 zdarzyło się raptem kilka razy, że zabraklo mocy, wtedy użyłem innych wtyczek na tych śladach, na których nie zależało mi na wtyczkach z UAD1.

Jeśli by mi brakowało mocy, pewnie bym zamrażał ślady.
...

...wielkie dzieki Joachim:) Kurcze zapomnialem poprostu od tej opcji:)

ODPOWIEDZ