ZAIKS traci miliony!

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
antekk
Re: ZAIKS traci miliony!

Post autor: antekk » środa 10 lut 2010, 22:59

Preceli, juz nie demonizujmy tak tej instytucji.

Twoj post przypomina mi posty ludzi, ktorzy narzekaja na WOŚP, ze za kase darczyncow organizuje Przystanek Woodstock.

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » środa 10 lut 2010, 23:33

Zaiks jest niezły w swoich działaniach :), ale swoją drogą, warto zauważyć, że na tę instytucję plują tylko Ci, któzy nie dostali nigdy złotówki tantiem. Jak z tego żyjesz (oby jak najdłużej i najlepiej) to inaczej śpiewasz :)
Są ludzie, którzy jednak mają zasady.
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 11 lut 2010, 10:13

...Zaiks jest niezły w swoich działaniach :), ale swoją drogą, warto zauważyć, że na tę instytucję plują tylko Ci, któzy nie dostali nigdy złotówki tantiem. Jak z tego żyjesz (oby jak najdłużej i najlepiej) to inaczej śpiewasz :)
Są ludzie, którzy jednak mają zasady. ...

To bardzo cenne. 

Ale tak w nawiasie rozważając - Co mozemy zrobić? Jezeli nic, to czy życie z zasadami dla zasady jest bardziej w efekcie pożyteczne w danej sytuacji czy bardzie upierdliwe?  

Też jestem za uczciwością, po stokroć. Ale mam też drowy rozsądek i każdy z nas jedno zdrowie w obecnym życiu, op które warto dbać. Na przykład sie nie wkręcając w rzeczy które i tak od nas nie zależą  

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » czwartek 11 lut 2010, 10:47

To bardzo cenne. Ale tak w nawiasie rozważając - Co mozemy zrobić? Jezeli nic, to czy życie z zasadami dla zasady jest bardziej w efekcie pożyteczne w danej sytuacji czy bardzie upierdliwe?
Też jestem za uczciwością, po stokroć. Ale mam też drowy rozsądek i każdy z nas jedno zdrowie w obecnym życiu, op które warto dbać. Na przykład sie nie wkręcając w rzeczy które i tak od nas nie zależą
Czasem rzeczywiście ciężko...
Zwiałem z rynku muzycznego mając 20 lat, na początku ery homerecordingu i pierwszych mp3. Królowało wtedy discopolo i stwierdziłem, że to już koniec raczej - kapitalizm przyniósł śmierć dobrej komercji i przez najbliższe dziesiąt lat nic się nie zmieni. Nie pomyliłem się nic i siedzę obecnie w trzech, właściwie już czterech branżach, a muzykę uprawiam dla przyjemności (zresztą ostatnio nie tylko). Jest to jakieś wyjście, choć może bolesne...
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
antekk

Post autor: antekk » czwartek 11 lut 2010, 11:18

JankoMuzykant,

no bo widzisz... bo Ciebie interesuje tylko tzw. "dobra komercja". Sadze, ze wielu z nas tutaj siedzacych interesuje dobra muzyka - po prostu.

Na niej rowniez da sie zarobic na chleb.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 11 lut 2010, 13:58

...Preceli, juz nie demonizujmy tak tej instytucji. Twoj post przypomina mi posty ludzi, ktorzy narzekaja na WOŚP, ze za kase darczyncow organizuje Przystanek Woodstock...

O rany, a co ma dobry piernik (Owsiak) do sparciałego wiatraka (ZAiKS). W przypadku akcji Owsiaka zawsze masz czarno na białym, dostępne praktycznie w każdym momencie co, ile i na co zostało wydane.
Skoro nie zrozumiałeś o co pytałem, to powtórzę raz jeszcze - z jakiej to puli ZAiKS-u poszła kasa na tę przewałkę?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
antekk

Post autor: antekk » czwartek 11 lut 2010, 14:36

W przypadku akcji Owsiaka zawsze masz czarno na białym, dostępne praktycznie w każdym momencie co, ile i na co zostało wydane.
Skoro nie zrozumiałeś o co pytałem, to powtórzę raz jeszcze - z jakiej to puli ZAiKS-u poszła kasa na tę przewałkę? ...

Preceli,

Nie rozumiem: co to dla Ciebie za roznica z jakiej puli pochodzila kasa? To przeciez ich sprawa. Wazne jest jedynie to, ze artysci - ponoc - nic na tym nie straca.

Ale jesli to dla Ciebie takie istotne, to w artykule w dzienniku napisane jest:

Stowarzyszenie Artystów ZAiKS, cztery lata temu założyło lokatę dolarową, aby pomnożyć dochody z rezerw finansowych

http://www.tvn24.pl/-2,1642280,0,1,zaiks-stracil-pieniadze-artystow,wiadomosc.html 

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 11 lut 2010, 15:04

...Wazne jest jedynie to, ze artysci - ponoc - nic na tym nie straca...

A skąd niby to wiesz? Od nich?

...Ale jesli to dla Ciebie takie istotne, to w artykule w dzienniku napisane jest: Stowarzyszenie Artystów ZAiKS, cztery lata temu założyło lokatę dolarową, aby pomnożyć dochody z rezerw finansowych...

Doskonale wiem co tam jest napisane, oraz co to jest tzw. rezerwa finansowa.

Ale może to właśnie Ty wreszcie napiszesz choćby skąd ona u nich, na jakich warunkach pozostaje w dyspozycji i w jakiej wysokości się bierze?
[addsig]

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 11 lut 2010, 15:13

......
Ale może do własnie Ty wreszcie napiszesz choćby skąd ona u nich, na jakich warunkach pozostaje w dyspozycji i w jakiej wysokości się bierze? ...

Dokładnie nie wiem, ale wydaje się że największa część pochdzi z tych niewypłaconych pieniędzy autorom którzy np. Nie zgłosili utworu pod ochrone, lub autorzy są niezarejestrowani w ZAIKS'IE. Wtedy te pieniądze leżą nie wypłacone. 

Ja tak miałem z występów telewizyjnych z lat '90, o których sie dopiero dowiedzialem po 6 latach ze tam są. Zgłosiłem nuty do tych utworów i wypłacili. 

Tyle że czasem trzeba sie upomnieć. Jak ktoś ma gdzieś swoje interesy to nie ma z tego korzyści.  

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 11 lut 2010, 15:44

...Dokładnie nie wiem, ale wydaje się że największa część pochdzi z tych niewypłaconych pieniędzy autorom którzy np. Nie zgłosili utworu pod ochrone, lub autorzy są niezarejestrowani w ZAIKS'IE. Wtedy te pieniądze leżą nie wypłacone....

Jak to, oddałeś komuś część swych praw i nie wiesz na jakich dokładnie warunkach?

...Ja tak miałem z występów telewizyjnych z lat '90, o których sie dopiero dowiedzialem po 6 latach ze tam są. Zgłosiłem nuty do tych utworów i wypłacili.

O rany, WYPŁACILI! Człowieku, i uważasz, że tylko przez wszystko jest niby OK?

...Tyle że czasem trzeba sie upomnieć. Jak ktoś ma gdzieś swoje interesy to nie ma z tego korzyści...

Nie wiem czy zauważyłeś, ale właśnie sam napisałeś gdzie też masz i swoje interesy
[addsig]

ODPOWIEDZ