Windows x64-bit - kompatybilność, problemy, wyjątki
Re: Windows x64-bit - kompatybilność, problemy, wyjątki
...Jesli komukolwiek przyjdzie przymusowo użyć którejkolwiek z funkcji Win7 Pro niech napisze tutaj o jaką funkcje chodzi i z jakim progrmem. Mam na mysli przykładowo Tryb kompatybilności z XP. Trzeba ustalić czy warto dopłacac do wersji PRO, czy popostu olać i kupować Home Premium. ...
Mi się jeszcze nie zdarzyło...
Pozdrawiam.
O to, fajnie, że 0404 USB działa. Na jakich sterownikach, Visty? Bo jeszcze oficjalnych do siódemki nie widzę.
Niebawem wszyscy producenci harware do audio powinni się zorientować w jakim kierunku zmierza trend. Większość znaczących firm produkujących wirtualne instrumenty już się zorientowała i albo mają, albo zapowiadają wersje 64bit.
W tyle pozostają jeszcze producenci wtyczek efektowych (wyjątkiem jest na przykład iZotope, które od dawna wspiera 64bit) i właśnie hardware. Jak jeszcze z efektami jest pół biedy, bo można puścić przez most, tak z hardware-em nic nie poradzimy.
- Piotr
...
O to, fajnie, że 0404 USB działa. Na jakich sterownikach, Visty? Bo jeszcze oficjalnych do siódemki nie widzę.
Oficjalnych nie ma. Ja jadę z Trackerem Pre na sterownikach od Visty. Są to te same sterowniki, co do 0202 i 0404 USB. Ogólnie działa. Jedyny problem który zauważyłem, polega na tym, że od czasu do czasu karta przestaje grać - trzeba ją wyłączyć i włączyć. Ale dzieje się tak tylko w sytuacji wykorzystywania interfejsu przez wiele różnych programów. Przykładowo: trochę popracuję w DAW, potem go wyłączę - uruchamiam WinAmp (albo iTunes), potem jednocześnie zagra jakiś dzwięk systemowy, potem uruchomię jakiś film - no i po jakimś czasie takiego mieszania karta przestaje grać. Ale jej "zresetowanie" natychmiast pomaga. Najważniejsze, że nie zdarza się to przy korzysaniu - nawet przez długi czas - z jednego programu. Siedziałem w DAW parę godzin i działało bez problemu.
Niebawem wszyscy producenci harware do audio powinni się zorientować w jakim kierunku zmierza trend. Większość znaczących firm produkujących wirtualne instrumenty już się zorientowała i albo mają, albo zapowiadają wersje 64bit.
Zainstalowałem moje wszystkie instrumenty od NI i zauważyłem, że wszystkie mają już wersje VSTi 64 bity.
M-Audio delikatnie olewa sprawe sterowników dla OS 64-bit i tym sposobem nie zainstalujemy wiele sprzętu tej firmy. Między innymi interfejsy MIDI sport (nie wszytskie). Ja posiadam kostke 2x2 midisport i na Windosw 7 64 nie zaintalujemy tego interfejsu.
"Although we do not have a Windows 7 (64bit) compatible driver at this time, we plan to release it in a few months. In the meanwhile, please use the Windows standard driver. To use the OS standard MME driver with the Cubase LE 4, please select "ASIO DirectX Full Duplex Driver" as VST audio system from the Device Setup window.
F.Y.I.
We cannot guarantee, but some user seem to use the latest version of asio4all (http://www.asio4all.com) with 64bit operating systems."
To "few months" nie brzmi zbyt dobrze ale jest jakaś nadzieja. Wracając do odpalania projektów pod 64 bitowym Reaperem to zdziwiłem się iż nie widzi on żadnej zainstalowanej wtyczki DX/DXi. Podejrzewam że są one 32 bitowe i nie ma tam żadnego "mostka" ani nic z tych rzeczy jak to jest w przypadku VST/VSTi. Mimo to zainstalowałem Reapera w wersji 32 bit i on już bez problemu widział wtyki DX i stare projekty w których niekiedy ich używałem ruszyły bez najmniejszego problemu. Generalnie dalej nie mogę się nadziwić lekkości i przenośności Reapera. Przecież on zajmuje ledwie 27 MB (x64) i 22 (x86)! Do tego pięknie działa na każdym kompie z dowolnego dysku przenośnego. Pewnie piszą to w assemblerze :] Wracając do tematu od czasu mojego ostatniego posta "wzbogaciłem" się o NI Maschine. Sterownik do kontrolera jak i plugin VSTi instalują się w 64 bitach. Maschine działa jako plugin i standalone normalnie. Z wtyczek od NI jedynie Kore 2 (Kore Player) oraz Reaktor 5 nie mają wersji 64 bitowych. Nawet najnowsza wersja Kore 2 którą niedawno NI udostępniła do testów dla nabywców pełnego Kore 2 nadal jest 32 bit co jest trochę dziwne. Ze starszych rzeczy od NI Kontakt 2 działa mi tylko w wersji x86. Testowałem z ciekawości ASIO4ALL i działa normalnie. Da się na tym coś tam zrobić (każdy z Was kto tego "dotykał" wie jak to wygląda

Pozdrawiam.
[addsig]
"Native VST plug-in bridging and firewalling (new in REAPER 3.11) allows you to run REAPER x64 with nearly seamless integration of Win32 plug-ins. Or, on any Windows system, firewall VST plug-ins in their own process space to maximize RAM utilization and protect against plug-in crashes bringing down the whole project. A firewalled Win32 VST plug-in can be configured to use up to 3GB of RAM all for itself, without sharing memory space with REAPER or any other plug-in, on any Windows system."
Pozdrawiam.
[addsig]
...Odświeżam temat. Zoom wypuścił jakiś czas temu sterowniki ASIO do Windows x64 dla Zoom H4/H4n. Testowałem i działają. DJOZD, pytałeś mnie czy Reaper ma na pewno mostkowanie wtyczek 32 bitowych. Oto info na stronie producenta:
"Native VST plug-in bridging and firewalling (new in REAPER 3.11) allows you to run REAPER x64 with nearly seamless integration of Win32 plug-ins. Or, on any Windows system, firewall VST plug-ins in their own process space to maximize RAM utilization and protect against plug-in crashes bringing down the whole project. A firewalled Win32 VST plug-in can be configured to use up to 3GB of RAM all for itself, without sharing memory space with REAPER or any other plug-in, on any Windows system."
Pozdrawiam. ...
Super. Czyli w teorii działa podobnie do Jbridge.
...
M-Audio delikatnie olewa sprawe sterowników dla OS 64-bit i tym sposobem nie zainstalujemy wiele sprzętu tej firmy. Między innymi interfejsy MIDI sport (nie wszytskie). Ja posiadam kostke 2x2 midisport i na Windosw 7 64 nie zaintalujemy tego interfejsu.
http://www.m-audio.com/index.php?do=support&tab=driver ...
Jak sie okazuje zrobili sterowniki dla systemu 64bit - M-Audio Midisport 2x2. Tyle ze jakieś 3 lata za późno. Ale zawsze coś.