M-Audio Axiom 61 - problem z klawiaturą?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
blanko
M-Audio Axiom 61 - problem z klawiaturą?

Post autor: blanko » sobota 27 lut 2010, 08:43

Witam.

Zdecydowałem się na zakup tego oto sterownika. Trochę się o nim naczytałem na formu i nie tylko i stwierdziłem, że on właśnie będzie odpowiedni dla mnie. Ma podobno dobrą klawiaturę i dużo różnych kontrolerów. Podczas szukania informacji o nim natrafiłem na coś takiego http://www.youtube.com/watch?v=3V5407d6HFA&feature=related

Czy rzeczywiście tak jest w przypadku tego sterownika czy może ktoś zrobił sobie jaja? A jeśli to prawda że ta klawiatura po czasie "niepracy" skrzeczy to czy to przeszkadza?

A jeśli już jestem przy temacie to skuszę się zadać pytanie czy jest jakiś inny sterownik w tej cenie (1000zł)  z podobnymi "bajerami" ale lepszy? Być może słabo szukałem.

Pozdrawiam

Redakcja

Re: M-Audio Axiom 61 - problem z klawiaturą?

Post autor: Redakcja » sobota 27 lut 2010, 09:35

...Czy rzeczywiście tak jest w przypadku tego sterownika czy może ktoś zrobił sobie jaja? A jeśli to prawda że ta klawiatura po czasie "niepracy" skrzeczy to czy to przeszkadza?...

Na temat Axiom-61 napisaliśmy na tym forum już chyba wszystko . Przyczyny takiego zachowania klawiatury w tym modelu ponad 2 lata temu dokładnie opisał kolega KAFEL w temacie Pancerny M-Audio Axiom, klawiatury, futerały. Czy to w czymś przeszkadza? Raczej nie specjalnie, a w zasadzie wręcz wcale. Miałem pod ręką całe mnóstwo gorszych klawiatur, w tym w sprzętach za znaaacznie większą kasę.

...A jeśli już jestem przy temacie to skuszę się zadać pytanie czy jest jakiś inny sterownik w tej cenie (1000zł)  z podobnymi "bajerami" ale lepszy? Być może słabo szukałem...

Pod względem funkcjonalność/cena nic lepszego raczej nie znajdziesz.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » sobota 27 lut 2010, 10:13

Przyczyny takiego zachowania klawiatury w tym modelu ponad 2 lata temu dokładnie opisał kolega KAFEL w temacie Pancerny M-Audio Axiom, klawiatury, futerały. Czy to w czymś przeszkadza? Raczej nie specjalnie, a w zasadzie wręcz wcale. Miałem pod ręką całe mnóstwo gorszych klawiatur, w tym w sprzętach za znaaacznie większą kasę.

...A jeśli już jestem przy temacie to skuszę się zadać pytanie czy jest jakiś inny sterownik w tej cenie (1000zł)  z podobnymi "bajerami" ale lepszy? Być może słabo szukałem...

Pod względem funkcjonalność/cena nic lepszego raczej nie znajdziesz. ...

Dziękuję za odpowiedź. Czytałem też ten post ale nie sądziłem że to "lepienie" będzie hałasować :) Ale skoro to nie przeszkadza to ok. Zdecydowałem sie na Axioma 61 ;)

Pozdrawiam

cybersan

Post autor: cybersan » sobota 27 lut 2010, 10:23

A myslales nad wersja Pro?

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 27 lut 2010, 12:08

...A myslales nad wersja Pro?...

Axiom Pro to zupełnie inna liga, głównie cenowo
[addsig]

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » sobota 27 lut 2010, 14:16

...
A myslales nad wersja Pro?...

No oglądałem też wersję Pro ale niestety cena :( Nie mogę sobie pozwolić wykroczyć poza 1000zł :) Ale jakbym miał więcej kasy to chyba bym się skusił na Novation ;)

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 27 lut 2010, 16:06

...Ale jakbym miał więcej kasy to chyba bym się skusił na Novation ...

No tak , klawiatura w Novation to rzeczywiście bajka wśród tego rodzaju sprzętu.
Warto jedna przemyśleć wszystkie aspekty sprawy. Wprawdzie mówimy o klawiaturach sterujących, ale tak naprawdę, to obecnie sprzęty te nie służą tylko do palcowania po "sztachetach". Pokusiłbym się wręcz o stwierdzenie, że do takowego grania najmniej. Np. mój Axiom 61 steruje (w wolnych chwilach) zaawansowanym projektem oświetlenia przez interfejs MIDI -> DMX, i robi to doskonale
A co będzie gdy nagle przyjdzie Ci rzetelnie pograć więcej na padach niż na klawiaturze? Wszak tu Novation ze swymi małymi "packami" raczej da ciała
Jak widać nie ma złotego środka, przy tym Axiom (też już o tym pisałem) tylko wygląda niewinnie. W rzeczywistości jest to potężny, tudzież mocno elastyczny programowo sterownik MIDI. Jeśli uda Ci się go kupić w dobrej cenie, a o co wbrew pozorom wcale dziś niełatwo, to śmiało go łykaj.
[addsig]

cybersan

Post autor: cybersan » sobota 27 lut 2010, 16:07

No oglądałem też wersję Pro ale niestety cena :( Nie mogę sobie pozwolić wykroczyć poza 1000zł :) Ale jakbym miał więcej kasy to chyba bym się skusił na Novation ;)

To moze pociagne troche temat, bo wlasnie szukam czegos o rozmiarze 61 - czemu Novation bardziej niz Axiom Pro?

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 27 lut 2010, 16:18

..To moze pociagne troche temat, bo wlasnie szukam czegos o rozmiarze 61 - czemu Novation bardziej niz Axiom Pro?...

Oj, to mocno źle zadane pytanie .

W numerze styczniowym EiS z tego roku, w artykule M-Audio Axiom Pro vs Novation SL MK2 - test porównawczy klawiatur MIDI/zaawansowanych sterowników DAW przedstawiliśmy większość istotnych naszym zdaniem "za i przeciw" w stosunku do każdego z tych modeli.
[addsig]

cybersan

Post autor: cybersan » sobota 27 lut 2010, 17:35

Oj, to mocno źle zadane pytanie .
W numerze styczniowym EiS z tego roku, w artykule M-Audio Axiom Pro vs Novation SL MK2 - test porównawczy klawiatur MIDI/zaawansowanych sterowników DAW przedstawiliśmy większość istotnych naszym zdaniem "za i przeciw" w stosunku do każdego z tych modeli. ...

to nie tak - test przeczytalem bardzo dokladnie, dolozylem do tego wiedze z numeru 12/2008 z porownania klawiatur, a chodzilo mi o subiektywna ocene Blanko

ale jesli az tak namieszalem, to sorry :)

ODPOWIEDZ