Nagłośnienie dla Domu Kultury

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Sroka
Re: Nagłośnienie dla Domu Kultury

Post autor: Sroka » czwartek 06 lis 2003, 19:33

Monter ty przeczytaj o czym jest w temacie gość chce 1kW na strone gdzie ty masz taki zestaw aktywny?

Pozatym nie kupisz Jbl za takie pieniądze jakie gość przeznacza.

A to że HB wypłyneło dzieki Disco polo to jego biznes.

Ze sprzętu są nagłaśniane nie tylko Disco polo ale i rockowe imprezy.

Ale wiemy że to jest kwestją gustu....nie?

pozdrawiam

Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » czwartek 06 lis 2003, 20:06

Mackie SA1232 - 2x12" + 6" + 1".1300 wat(rms),trojdrozne(aktywne).

Tylko nie wiem jak z cena-ja mam 2.200 USD,nie wiem czy aktualna

ps.nasz typ w EiS
...phi...

Awatar użytkownika
darozi

Post autor: darozi » piątek 07 lis 2003, 10:41

...Monter ty przeczytaj o czym jest w temacie gość chce 1kW na strone gdzie ty masz taki zestaw aktywny?

Sroka...

:)

Moim skromnym zdaniem nie ma co kupowac zagranicznych gratow za takie pieniadze. Od sumy za ktora sprzedaja odejmij clo, koszty sprowadzenia itd..., a otrzymasz sume swiadczaca o jakosci podzespolow. A jakby serwis byl potrzebny, to co? Co innego oczywiscie renomowane marki, na ktore sie wydaje ponad 20.000 za slupek.

Aktywna kolumna to bez watpienia duza wygoda.

Na naszym rynku - zdaniem znawcow branzy- licza sie tylko Soundman i PolAudio. Obie firmy nie sa tak roztrabione jak HB czy skad inad JBL kiedys, ale sa fachowe produkty i graja na tym fachowcy. Soundman robi aktywne fullrange (np.:8000pln za 800Watt, sa tez inne).

Kiedys pozyczalem Vector'ki Zeck'a jako monitory... teraz juz nie pozyczam. Oj, ten tani sprzet zagraniczny!

A co do awaryjnosci sprzetu- moim zdaniem zalezy to przede wszystkim od rak w ktorys sie znajduje. Aha, no i dokladnie sprawdzaj oferte "garazowych producentow", ktorzy oferuja "wszystko" na zyczenie. Slyszalem juz kiedys taki zestaw: wszystko jest OK poki nie zaczyna grac :)

Darek

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » piątek 07 lis 2003, 15:09

Nie myślę aby rozwiązania aktywne były praktyczne.

Co się stanie jak padnie któraś końcówka w kolumnie i co jednej strony nie ma czym ją zastąpić albo taką samą albo - odwołać imprezę.

Zawsze jest lepiej mieć układy nie zintegrowane ze wzmacniaczem przy mikserze mieć końcówkę. Jak padnie końcówka to można wymienić albo pożyczyć od kumpli z branży i impreza się kreci.

Nawet od drugiego domu kultury pożyczyć na imprezę w razie czego.

A co do HandBox to szef tej firmy sam jest świetnym muzykiem i ma niesamowite wyczucie w brzmieniu w jakości. Naprawdę polecam BEZAWARYJNY

Pozdrawiam

Sroka

3h

Post autor: 3h » piątek 07 lis 2003, 15:47

Co chcę nagłaśniać? Wszystko co będzie trzeba, od klubu seniora przez przedszkolaki do koncertów, jak to w domu kultury.

bagatela

Post autor: bagatela » piątek 07 lis 2003, 16:23

Moja propozycja dla ciebie:

Aktywny system - 2 x Mackie SR1530 + 2 x MAckie SWA 1501 całość ok. 24 tyś. i masz dokładnie 1kW na strone do tego odsłuchy np. najlepiej SRM 350 po 3800 sztuka. jak sie postarasz to dostaniesz rabat i gwarantuje będziesz zadowolony.

Pozdrawiam Bagatela

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » piątek 07 lis 2003, 17:17

Pomyśl co się stanie jak te wszystkie urządzenia zagraniczne zaczną się psuć a ty nie będziesz miał już na nie gwarancij.

Kupisz polski produkt to bedziesz mial wygode ze wzgledów serwisowych,dobrą cene a jak zamówisz komplet to zawsze można ponegocjować.

Sam kiedys dziłałem przy domu kultury i wiem jak to jest na poczatku były Cervin Vega grały jak grały był nie dosyt bo to głośnik padł trzeba było szukac nie wiadomo gdzie a w końcu kupiono polski zestaw HB i problemy skończone.

A gra znakomicie.

pozdrawiam

Sroka

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » piątek 07 lis 2003, 23:56

Hand Box nie gra znakomicie.A z serwisem nie jest tak rozowo-nie zalezy od producenta krajowego,czy zagramanicznego,z tym bywa roznie bardzo.Hand-Box nie jest wcale taki najtanszy(w przeliczeniu na jakosc)-duzo lepszy jest Pol-Audio...(to mojesubiektywnezdanie)

Rozmowa o sprzecie 2x 1000 wat przerodzila sie w klotnie-polski,czy zagraniczny...
...phi...

3h

Post autor: 3h » poniedziałek 10 lis 2003, 12:09

...Moja propozycja dla ciebie:

Aktywny system - 2 x Mackie SR1530 + 2 x MAckie SWA 1501 całość ok. 24 tyś. i masz dokładnie 1kW na strone do tego odsłuchy np. najlepiej SRM 350 po 3800 sztuka. jak sie postarasz to dostaniesz rabat i gwarantuje będziesz zadowolony.

Pozdrawiam Bagatela...

Bardzo ciekawa oferta, szczególnie że to zestawy aktywne.

A co powiecie na Mackie srs1500? swa 1501 nie znalazłem, jest za to

swa 1801.

http://www.musiccenter.pl/?s=one&i=569

bagatela

Post autor: bagatela » poniedziałek 10 lis 2003, 14:28

Bardzo ciekawa oferta, szczególnie że to zestawy aktywne.

A co powiecie na Mackie srs1500? swa 1501 nie znalazłem, jest za to

swa 1801.

http://www.musiccenter.pl/?s=one&i=569...

Zapraszam na stronę dystrybutora:

www.music.info.pl

SWA 1501 to subbass na 15'' głośniku jest to model niższy od SWA 1801, który jest na 18". Podają ze ma 600W RMS i SPL max-127 dB. Znam osobiście gram na takich na bardzo przyjemny, szlachetny basik.

Dalej jeżeli chodzi o gwarancję to Mackie daje 24 miesiące. Jedyne co się dzieje z kolumnami Mackie to przy transporcie zpadają kabelki z głośników, - ale na to jest rada - przylutować. Poza tym proponują tutaj polską produkcję z argumetem, że polskie, że serwisże w ogole ale nie wiem czy wiecie, że kolumy Mackie oparte są na glośnikach RCF a cewki do tych wlaśnie produkowane są nie gdzie indziej jak w Polsake bodajże we Wrocławiu.

Mowiono rownież tutaj o spaleniu sie glośnika w kolumnie itd. Układ aktywny ma z reguły wbudowany limiter i spalić głośnik -przy normalnym graniu jest naprawdę trudno - jedynie podanie np. 'prostokątu' na końcówki może ją zniszczyć. Poza tym 1 kW aktywnej mocy to nie ten sam 1 kW przy układzie pasywnym.

I na koniec brzmienie kolumn Mackie mnie osobiście powalilo z nóg i może dlatego jetem stronniczy.

POzdrawiam Bagatela

ODPOWIEDZ