Zmiana procesora i wydajność programów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
VCO
Re: Zmiana procesora i wydajność programów

Post autor: VCO » sobota 13 lut 2010, 10:55

Czyli co, mamy wnioskować że aktualna architektura wtyczek uniemozliwia wykorzystanie mocy procesora?

Raczej byłbym daleki od stwierdzenia, że problemem jest architektura wtyczek (choć wydaje się że w tym zakresie też da się jeszcze trochę zrobić, patrz VST3). Dużo większym problemem jest jakość algorytmów (oraz ich zakodowania) używanych w każdej z wtyczek z osobna. Dzisiejsze procesory umożliwiają uruchomienie większej ilości wtyczek i śladów co też nie jest bez wplywu na to ile hostowi zajmują operacje we/wy na buforze ASIO (mimo to, że ten czas też jest w jakimś stopniu kompensowany przez szybkość samego procesora), pewnie gdzieś w tym łancuszku znaczenie ma jakość samego drivera ASIO, itd. Myślę że tu więcej do powiedzenia miałby ktoś kto aktualnie implementuje wtyczki w oparciu o ASIO, np. WG.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 13 lut 2010, 11:53

...
 Myślę że tu więcej do powiedzenia miałby ktoś kto aktualnie implementuje wtyczki w oparciu o ASIO, np. WG.  

...

Masz racje.  Trzeba mu dać znać.

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » sobota 13 lut 2010, 14:09

Raczej byłbym daleki od stwierdzenia, że problemem jest architektura wtyczek (choć wydaje się że w tym zakresie też da się jeszcze trochę zrobić, patrz VST3). Dużo większym problemem jest jakość algorytmów (oraz ich zakodowania) używanych w każdej z wtyczek z osobna. Dzisiejsze procesory umożliwiają uruchomienie większej ilości wtyczek i śladów co też nie jest bez wplywu na to ile hostowi zajmują operacje we/wy na buforze ASIO (mimo to, że ten czas też jest w jakimś stopniu kompensowany przez szybkość samego procesora), pewnie gdzieś w tym łancuszku znaczenie ma jakość samego drivera ASIO, itd. Myślę że tu więcej do powiedzenia miałby ktoś kto aktualnie implementuje wtyczki w oparciu o ASIO, np. WG.

...

Sugerujesz wymienic sterowniki karty na najnowsze??

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » sobota 13 lut 2010, 19:00

Sugerujesz wymienic sterowniki karty na najnowsze??... 

No to chyba warto zrobić niezależnie od wszystkiego ?

2ms

Post autor: 2ms » sobota 13 lut 2010, 21:05

......Witam , przed chwila zmienialem procesor z core 2 duo e6750 na core 2 quad q6700 , po odpaleniu systemu odrazu zapodalem programy zeby sprawdzic jaka bedzie roznica w mocy , no i jest spora rozniaca. dla testu nawalilem wtyczek ile sie tylko da az program bedzie przycinal , i co sie okazalo w programie (Cubase 5) pokazuje mi 99% i zaczyna przycinac a w menadzerze windowsa dobija do 60% i nie widac zeby go tam ruszalo.Z czego wynika taka roznica?? da sie to jakos ustawic??...

A przeładowałeś też system?
Bo jeśli nie, to musisz to zrobić aby raczył on zobaczyć po całości, że wymieniłeś mu konie w zaprzęgu. ...

Dawno takich głupot nie czytałem...

ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

ODPOWIEDZ