Karta dźwiękowa do nagrywania sampli

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
ceres1x
Karta dźwiękowa do nagrywania sampli

Post autor: ceres1x » poniedziałek 22 lut 2010, 12:20

Potrzebuje kartę dźwiękową do nagrywania sampli ze starych analogów.

Rozważam karty do 500 zł, w grę wchodzą więc ESI JULI@ i E-MU 0404

Specyfikacje znam.Która karta będzie lepsza? (dodatkowo do pracy z vsti)

eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
estbeatz

Re: Karta dźwiękowa do nagrywania sampli

Post autor: estbeatz » poniedziałek 22 lut 2010, 12:36

...

Specyfikacje znam.Która karta będzie lepsza? (dodatkowo do pracy z vsti)...

Obie karty to dobre karty. Poszukaj opinii na forum, bardzo dużo napisano o tych dwóch kartach. Klasa ta sama. Wpływ na Twój wybór może mieć system jakiego używasz i obsługiwane sterowniki, gdyż ostatnio widziałem, że wiele osób ma problem z produktami EMU na Windows 7 (ja osobiście używam 0404PCI na win7 32bit i zero problemów). To wszystko jest na forum -> Wyszukiwarka.

Sama jakość wejść/wyjść to tu wielkich różnic nie odczujesz. Tak jak wspomniałem - to ta sama klasa kart więc nie ma między nimi aż takich różnic, a jeśli są to już bardzo subiektywne i ciężke do uchwycenia.

Przy pracy z VSTi wiekszą rolę odgrywa procesor i RAM niż sam interface.

Ja ze swojej strony polecam 0404 pci ale to tylko dlatego, że ją mam i nie szwankuje mi. Nie sugeruj się tym jakoś specjalnie.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » poniedziałek 22 lut 2010, 16:14

...

Czesc polecam ci ESI Juli@ chociazby z tego wzgledu ze posiada wejscia i wyjscia symetryczne +4 dbu i bardzo dobre przetworniki czego nie mozna powiedziec o e-mu 00404, wiem bo mialem. Akurat mam do sprzedania ESI Juli@, sprzedaje poniewaz kupilem interfejs wielokanalowy edirol ua 101.Juli@ jeszcze na gwarancji do kwietnia. Jak jestes zainteresowany zapraszam na priv.

Pozdrawiam, Łukasz.

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » poniedziałek 22 lut 2010, 16:19

...
...

Czesc polecam ci ESI Juli@ chociazby z tego wzgledu ze posiada wejscia i wyjscia symetryczne +4 dbu i bardzo dobre przetworniki czego nie mozna powiedziec o e-mu 00404, wiem bo mialem. Akurat mam do sprzedania ESI Juli@, sprzedaje poniewaz kupilem interfejs wielokanalowy edirol ua 101.Juli@ jeszcze na gwarancji do kwietnia. Jak jestes zainteresowany zapraszam na priv.

Pozdrawiam, Łukasz.
...

Jeszcze dodam ze Juli@ ma bardzo stabilne sterowniki do vsti, osiaga sie na niej bardzo niska latencje.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » poniedziałek 22 lut 2010, 16:27

...
...

Obie karty to dobre karty. Poszukaj opinii na forum, bardzo dużo napisano o tych dwóch kartach. Klasa ta sama. Wpływ na Twój wybór może mieć system jakiego używasz i obsługiwane sterowniki, gdyż ostatnio widziałem, że wiele osób ma problem z produktami EMU na Windows 7 (ja osobiście używam 0404PCI na win7 32bit i zero problemów). To wszystko jest na forum -> Wyszukiwarka.

Sama jakość wejść/wyjść to tu wielkich różnic nie odczujesz. Tak jak wspomniałem - to ta sama klasa kart więc nie ma między nimi aż takich różnic, a jeśli są to już bardzo subiektywne i ciężke do uchwycenia.

Przy pracy z VSTi wiekszą rolę odgrywa procesor i RAM niż sam interface.

Ja ze swojej strony polecam 0404 pci ale to tylko dlatego, że ją mam i nie szwankuje mi. Nie sugeruj się tym jakoś specjalnie.

Pozdrawiam....

...wprowadzasz kolege w blad emu i Juli@ to nie ta sama klasa! Chociazby to ze emu ma wejscia, wyjscia konsumenckie -10dbv a Juli@ profesjonalne +4dbu (symetryczne).

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 22 lut 2010, 16:42

...wprowadzasz kolege w blad emu i Juli@ to nie ta sama klasa! Chociazby to ze emu ma wejscia, wyjscia konsumenckie -10dbv a Juli@ profesjonalne +4dbu (symetryczne).
...

to jeszcze podpowiedz koledze, że jeśli ma w PC procesor AMD albo Maca, to raczej niech się trzyma E-MU, bo z ESI Juli@ może mieć problemy

Pozdro

Groover

[addsig]
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » poniedziałek 22 lut 2010, 16:59

...

...

to jeszcze podpowiedz koledze, że jeśli ma w PC procesor AMD albo Maca, to raczej niech się trzyma E-MU, bo z ESI Juli@ może mieć problemy

Pozdro

Groover
...

...akurat w starym kompie mam athlona (bartona) 2500+ i nie bylo zadnych problemow.

Pozdro.

Awatar użytkownika
sqtracing.pl

Post autor: sqtracing.pl » poniedziałek 22 lut 2010, 19:26

Miałem w starym AMD i i teraz w nowym. Nie widzę żadnych zastrzeżeń.
sqtRacing.pl - Warszawa, naprawy i modyfikacje tuningowe skuterów!

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » poniedziałek 22 lut 2010, 23:41

...  ...wprowadzasz kolege w blad emu i Juli@ to nie ta sama klasa! Chociazby to ze emu ma wejscia, wyjscia konsumenckie -10dbv a Juli@ profesjonalne +4dbu (symetryczne)....    to jeszcze podpowiedz koledze, że jeśli ma w PC procesor AMD albo Maca, to raczej niech się trzyma E-MU, bo z ESI Juli@ może mieć problemy   Pozdro Groover ... 
...akurat w starym kompie mam athlona (bartona) 2500+ i nie bylo zadnych problemow.
Pozdro.

To że e-mu 0404 ma wej/wyj niesymetryczne to mi nie przeszkadza ponieważ syntezatory wpinam najpierw w mikser (Yamaha MG10/2) , chociaż zastanawiam się czy lepiej by było od razu podpiąć się do karty z pominięciem miksera by nagrywać jak najczystszy sygnał?

Juli@ jest chwalona za bardzo niską latencję, a jak to wygląda w porównaniu z 0404 ?
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » wtorek 23 lut 2010, 08:01

ESI dają ciała, jeśli chodzi o sterowniki do Julii na Win 7 64bit. Sterowniki najwyraźniej mają problem z doborem automatycznej częstotliwości próbkowania. Przycisku auto nie idzie w ogóle wyłączyć. W efekcie np jak jest projekt w Cubase odpalony i odpalisz winampa, to winamp nie zagra dźwięku żadnego, w najgorszym wypadku z częstotliwością próbkowania ustawioną w projekcie Cubase (a nie właściwą odtwarzanego pliku). Gdy odpali się Traktor DJ Studio i wciśnie play przy włączonym projekcie w Cubase to od razu blue screen of death i wszystko idzie się kochać. W odwrotną stronę też - wpierw odpalony Traktor, odpala się Cubase, wciska save project i blue screen (a do tego uszkodzony plik projektu! - nie do odczytania). Oczywiście wszystko na najnowszych sterach. Zobaczymy, czy coś z tym zrobią (wiedzą o tym).

Pod Win XP 32 bit wszystko śmigało idealnie.

ODPOWIEDZ