ZPAV informuje, policja skontroluje?
Czyli jak organizuję potańcówe to musze odwiedzić wszystkie te szanowne instytucje i im zapłacić?? A jeśli nie wszystkie to której?? Losowo czy wg ustalonego klucza? A moze tej, która zechce najmniej??
Re: ZPAV informuje, policja skontroluje?
"publicznie odtwarzający muzykę (niezależnie od jej źródła)" - czyli jak odtwarzam wlasna muzyke tez mam im placic?bo na to by wychodzilo a to juz jest chore...ale najlepsze jest to ze pobierane sa podwojne oplaty - jedna za puszczenie kawalka w PUBLICZNYM radiu a druga za puszczenie PUBLICZNEGO radia publicznosci...debilizm
- panduberman
Czyli jak się pojawi jeszcze jedno "stowarzyszenie" (czy jeszcze 5 innych) to każdemu bede musiał zapłacic? kurde o super interes taki stowarzyszenie!!hehe
akurat prowadzę lokal (wraz z rodziną) i zapłaciłem i Zaiksowi i Stoartowi (sami przyszli) ale wg mnie to jest chamstwo i złodziejstwo i o ile zaiks jeszcze zrozumiem (bo to w końcu opłata dla twórcy teoretycznie) to taki coś jak stoart to juz kompletnie nie . a co mnie kurde obchodzi kto w kawałku grał na gitarze i czy mu "szef" zespołu zapłacił czy nie. Dla mnie stoart to jest największe g... jakie "artysci" w PL wymyslili. ale to tak jest w tym kraiku....
SH-101, Polysix, Juno-106, Bohm, Yamaha CS-5, Nord Electro, Korg M3, Rhodes MK2, Korg R3, komputer, monitory, preampy, szafka, fotel, kubek, popielniczka ;-)
Czyli jednym słowem chcesz powiedzieć, że autor muzyki ma prawo dostawać wynagrodzenie a muzycy, którzy nagrali jego kompozycję mają przymierać głodem? :)
Czyli jednym słowem chcesz powiedzieć, że autor muzyki ma prawo dostawać wynagrodzenie a muzycy, którzy nagrali jego kompozycję mają przymierać głodem? :)
Muzycy, którzy nagrali kompozycję otrzymują wynagrodzenie od artysty po nagraniu. Piszę muzykę, wynajmuję muzyków do jej nagrania i im płacę.....
...
Muzycy, którzy nagrali kompozycję otrzymują wynagrodzenie od artysty po nagraniu. Piszę muzykę, wynajmuję muzyków do jej nagrania i im płacę........
Tantiemy wykonawcze są moim zdaniem bardzo wporządku. To jest dobrowolna umowa pomiędzy autorem i muzykiem.
Jeżeli autorzy maja płacone tantiemy za kompzycje to dlaczego muzycy nie mieliby mieć płacone za wykonanie? Dwie połowy tej samej całości.
Każdy kij ma dwa końce. Ja jako wykonawca (autor również) uważam że ktoś robiący kase na moich wykonaniach powinien zapłacić tak samo jak ktoś płacący autorowi za kompozycje dzięki której zarabia.
Nie widze problemu.
- panduberman
Czyli jednym słowem chcesz powiedzieć, że autor muzyki ma prawo dostawać wynagrodzenie a muzycy, którzy nagrali jego kompozycję mają przymierać głodem? :)...
przymierać głodem hahaha akurat znam trochę różnych muzyków i ci "którzy przymierają głodem" to zwyczajne fajtłapy nie potrafiące (z różnych rozrywkowych powodów) o siebie zadba (albo mieli pecha ale to akurat rzadko) i to Artysta twóraca wynajmuje muzyków i im płaci i nie wyobrażam sobie czemu ja mam płacić róznym gitarnikom, basistom i innym. a jak im nie płaci tłumacząc to STOART`em czy innym to jest ich wina , że się dają.
Co ma wspólnego smak kotleta z tym czy gitarnik A zagrał solówkę?
Ja gram w siebie muzykę z płyt (polskich i zagranicznych) i nie widzę problemu dawania playlisty i żeby płacono KONKRETNIE TYM KTÓRYCH MUZYKĘ GRAM.
i nie rozumiem czemu nie moge (a pytałem w zaiksie) grać muzyki z MP3 (oryginalne płyty przeniesione na ten nośnik) - a wolałbym tak bo by pracownicy nie niszczyli płyt i ich nie kradli.
SH-101, Polysix, Juno-106, Bohm, Yamaha CS-5, Nord Electro, Korg M3, Rhodes MK2, Korg R3, komputer, monitory, preampy, szafka, fotel, kubek, popielniczka ;-)
i nie rozumiem czemu nie moge (a pytałem w zaiksie) grać muzyki z MP3 (oryginalne płyty przeniesione na ten nośnik) - a wolałbym tak bo by pracownicy nie niszczyli płyt i ich nie kradli.
Poczytaj tutaj: http://www.eis.com.pl/virtual/article.php?sid=2083