ZAIKS traci miliony!

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
szkudlik
Re: ZAIKS traci miliony!

Post autor: szkudlik » czwartek 11 lut 2010, 15:47

......Dokładnie nie wiem, ale wydaje się że największa część pochdzi z tych niewypłaconych pieniędzy autorom którzy np. Nie zgłosili utworu pod ochrone, lub autorzy są niezarejestrowani w ZAIKS'IE. Wtedy te pieniądze leżą nie wypłacone....

I to właśnie jest sprawa dla prokuratora.

!!!!! NIE MAJĄ PRAWA POBRAĆ ZŁOTÓWKI ZA NIE ZAREJESTROWANY UTWÓR !!!!!

bo jeżeli oni mogą to dlaczego np. mafia wołomińska nie może?

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 11 lut 2010, 16:04

Nie. Napisałem, że wtedy o tym nie wiedziałem (ponad 10 lat temu), i moge się zgodzić że wtedy miałem gdzieś z powodu różnych spraw. Nie teraz.

Nie chce mi sie roztaczać dyskusji. 

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 11 lut 2010, 16:25

...Nie chce mi sie roztaczać dyskusji....

I słusznie, tu patrz też post kolegi szkudlik.
Niemniej ja wciąż jednak zapytowywam: azali znajdzie się wreszcie ktoś, kto wytłumaczy na jakich prawnie uzasadnionych zasadach firma pt. ZAiKS zrobiła to, co zrobiła?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » czwartek 11 lut 2010, 16:53

JankoMuzykant, no bo widzisz... bo Ciebie interesuje tylko tzw. "dobra komercja". Sadze, ze wielu z nas tutaj siedzacych interesuje dobra muzyka - po prostu.
Na niej rowniez da sie zarobic na chleb.
Ależ nie, nie lubię żadnej komercji. Ale jak już muszę czegoś słuchać kupując bułki...

[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 11 lut 2010, 17:49

...Nie chce mi sie roztaczać dyskusji...

Widzę, że koledze jakoś definitywnie przeszła ochota na konwersacje. Ale jest jeszcze coś, o czym powinieneś kolego wiedzieć, a może doskonale już wiesz(?).

Otóż gdzieś do połowy lat 90' przynajmniej raz na miesiąc do praktycznie każdej legalnej knajpy z dancingiem przychodził zwykle "smutny" pan, który dawał orkiestrze do podpisu przygotowaną przez ZAiKS (a może i też przez siebie?) listę utworów, które niby owa wykonywała.

Oczywiście żaden z muzyków nawet nie słyszał o tych dziełach, a po dotarciu do ich źródła zwykle ciężko było nawet myśleć o ich ew. wykonywaniu, bo kapela nie zarobiłaby na nich nawet na waciki :-(.
Po prostu, już w tamtych czasach była to jedna wielka draka, opłacana za całkiem sporą kasę restauratorów, bo oni akurat za to musieli becalować.

Oczywiście tu każdy może spytać: czemu muzycy się na to godzili?

Odpowiedź jest tu prostą do bólu: otóż owi nie mieli z tego żadnego wpływu, ani też wypływu w kwestii swej realnej kasy. Czyli było im wszystko jedno. Oczywiście Ci, co zbierali za ten szwindel od ZAiKS-u regularnie miesięczną kasę (bo akurat wiedzieli, że mają za co kolego DJOZD!), czyli "uprawnieni" mieli się za to świetnie. Mało, pewnie aż dotąd nie narzekają.

I kto wie, a może to akurat na tym nurcie, naprawdę potężnej gotówy, przejechał się w naszym temacie rzeczony ZAiKS?

Wciąż jednak powtarzam swe pytanie, azali... ?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ratio

Post autor: ratio » czwartek 11 lut 2010, 19:22

......Dokładnie nie wiem, ale wydaje się że największa część pochdzi z tych niewypłaconych pieniędzy autorom którzy np. Nie zgłosili utworu pod ochrone, lub autorzy są niezarejestrowani w ZAIKS'IE. Wtedy te pieniądze leżą nie wypłacone....
I to właśnie jest sprawa dla prokuratora.

!!!!! NIE MAJĄ PRAWA POBRAĆ ZŁOTÓWKI ZA NIE ZAREJESTROWANY UTWÓR !!!!!
bo jeżeli oni mogą to dlaczego np. mafia wołomińska nie może?

Zgadzam się z tym. Ale.
Dzięki informacją zamieszczoną na tym forum po kilku ładnych latach zarejestrowałem 2 utwory, które były emitowane w ogólnopolskiej tv.
I dostałem od Zaixu niezłą sumkę.

Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » czwartek 11 lut 2010, 21:34

Dzięki informacją zamieszczoną na tym forum po kilku ładnych latach zarejestrowałem 2 utwory, które były emitowane w ogólnopolskiej tv.
I dostałem od Zaixu niezłą sumkę....

i oto chodzi i tego się trzymajmy.(my, czyli ludzie robiący muzykę)

Nie mam zdania na temat codziennego funkcjonowania Zaiksu bo mam co innego do roboty, ale jak ktoś chce zrobić audyt, to ma taką mozliwość, i jak poprosisz, to dostaniesz wykaz za co każda złotówka do Ciebie płynie. Kiedyś tak zrobiłem.

Możesz nie zarabiać albo zarabiać. POdobnie jest na całym świecie. MOżesz przecież zlecić publisherowi z zagranicy kasowanie tantiem dla Ciebie. Ale z Warszawy do Warszawy szybciej przejdą niż przez Londyn. Nikt nikogo do niczego nie zmusza.

Ludzie, skończmy z ciemnotą. Zaiks pamięta czasy FWP i PZPR, to prawda, siedzą tam stare dziady (i młode sympatyczne panienki też), ale jak lecisz w RTV i myślisz i planujesz wyżywić rodzinę/budować dom itd. to rejestruj. Howgh.

http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » czwartek 11 lut 2010, 22:14

Ludzie, skończmy z ciemnotą. Zaiks pamięta czasy FWP i PZPR, to prawda, siedzą tam stare dziady (i młode sympatyczne panienki też), ale jak lecisz w RTV i myślisz i planujesz wyżywić rodzinę/budować dom itd. to rejestruj. Howgh.
Strasznie to... wschodnioeuropejskie: organizacja robiąca takie wały, ale skoro daje zarobić to jest fajnie...
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

ODPOWIEDZ