Preceli, juz nie demonizujmy tak tej instytucji.
Twoj post przypomina mi posty ludzi, ktorzy narzekaja na WOŚP, ze za kase darczyncow organizuje Przystanek Woodstock.
Preceli, juz nie demonizujmy tak tej instytucji.
Twoj post przypomina mi posty ludzi, ktorzy narzekaja na WOŚP, ze za kase darczyncow organizuje Przystanek Woodstock.
...Zaiks jest niezły w swoich działaniach :), ale swoją drogą, warto zauważyć, że na tę instytucję plują tylko Ci, któzy nie dostali nigdy złotówki tantiem. Jak z tego żyjesz (oby jak najdłużej i najlepiej) to inaczej śpiewasz :)
Są ludzie, którzy jednak mają zasady. ...
To bardzo cenne.
Ale tak w nawiasie rozważając - Co mozemy zrobić? Jezeli nic, to czy życie z zasadami dla zasady jest bardziej w efekcie pożyteczne w danej sytuacji czy bardzie upierdliwe?
Też jestem za uczciwością, po stokroć. Ale mam też drowy rozsądek i każdy z nas jedno zdrowie w obecnym życiu, op które warto dbać. Na przykład sie nie wkręcając w rzeczy które i tak od nas nie zależą
JankoMuzykant,
no bo widzisz... bo Ciebie interesuje tylko tzw. "dobra komercja". Sadze, ze wielu z nas tutaj siedzacych interesuje dobra muzyka - po prostu.
Na niej rowniez da sie zarobic na chleb.
W przypadku akcji Owsiaka zawsze masz czarno na białym, dostępne praktycznie w każdym momencie co, ile i na co zostało wydane.
Skoro nie zrozumiałeś o co pytałem, to powtórzę raz jeszcze - z jakiej to puli ZAiKS-u poszła kasa na tę przewałkę? ...
Preceli,
Nie rozumiem: co to dla Ciebie za roznica z jakiej puli pochodzila kasa? To przeciez ich sprawa. Wazne jest jedynie to, ze artysci - ponoc - nic na tym nie straca.
Ale jesli to dla Ciebie takie istotne, to w artykule w dzienniku napisane jest:
Stowarzyszenie Artystów ZAiKS, cztery lata temu założyło lokatę dolarową, aby pomnożyć dochody z rezerw finansowych.
http://www.tvn24.pl/-2,1642280,0,1,zaiks-stracil-pieniadze-artystow,wiadomosc.html
......
Ale może do własnie Ty wreszcie napiszesz choćby skąd ona u nich, na jakich warunkach pozostaje w dyspozycji i w jakiej wysokości się bierze? ...
Dokładnie nie wiem, ale wydaje się że największa część pochdzi z tych niewypłaconych pieniędzy autorom którzy np. Nie zgłosili utworu pod ochrone, lub autorzy są niezarejestrowani w ZAIKS'IE. Wtedy te pieniądze leżą nie wypłacone.
Ja tak miałem z występów telewizyjnych z lat '90, o których sie dopiero dowiedzialem po 6 latach ze tam są. Zgłosiłem nuty do tych utworów i wypłacili.
Tyle że czasem trzeba sie upomnieć. Jak ktoś ma gdzieś swoje interesy to nie ma z tego korzyści.