Zmiana procesora i wydajność programów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Pietro
Re: Zmiana procesora i wydajność programów

Post autor: Pietro » piątek 12 lut 2010, 19:51

......Pozostałe aplikacje zdają się na to, co powie im sterownik - i tu również nie spotkałem się z programem, który sprawdza sprzęt przy instalacji i podług tego instaluje się tak, czy inaczej...

A nie spotkałeś się aby z sytuacją, że po zmianie procesora do jego pełnej obsługi potrzebny był zupełnie inny sterownik. Absolutnie niedostępny nawet po prawidłowej instalacji z poziomu aktualnej wersji aplikacji?

Szczerze Panie Wojtku - nie spotkałem się ;).

Cubase jestem pewien - sprawdza dostępne mu zasoby (w tym listę rozkazów procesora) podczas uruchamiania. Reszta programów - jak gry komputerowe po zmianie karty graficznej zdają się na sterownik. Na tym polega specyfika Windows i PC ogólnie.

Sterowników do procesorów nie ma. Obsługą procesora zajmuje się płyta główna.

@edneysis: u mnie Cubase 4 i 5 jak i wersje Studio przy projektach z prawdziwego zdarzenia pokazuje obciażenie zgodne z managerem zadań.

Może to wina wtyczek, lub sposobu w jaki je ładujesz, a może masz w Cubasie "multiprocessing" wyłączony?

- Piotr

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 12 lut 2010, 20:09

...Cubase jestem pewien - sprawdza dostępne mu zasoby (w tym listę rozkazów procesora) podczas uruchamiania. Reszta programów - jak gry komputerowe po zmianie karty graficznej zdają się na sterownik. Na tym polega specyfika Windows i PC ogólnie...

A widzisz, a ja absolutnie tego nie jestem pewien. Z mej redakcyjnej praktyki, gdzie zwykle trzeba instalować testowo po kilkanaście przeróżnych aplikacji miesięcznie wynika zgoła zupełnie coś odmiennego
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » piątek 12 lut 2010, 20:15

Sterowników do procesorów nie ma. Obsługą procesora zajmuje się płyta główna.

Nie, obsługą procesora zajmuje się system operacyjny.

@edneysis: u mnie Cubase 4 i 5 jak i wersje Studio przy projektach z prawdziwego zdarzenia pokazuje obciażenie zgodne z managerem zadań.

Ależ jest to zbieżność jest przypadkowa. Jeszcze raz powtarzam to co widzisz w VST Performance window to jest czas spędzony przez Cubase na obsłudze ASIO. Ma to oczywiście związek z użyciem procesora, niemniej są to dwa różne wskażniki. W razie wątpliwości polecam lekturę Operational Manual do Cubase'a.

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » piątek 12 lut 2010, 20:20

Bo trudno wymagać aby system wpisał automatycznie w swym rejestrze np. notkę: Ty, Cubase - uwaga, masz teraz 16 procesorów zamiast jednego! Trudno też wymagać aby twórcy programów przewidywali jaki procesor będzie obowiązywał choćby za kwartał i na to konto wyposażyli swe programy w odpowiednie algorytmy weryfikujące.  

Dlatego właśnie twórcy systemu operacyjnego, nie tylko Windows wyposażaja ów system w API. Cubase nie musi wiedzieć ile ma procesorów, rdzeni czy wątków. On dostaje do dyspozycji funkcję w stylu get_next_cpu() dzięki której może zaalkować kolejny zasób i nie interesuje go ile w procesorze jest rdzeni itp.

Odmienną sprawą jest zestaw specyficznych instrukcji dostępych tylko dla danego typu procesora. Ale w przypadku core2duo i core2quad różnic nie ma, zatem można spokojnie używać Cubase'a jak i inne programy po takiej przesiadce bez reinstalacji systemu.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 12 lut 2010, 22:48

..
Odmienną sprawą jest zestaw specyficznych instrukcji dostępych tylko dla danego typu procesora. Ale w przypadku core2duo i core2quad różnic nie ma, zatem można spokojnie używać Cubase'a jak i inne programy po takiej przesiadce bez reinstalacji systemu.
...

Ja to potwierdz

am, ponieważ po zmianie platformy wraz z płytą główną przez pierwsze kilka miesięcy pracowałęm na starej instalacji XP. O dziwo poszło bez problemów po załadowaniu sterowników do wszystkiego. 

Teraz pracuje na nowej instalacji i różnic wydajności nie widzę.   Kolego VCO, wiesz jak wykorzystać pełną moc procesorów skoro obsługa ASIO to ogranicza? Dodam tylko że ten temat dotyczy w zasadzie chyba każdej aplikacji DAW.  

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » piątek 12 lut 2010, 23:31

Może to wina wtyczek, lub sposobu w jaki je ładujesz, a może masz w Cubasie "multiprocessing" wyłączony?

Multi processing właczony oczywiscie - zrobilem jeszcze kilka testów i bez zmian grajac na nexusie pad ktory dosc dobrze obciaza procka  Cubase dochodzi do 16% menadzer nie przekracza 7% :/ . co moge z tym wykombinowac?

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » piątek 12 lut 2010, 23:32

Kolego VCO, wiesz jak wykorzystać pełną moc procesorów skoro obsługa ASIO to ogranicza? Dodam tylko że ten temat dotyczy w zasadzie chyba każdej aplikacji DAW.  ...

No ale kiedy widzisz 99% na slupku w Cubase, to jest ona właśnie "optmalnie" wykorzystana przy danym zestawie wtyczek, ich ilości i ustawieniach wielkości bufora ASIO, ilości śladów itd. To nie obsługa ASIO ogranicza wykorzystanie CPU, tylko fakt, że część wtyczek jest niechlujnie napisana,  z kolei w przypadku niektórych wtyczek po prostu nie da się inaczej (bardziej optymalnie) np. ze względu na specyfikę działania konkretnej wtyczki- to ma znaczący wpływ na to ile hostowi zajmują operacje ASIO.

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » piątek 12 lut 2010, 23:47

Multi processing właczony oczywiscie - zrobilem jeszcze kilka testów i bez zmian grajac na nexusie pad ktory dosc dobrze obciaza procka  Cubase dochodzi do 16% menadzer nie przekracza 7% :/ . co moge z tym wykombinowac?

Ale ASIO meter nie pokazuje Ci zużycia CPU więc porównywanie tych wartości nie ma sensu. Poza tym task manager pokazuje średnie zużycie CPU ze wszyskich rdzeni, natomiast jedna wtyczka korzysta z jednego rdzenia w określonym czasie (bo tak działa Cubase). Nie bez powodu od którejś wersji Cubase'a przy słupku jest ASIO a nie CPU.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 13 lut 2010, 10:02

Ale ASIO meter nie pokazuje Ci zużycia CPU więc porównywanie tych wartości nie ma sensu. Poza tym task manager pokazuje średnie zużycie CPU ze wszyskich rdzeni, natomiast jedna wtyczka korzysta z jednego rdzenia w określonym czasie (bo tak działa Cubase). Nie bez powodu od którejś wersji Cubase'a przy słupku jest ASIO a nie CPU.  

...

Czyli co, mamy wnioskować że aktualna architektura wtyczek uniemozliwia wykorzystanie mocy procesora?

Jaki czynnik w systemie ASIO wpływa na ten limit? Czego wględem czego jest za mało/dużo że bariera jest postawiona poniżej progu możliwości CPU?   

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » sobota 13 lut 2010, 10:32

Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, w której użycie procesora jest powyżej 80% a dźwięk nie przycina. Już przy 60 - 70% Cubase 5 zaczyna ślamazarnie reagować na polecenia.

Podobnie jest z odtwarzaniem filmów w wysokiej rozdzielczości, już przy 70% wykorzystania proca dźwięk rozłazi się z obrazem, przeskakują klatki itp.

Możesz spróbować przełączyć priorytet systemu na usługi działające w tle (Mój Komputer ->Właściwości -> Zaawansowane -> Wydajność). To powinno odblokować kilka procent kosztem szybkości reakcji na polecenia przy dużym obciążeniu.

ODPOWIEDZ