Jezeli tylko sciszanie, to moze wystarczy zgrupowac po prostu kanaly? Czyli taka "grupe VCA" sobie zrobic?
Albo Pro-Tools HD
Jezeli tylko sciszanie, to moze wystarczy zgrupowac po prostu kanaly? Czyli taka "grupe VCA" sobie zrobic?
Albo Pro-Tools HD
Unique: nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, niemniej Matiz pisał o zgrupowaniu śladów będących w obrębie grupy, żeby działały jak grupa VCA - wtedy sterujesz jednym tłumikiem inne, a więc te inne mają wplīw na swoje sendy w trybie post.
Chyba że nie skumałem problemu i o coś inne chodzi ;)
Matiz, ja cały czas piszę, że grupuję np 5-10 kanałów do jednej grupy, ale np tylko jeden z nich ma mieć send z pogłosem. :) Ściszanie skutkuje wtedy wyciszaniem tylko śladów natomiast kanał FX wychodzi nadal na stereo out więc po ściszeniu całkowitym grupy nadal gra efekt (kanałem na którym został odpalony).
Wydaje mi sie, ze nie grupujesz kanalow, tylko wysylasz je na "grupe" - czyli na kanal wyjsciowy, aux, bus jakkolwiek by to nazywac. Grupa to jest co innego - ctrl+G w Cubase, i to mialem na mysli. Wtedy glosnoscia calej grupy steruje sie wszystkimi heblami naraz i to rozwiazuje czesciowo Twoj problem. Czesciowo, bo nie jest to zbyt funkcjonalne - trzeba ciagle grupowac i "rozgrupowywac" slady, jak sie chce raz sciszyc jedna rzecz, a raz wszystkie.
Co prawda jest sposób najprostszy z możliwych - po prostu wyjście kanału FX też dajemy na grupę a nie na Stereo out :) Ot co :)
Banalne a jakże skuteczne
To jest oczywiste, ale wtedy wymagany jest oddzielny efekt dla kazdej grupy, jak piszesz.
Optymalnyjm rozwiazaniem tego problemu sa grupy VCA w PTHD - tam kanaly nalezace do grupy vca nie sa w zaden sposob zlinkowane, mozna nimi niezaleznie manipulowac, ale jednoczesnie jednym suwakiem mozna proporcjonalnie zmieniac ich poziom - tak, jak to byc powinno
Piotr - reaper ma takie cos? Jak rozwiazesz w reaperze problem z tematu?
Czesciowo, bo nie jest to zbyt funkcjonalne - trzeba ciagle grupowac i "rozgrupowywac" slady, jak sie chce raz sciszyc jedna rzecz, a raz wszystkie.
Nie trzeba " rozgrupowywać "
Wystarczy przytrzymać ALT i dokonać ruchu jednym tłumikiem...
...
Czesciowo, bo nie jest to zbyt funkcjonalne - trzeba ciagle grupowac i "rozgrupowywac" slady, jak sie chce raz sciszyc jedna rzecz, a raz wszystkie.
Nie trzeba " rozgrupowywać "
Wystarczy przytrzymać ALT i dokonać ruchu jednym tłumikiem......
Recznie tak, nie o to mi chodzilo. Nie tylko scrollowanie poziome w kubusiu i w PT dziala odwrotnie, automatyka tez . W kubusiu automatyka dziala inaczej niz w PT, to znaczy slady zgrupowane nadal maja niezalezna automatyke, ktora sie nie "linkuje", wiec ten sposob nie umozliwia latwej i szybkiej zmiany poziomu wszystkich sladow naraz za pomoca automatyki...