Witam wszystkich. Zamierzam zakupić kontroler MIDI do kontrolowania VJ-skiego programu Modul8. Tutaj jednak może być łatwiej o odpowiedź na nurtujące mnie pytanie.
Program Modul8 nie akceptuje sygnałów MIDI w formacie "Relative", czyli informujących o zwiększeniu, lub zmniejszeniu parametru, w przeciwieństwie do "Absolute", czyli wysyłających daną wartość liczbową parametru.
Przykład:
Mam pokrętło prędkości, który zmniejszam ze 100% do 50%. Potem oddzielnym przyciskiem chciałbym zresetować prędkość, do 100%. Następnie, gdy delikatnie chociaż poruszę pokrętłem, prędkość ze 100% gwałtownie skacze do 50% i wtedy delikatnie się zmienia. Ja chciałbym uniknąć tego skoku i szukam kontrolera, który mi to umożliwi. Mogłoby to być na zasadzie sparowanego pokrętła (encodera) i przycisku, który modyfikuje aktualną wartość na encoderze.
Bardzo trudno jest mi znaleźć taką informacje w google, napisałem nawet do Novation (myślałem o SL Remote Zero), ale jeszcze nie odpisali. Czy moglibyście mi poradzić jakiś kontroler albo chociaż jak fachowo (czyt. po angielsku :)) nazywa się tę funkcję, o której piszę?
Dzięki z góry za odpowiedź