Samson...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:
Re: Samson...

Post autor: Groover » piątek 07 lis 2003, 23:31

Odsłuch, odbiór, jest zawsze subiektywny. Wykres to najczystsza matematyka i bezstronność maszyny. Oczywiście nie pokaże wszystkiego, ale mam prawo przypuszczać, że jeśli wykres mówi o ideale, to i to, czego na wykresie nie ma jest ideału bliskie. Odwrotnie, jeśli charakterystyki wykazują tąpnięcia, to niedociągnięć jest pewnie więcej.

pozdrawiam serdecznie

...

bardzo wiele zależy od specyfiki środowiska odsłuchowego. To żadna nowina, że monitory są wrażliwe na różne "niedoskonałe" warunki akustyczne pomieszczenia. MB pewnie potwierdzi, że w wielu przypadkach winę ponosi elektroniczne "podrasowanie" charakterystyki monitorów.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 07 lis 2003, 23:59

Wyniki pomiarów w konfrontacji z rzeczywistym brzmieniem są zastanawiające. Widzimy tu bowiem wzorcową charakterystykę częstotliwościową w całym paśmie przenoszenia i efektowne podbicie najwyższego skraju pasma [...] Mamy zatem do czynienia z teoretycznym ideałem

No toz wyraznie napisali, ze choc charakterystyka teoretycznie idealna, to ten "ideal" zastanawia w konfrontacji z rzeczywistym brzmieniem. Gdzie ty tu widzisz, ze one sa dobre? Jak ja czytam, to czytam, ze sa do d... :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 08 lis 2003, 01:18

Quote:

" Wyniki pomiarów w konfrontacji z rzeczywistym brzmieniem są zastanawiające. Widzimy tu bowiem wzorcową charakterystykę częstotliwościową w całym paśmie przenoszenia i efektowne podbicie najwyższego skraju pasma [...] Mamy zatem do czynienia z teoretycznym ideałem".

Tego nie napisano o żadnym z pozostałych zestawów, choć oczywiście inne (nie potrzebuję chyba dodawać, że te droższe) podobno brzmiały lepiej...

Te wykresy interpretowali specjaliści, to oni określili tę 'najlepszość'. Jak dla mnie teoretyczny ideał to ideał rzeczywisty...

w takim razie tutaj się różnimy. Dla mnie ideał teoretyczny niekoniecznie oznacza rzeczywisty, bowiem różnica pomiędzy teorią a rzeczywistością jest taka, że w teorii nie ma różnicy między teorią a rzeczywistością, a w rzeczywistości jest taka różnica

Quote:

Odsłuch, odbiór, jest zawsze subiektywny. Wykres to najczystsza matematyka i bezstronność maszyny.

owszem, gdy jest jednostkowy. jednak statystyka nie kłamie i wszelkie subiektywne badania można zobiektywizować biorąc odpowiednio liczną próbę indywidualnych obserwatorów

Quote:

Oczywiście nie pokaże wszystkiego, ale mam prawo przypuszczać, że jeśli wykres mówi o ideale, to i to, czego na wykresie nie ma jest ideału bliskie.

ależ dlaczego? nie mamy żadnych podstaw przypuszczać, że jeśli np. charakterystyka częstotliwościowa jest idealnie płaska, to również zniekształcenia nieliniowe będą minimalne. praktyka pokazuje, że często te właściwości wcale nie idą w parze. nie podważam znaczenia pomiarów, ale sygnalizuję niebezpieczeństwo ślepego zawierzenia ograniczonemu zestawowi parametrów, który nie mówi całej prawdy o głośniku.

również pozdrawiam

DogHead

Post autor: DogHead » sobota 08 lis 2003, 09:42

Gdzie je moge˛ dostac´?? Znasz jakiegos´ rzetelnego importera ?

Importer Fostexa i Samsona jest ten sam.

A jesli chodzi o Fostexy to z pobieznego przesluchana pare miesiecy temu zapamietalem ze graja lepiej od Samsonow.

Awatar użytkownika
sliver1

Post autor: sliver1 » sobota 08 lis 2003, 10:09

... Daj se spokój z Samsonami. Mówię Ci to ja i podpisze się pod tym djx76. Lepiej zrobisz jak rozejrzysz się za czymś innym....

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Chodzi ci o to że dystrybutor nawala, czy też o to że te odsłuchy są do kitu? Rozpatruję możliwość zakupu tych głośniczków z uwagi na 6,5 calowy woofer no i niestety ... ze względu na cenę......

Oczywiście chodzi mi o dystrybutora. Z tego co wiem, statek ze sprzętem firmy Samson stoi w porcie i ..........chyba zatoną

ODPOWIEDZ