Jakie piano kupic do utworów orkiestrowych?
Sluchalem wielu demowek i moje odczucia sa mieszane , Ql Pianos brzmi swietnie ale ogrom biblioteki troche mnie przeraza. Zastanawiam sie nad Galaxy II i Ivory ale tez nic nie stoi na przeszkodzie zeby skusic sie na jakies sample library do kontakta.Czym warto sie zainteresowac na dzien dzisiejszy ? chodzi mi glownie o pianino do utworow orkiestrowych , ale dobrze by byly gdyby takze sprawdzalo sie w popowych numerach, nie biore pod uwage wtyczek sample modeling (true pianos, pianoteq itd)bo mam odczucia ze to jednak nie jest to co bym chcial.
Re: Jakie piano kupic do utworów orkiestrowych?
Nikt sie nie wypowie?? temat pojawial sie juz kilka razy i mozna powiedziec ze zarys opini mam ale teraz caly czas wychodzi cos nowego , wiem nie chce zeby mi cos umknelo!
...
Nikt sie nie wypowie?? temat pojawial sie juz kilka razy i mozna powiedziec ze zarys opini mam ale teraz caly czas wychodzi cos nowego , wiem nie chce zeby mi cos umknelo!...
http://www.linuxsampler.org/instruments.html
Maestro concert grand - jest w formacie gig, darmowe i zajmuje 932 mb więc powinno Ci styknąć.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik
Jeśli chcesz filmowo albo uniwersalnie, to raczej QL Pianos.
Jeśli klasycznie, to może Vienna Imperial Grand.
- Piotr
...
Jeśli chcesz filmowo albo uniwersalnie, to raczej QL Pianos.
Jeśli klasycznie, to może Vienna Imperial Grand.
a co z Galaxy II i Ivory to złe opcje??
a co z Galaxy II i Ivory to złe opcje??
Ivory to również ogrom - ponad 40 GB, poza tym nie za bardzo się "klei". Popieram Piotra - Vienna Concert Grand lub Berlin Concert Grand. Chodzą pod Kontaktem 4, kosztują grosze i nieźle brzmią.
Ivory to również ogrom - ponad 40 GB, poza tym nie za bardzo się "klei". Popieram Piotra - Vienna Concert Grand lub Berlin Concert Grand. Chodzą pod Kontaktem 4, kosztują grosze i nieźle brzmią.
Vienna Imperial Grand a Vienna Concert Grand To nie to samo:). Patrzylem na Imperial'a Ale cena troche przytlacza;/.
Vienna Concert Grand lub Berlin Concert Grand. Chodzą pod Kontaktem 4, kosztują grosze i nieźle brzmią.
Jeszcze jedno o ile sie nie mysle to sa poprostu odizolowane pianinko z Akustic Piano , mam racje??
ale z tego co takietam akustic piano byl plastikowy.
- staszek909
Nie słyszałem na żywo, ale pod tym linkiem koleżka wykonał fajną prezentację:
http://www.youtube.com/watch?v=0kFr4qFmdY4
EastWest QL Symphonic Orchestra posiada Stainway'a, ale prawdę mówiąc jak dla mnie w wersji Silver brzmi dość ubogo, a kosztuje znacznie więcej od pojedynczych fortepianów Native Instruments.
Wydaje sie wlasciwe, zakupic piano od tego vendora, ktory sprzedaje biblioteke symfoniczna i wspomina o pianie jako uzupelnieniu.
Jedna uwaga - Alicia Keys jest na tyle genialnie nagrana, ze poddaje sie doskonale nawet ekstremalnym equalizacjom, wiec moze dystans uda Ci sie uzyskac. Szczegolnie ze jest jednym z ciemniejszych na rynku pian samplowanych (na ogół w slepych porownaniach po tym, ze jest najciemniejsza odroznialem ja od innych), nie ma "dzwonienia" wysokich klawiszy i innych kwaitkow (wyst. np w Akoustik Piano)