Samson...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
MB
Re: Samson...

Post autor: MB » piątek 07 lis 2003, 12:55

Oczywiście że chodziło mi o to że Studiophile mają bardzo podobne brzmienie do nEar'ów05 ;)...

W testach porównawczych dla EiS okazało się, że podobieństwo wyglądu i konstrukcji obudowy nie idzie w parę z podobieństwem brzmienia. Te monitorki grają zupełnie inaczej - nEary są bardziej stonowane z lekko uwypuklonym wysokim basem, Bx5 tego basu praktycznie wcale nie mają a góra jest bardzo przejaskrawiona. Obydwu konstrukcjom niestety daleko do neutralności, a różnica w cenie nie ma żadnego odzwierciedlenia w różnicy jakości.

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » piątek 07 lis 2003, 14:11

Kup najnowszy numer EiS - masz przegląd kilkunastu modeli monitorów.

Pozdro

Groover...

Z niecierpliwością czekałem na ten numer...niestety...po przeczytaniu zacząłem mieć jeszcze większe wątpliwości ;) Jedyne czego teraz mogę być peiwen - to że warto kupić ADAM'y P11A na które mnie nie stać :(

Poradźcie coś...mam tylko 2k na zakupy...
Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
sliver1

Post autor: sliver1 » piątek 07 lis 2003, 15:39

........ Jedyne czego teraz mogę być peiwen - to że warto kupić ADAM'y P11A na które mnie nie stać :(

Poradźcie coś...mam tylko 2k na zakupy......

Miałem identyczny dylemat. Zostaje Ci tylko czekać na okazję z drugich rąk, lub kupno nEar 05. Nic lepszego nie wymyślisz.

Awatar użytkownika
entryspace

Post autor: entryspace » piątek 07 lis 2003, 17:12

Kup najnowszy numer EiS - masz przegląd kilkunastu modeli monitorów.

Pozdro

Groover...

Szkoda, że zabrakło wykresów charakterystyk. Wykresy i matematyka nie zwracają uwagi na cenę, firmę, osobę testującą.... Dwa lata temu eis przeprowadziła podobny test monitorów, a z wykresów wynikało, że najlepszymi głośniczkami były 'Truth' Behringera.
cieszę się życiem

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 07 lis 2003, 17:39

Szkoda, że zabrakło wykresów charakterystyk. Wykresy i matematyka nie zwracają uwagi na cenę, firmę, osobę testującą....

Czyżby na płycie nie było wyników pomiarów zgodnie z zapewnieniem w artykule? FYI, uwagi panelu słuchaczy były całkowicie niezależne, nie konsultowaliśmy swoich spostrzeżeń przed ich spisaniem. Jeśli więc wszyscy uczestnicy testu mówią zgodnie, że głośnik ma np. męczącą uwypukloną górę, to jest bardzo prawdopodobne, że użytkownik też to odczuje, nawet, jesli zmierzona charakterystyka jest płaska.

Dwa lata temu eis przeprowadziła podobny test monitorów, a z wykresów wynikało, że najlepszymi głośniczkami były 'Truth' Behringera....

Oj, tutaj bym polimeryzował:

1. wykresy pokazują tylko wybrane aspekty głośnika, na dodatek w wyizolowany sposób. Zawsze może być jakaś cecha, której tradycyjne pomiary nie wykażą (np. złożone zniekształcenia intermodulacyjne), a która wyjdzie w odsłuchu

2. Odsłuch jest sposobem na całościową ocenę wszystkich cech

3. Nawet z wykresów nie wynikało, że Truth są najlepsze. zresztą sprecyzuj proszę to pojęcie, bo są różne kryteria "najlepszości"

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » piątek 07 lis 2003, 20:24

Daj se spokój z Samsonami. Mówię Ci to ja i podpisze się pod tym djx76. Lepiej zrobisz jak rozejrzysz się za czymś innym....

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Chodzi ci o to że dystrybutor nawala, czy też o to że te odsłuchy są do kitu? Rozpatruję możliwość zakupu tych głośniczków z uwagi na 6,5 calowy woofer no i niestety ... ze względu na cenę...

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 07 lis 2003, 22:31

Z niecierpliwością czekałem na ten numer...niestety...po przeczytaniu zacząłem mieć jeszcze większe wątpliwości ;) Jedyne czego teraz mogę być peiwen - to że warto kupić ADAM'y P11A na które mnie nie stać :(

Poradźcie coś...mam tylko 2k na zakupy......

W przyszłym tygodniu mam dostać monitory Fostexa serii PM - mają też być PM0.5 w cenie ok. 1600 zł netto za parę ;)))

Test puszczę po jakichś 3 tygodniach na swojej stronie. Jak jesteś zainteresowany pierwszymi wrażeniami, pisz na priva.

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » piątek 07 lis 2003, 22:44

W przyszłym tygodniu mam dostać monitory Fostexa serii PM - mają też być PM0.5 w cenie ok. 1600 zł netto za parę ;)))

Test puszczę po jakichś 3 tygodniach na swojej stronie. Jak jesteś zainteresowany pierwszymi wrażeniami, pisz na priva.

Pozdro

Groover

...

Gdzie je mogę dostać?? Znasz jakiegoś rzetelnego importera ? Oczywiście jestem zainteresowany opinią ale nie bardzo wiem jak wejść na PRIV'a ;)

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 07 lis 2003, 22:46

...W przyszłym tygodniu mam dostać monitory Fostexa serii PM - mają też być PM0.5 w cenie ok. 1600 zł netto za parę ;)))

Pozdro

Groover

...

Gdzie je mogę dostać?? Znasz jakiegoś rzetelnego importera ? Oczywiście jestem zainteresowany opinią ale nie bardzo wiem jak wejść na PRIV'a ;) ...

koperta pod moim postem ;)

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
entryspace

Post autor: entryspace » piątek 07 lis 2003, 22:46

Oj, tutaj bym polimeryzował:

1. wykresy pokazują tylko wybrane aspekty głośnika, na dodatek w wyizolowany sposób. Zawsze może być jakaś cecha, której tradycyjne pomiary nie wykażą (np. złożone zniekształcenia intermodulacyjne), a która wyjdzie w odsłuchu

2. Odsłuch jest sposobem na całościową ocenę wszystkich cech

3. Nawet z wykresów nie wynikało, że Truth są najlepsze. zresztą sprecyzuj proszę to pojęcie, bo są różne kryteria "najlepszości"

...

MB, w takim razie mały cytacik z tamtej Estrady (zadałem sobie trud i wyszukałem ją w stosie), EiS z listopada 2000, nr 50. Oto ,co napisano tam odnośnie głośniików Behringera (Truth B2031), mam nadzieję, że pomiary Estrady były w miarę rzetelne i profesjonalne, a nie 'tradycyjne' :)

" Wyniki pomiarów w konfrontacji z rzeczywistym brzmieniem są zastanawiające. Widzimy tu bowiem wzorcową charakterystykę częstotliwościową w całym paśmie przenoszenia i efektowne podbicie najwyższego skraju pasma [...] Mamy zatem do czynienia z teoretycznym ideałem".

Tego nie napisano o żadnym z pozostałych zestawów, choć oczywiście inne (nie potrzebuję chyba dodawać, że te droższe) podobno brzmiały lepiej...

Te wykresy interpretowali specjaliści, to oni określili tę 'najlepszość'. Jak dla mnie teoretyczny ideał to ideał rzeczywisty...

Odsłuch, odbiór, jest zawsze subiektywny. Wykres to najczystsza matematyka i bezstronność maszyny. Oczywiście nie pokaże wszystkiego, ale mam prawo przypuszczać, że jeśli wykres mówi o ideale, to i to, czego na wykresie nie ma jest ideału bliskie. Odwrotnie, jeśli charakterystyki wykazują tąpnięcia, to niedociągnięć jest pewnie więcej.

pozdrawiam serdecznie

cieszę się życiem

ODPOWIEDZ