Akai MPC 1000 i wadliwe pady
Mam maszynke akai mpc od blisko dwóch tygodni. Ręki ciężkiej nie mam, w pady uderzam delikatnie (bez walenia na siłe). Zauważyłem już jakiś czas temu że pad nr. 10 coś nie działa jak powinien. Mianowicie czasem lubi cos przerwać jak nie uderze idealnie w środek pada. Dziś specjalnie już ustawiłem ten sam sampel na każdy pad i postanowiłem zbadać sprawe. Okazało się że pad w ogóle nie reaguje jeśli naciskam na rogi, inne pady działają idealnie przy tej samej czynności. Musze idealnie nacisnąć na sam środek i to czasem nie gwarantuje pewnego wywołania próbki.
Już jakiś czas temu czytałem że pady w akai mpc 1000 są kiepskiej jakości ale coś przekonuje się o tym na własnej skórze. Czy ktoś z użytkowników mpc 1000 też miał problem z padami? coś powoli się zawodzę legendą marki akai professional. to oryginalny OS bugowaty teraz ten wadliwy pad.
Aha, żeby nie było, czułość wszystkich padów w OTHER mam ustawioną na taką samą
wartość. Chciałbym zasięgnąć opini innych użytkowników zanim sprzęt wyśle na serwis.
Już jakiś czas temu czytałem że pady w akai mpc 1000 są kiepskiej jakości ale coś przekonuje się o tym na własnej skórze. Czy ktoś z użytkowników mpc 1000 też miał problem z padami? coś powoli się zawodzę legendą marki akai professional. to oryginalny OS bugowaty teraz ten wadliwy pad.
Aha, żeby nie było, czułość wszystkich padów w OTHER mam ustawioną na taką samą
wartość. Chciałbym zasięgnąć opini innych użytkowników zanim sprzęt wyśle na serwis.
Re: Akai MPC 1000 i wadliwe pady
Jedyną radę jaką mam to podpisz petycję
http://www.petitiononline.com/mpc1000/petition.html
Kiedyś chyba czytałem na forum mpc, że ludzie samodzielnie wymieniają pady i chyba są też w różnych kolorach, ale to nic pewnego. Nie użytkowałem, ale ponoć właśnie pady akai mają problemy z czułością na rogach - tak jakby jest to ich właściwość. Powodzenia!

http://www.petitiononline.com/mpc1000/petition.html
Kiedyś chyba czytałem na forum mpc, że ludzie samodzielnie wymieniają pady i chyba są też w różnych kolorach, ale to nic pewnego. Nie użytkowałem, ale ponoć właśnie pady akai mają problemy z czułością na rogach - tak jakby jest to ich właściwość. Powodzenia!
Poprawka: "complete lack of factory replacement parts." - musiało mi się przyśnić

No wlasnie inne pady na rogach działają idealnie, nic, petycje podpisze, widze po tej petycji że problem szeroko znany. Dzięki za info, wielka szkoda że w wersji v2 mpc 1000 nie zadbali o naprawe usterki jeśli to takie częste.
- ZgibniewZiobor
Pady w 1000v2 jak dla mnie to nieporozumienie... jak gumki do mazania:D
Słyszałem że można wymienić na te twardsze, jak we większych mpc. Grałem na MPC 2000 i tam pady to rewelka. Twarde z rewelacyjnym feelingiem. Gdzie można kupić takie pady do 1000?
- ZgibniewZiobor
coś takiego znalazłem:
http://cgi.ebay.com/Akai-MPC1000-New-Improved-Pad-Sensor-Upgrade-Package_W0QQitemZ380204684375QQcmdZViewItemQQptZKeyboards_MIDI?hash=item5885f71457
może coś bliżej?