Stabilne zewnętrzne interfejsy audio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:
Re: Stabilne zewnętrzne interfejsy audio

Post autor: Groover » wtorek 16 lut 2010, 10:50

...
 Groover. Piszesz o Edirol FA-101.  Obecnie trudno ją dostać na rynku ale znalazłem niby jego mniejszą odmianę FA-66.  Czy to faktycznie to samo co model FA-101 tylko z mniejszą ilością IN-OUT?  Porównywałem specyfikację obu, są podobne.  Czy jeżeli chodzi o jakość sterowników w obu tych moelach też będzie podobnie?
...

bazują na tym samym chipsecie FW i mają ten sam sterownik.

Pozdro

Groover

[addsig]
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 16 lut 2010, 10:51

...
Witam. Mam taki probelm z moim Edirolem UA 101: podczas obrobki wtyczkami natywnymi strasznie skacze procesor:-( co prawda nic nie trzesczy ale czy tak powinno byc? Co z tym zrobic? Bo jak intalowalem wczesniej windowsa i stery to proc nie skakal:-(

Powiem tyle ze wszystko mam zoptymalizowane pod audio, drugiego windowsa mam pod neta. latencja najnizsza jaka sie da ustawic.

Prosze doradzcie.

...

zwiększ latencję.

Pozdro

Groover

[addsig]
nowe portale:

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 16 lut 2010, 11:22

...
...
Witam. Mam taki probelm z moim Edirolem UA 101: podczas obrobki wtyczkami natywnymi strasznie skacze procesor:-( co prawda nic nie trzesczy ale czy tak powinno byc? Co z tym zrobic? Bo jak intalowalem wczesniej windowsa i stery to proc nie skakal:-(

Powiem tyle ze wszystko mam zoptymalizowane pod audio, drugiego windowsa mam pod neta. latencja najnizsza jaka sie da ustawic.

Prosze doradzcie.

...

zwiększ latencję.

Pozdro

Groover
...

Zle sie wyslowilem latencja jest jak najwieksza.

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

perfektsound

Post autor: perfektsound » wtorek 16 lut 2010, 15:30

...
...
...

Prosze doradzcie.

...

zwiększ latencję.

Pozdro

Groover
...

...

A masz ustawione na 44.1? Bo moze dales sobie jakies 96 i teraz skacze... 

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 16 lut 2010, 16:51

...
...
...
...

Prosze doradzcie.

...

zwiększ latencję.

Pozdro

Groover
...

...

A masz ustawione na 44.1? Bo moze dales sobie jakies 96 i teraz skacze... ...

Wszystko mam ustawione jak trzeba nagrywam od wielu lat w 44.1 24 bit niedawno przesiadlem sie na lapa hp 6730s bo mam uda2 na lapa i interfejs zmienilem wlasnie na edirol ua 101, tylko nie wiem dlaczego proc skacze:-( Moze to kwestia ze usb przesyla pakietami anie staly cia danych tak jak na firewire, sam nie wiem.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 16 lut 2010, 20:33

Wszystko mam ustawione jak trzeba nagrywam od wielu lat w 44.1 24 bit niedawno przesiadlem sie na lapa hp 6730s bo mam uda2 na lapa i interfejs zmienilem wlasnie na edirol ua 101, tylko nie wiem dlaczego proc skacze:-( Moze to kwestia ze usb przesyla pakietami anie staly cia danych tak jak na firewire, sam nie wiem.
...

przyczyn może być wiele:

1. USB współdzieli przerwanie z innym urządzeniem i się "kłóci" w dostępie do proca - spróbuj zmienić port USB

2. wyłącz niepotrzebne porty w BIOSie

3. dysk S-ATA procuje w trybie emulacji

4. wyłącz bądź ogranicz aktywność trybu oszczędzania energi. Zwłaszcza oszczędzanie energii na na portach USB

A generalnie - najlepiej zainstalować "swój" system operacyjny, a nie upakowany przez producenta laptopa, bo przeważnie ma zainstalowanych tyle dodatkowych aplikacji, że strach

Pozdro

Groover

[addsig]
nowe portale:

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 17 lut 2010, 10:10

...

...

przyczyn może być wiele:

1. USB współdzieli przerwanie z innym urządzeniem i się "kłóci" w dostępie do proca - spróbuj zmienić port USB

2. wyłącz niepotrzebne porty w BIOSie

3. dysk S-ATA procuje w trybie emulacji

4. wyłącz bądź ogranicz aktywność trybu oszczędzania energi. Zwłaszcza oszczędzanie energii na na portach USB

A generalnie - najlepiej zainstalować "swój" system operacyjny, a nie upakowany przez producenta laptopa, bo przeważnie ma zainstalowanych tyle dodatkowych aplikacji, że strach

Pozdro

Groover
...

Wielkie dzieki Groover{#śmiech} Chodziło o zasilanie, wszedlem w zasilanie i wlaczylem tryb "zawsze wlaczony" procek przestal skakac jest stabilny jak mur{#śmiech} Wczesniej procek skakal gdzies do polowy a teraz pobiera gdzies z 5% mocyCool

Jeszcze raz wielkie dzieki.

Pozdrawiam, Łukasz.

DARU

Post autor: DARU » sobota 20 lut 2010, 20:30

Panowie. Więkie dzięki i wielki szacun.

Po moich perypetiach z M-Audio, za namową Groovera nabyłem Edirola FA 66 i moje problemy się skończyły!  Dzisiaj jestem po 2gim dniu nagrań. Projekty kilkunastośladowe + kilka śladów VST i ZERO PROBLEMÓW.  Jestem bardzo zadowolony.

Jeszcze raz wielkie dzięki za poradę o pomoc

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 20 lut 2010, 23:38

...
 Panowie. Więkie dzięki i wielki szacun.

Po moich perypetiach z M-Audio, za namową Groovera nabyłem Edirola FA 66 i moje problemy się skończyły!  Dzisiaj jestem po 2gim dniu nagrań. Projekty kilkunastośladowe + kilka śladów VST i ZERO PROBLEMÓW.  Jestem bardzo zadowolony.

Jeszcze raz wielkie dzięki za poradę o pomoc...

w ramach dowcipu zaznaczę, że sam używam w nagraniach koncertowych M-Audio ProFire 2626 - 24 ślady 24-bit/44.1 kHz. Nagrałem pewnie z 50 koncertów na tym interfejsie, za kazdym razem bez pudła.

Wszystko zależy od chipsetu i konfiguracji komputera. Ja celowo kupiłem lapka z Texas Instruments.

Pozdro

Groover

[addsig]
nowe portale:

DARU

Post autor: DARU » niedziela 21 lut 2010, 00:08

Ja też mam Texasa i wszystkie "bajery" niezbędne do prawidłowego funkcjonowania kompa.  Nawet samego lapka już 3 razy zmieniałem i nic. 

Może mój egzemplarz był jakiś felerny... nie wiem.

Ważne, że teraz mam spokój.

ODPOWIEDZ