Czy ja źle słyszę?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
olearnik
Czy ja źle słyszę?

Post autor: olearnik » czwartek 06 lis 2003, 02:27

W październikowej EiS na krążku znajduje się pod indexem 02 przykład działania limitera (przykład pierwszy), wydaje mi się że pierwszy fragm. jest z limiterem a drugi bez a nie jak podano odwrotnie (pierwszy jest przesterowany a drugi nie, po limiterze byłby przecież przesterowany jeszcze bardziej). Może ktoś mi powie to chyba ważne..

Dzięki

Awatar użytkownika
MB

Re: Czy ja źle słyszę?

Post autor: MB » czwartek 06 lis 2003, 11:34

Sygnał nie może być przesterowny, co najwyżej urządzenie lub proces/program.

Dlaczego uważasz, że w sygnale poddanym działaniu limitera powinny być silniej obecne efekty przesterowania?

Awatar użytkownika
olearnik

Post autor: olearnik » czwartek 06 lis 2003, 22:11

...Sygnał nie może być przesterowny, co najwyżej urządzenie lub proces/program.

Dlaczego uważasz, że w sygnale poddanym działaniu limitera powinny być silniej obecne efekty przesterowania?...

Trochę inaczej, uważam że jeśli sygnał był lekko przesterowany to na pewno po limitingu nie będzie "wygładzony" a tak jest w tym nagraniu

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » piątek 07 lis 2003, 08:33

Jeżeli w materiale znajdują się przesterowane elementy, to zgodnie z logiką powinny one być najgłośniejsze, a działanie limitera polega przeciez na zciszaniu najgłośniejszych elementów. Więc dlaczego twierdzisz, że przesterowany materiał po przepuszczeniu przez limiter powinien być bardziej przesterowany lub przynajmniej nie powinno nastąpić "wygładzenie" przesterowanych elementów?

Awatar użytkownika
olearnik

Post autor: olearnik » piątek 07 lis 2003, 10:34

...Jeżeli w materiale znajdują się przesterowane elementy, to zgodnie z logiką powinny one być najgłośniejsze, a działanie limitera polega przeciez na zciszaniu najgłośniejszych elementów. Więc dlaczego twierdzisz, że przesterowany materiał po przepuszczeniu przez limiter powinien być bardziej przesterowany lub przynajmniej nie powinno nastąpić "wygładzenie" przesterowanych elementów?...

Ponieważ jeśli w nagraniu są obcięte wierzchołki sygnału (przester) tak że to słychać to po zmniejszeniu głośności przez limiter mogą być rezultacie tylko cichsze, ale dalej to słychać (przester pozostanie taki sam). Tylko że nie o tym była mowa.Niewiedziałem że to przysporzy tyle problemów. Myślałem (dalej tak myślę) że zamieniona jest kolejność przykładów, to się zdarza nawet "najlepszym" (proponuje posłuchać ilustracji do testu mikrofonów AUDIX pana Macieja Dobrskiego - w jednym z nagrań orkiestry symfonicznej skrzypce grają z prawej a kontrabasy z lewej strony, a przecież nagranie były przez niego edytowane, i też nikt nie zauważył, dobrze że pan Tomasz Lida nie słyszał, dostał by ataku serca). Dla mnie to ważne bo na tych nagraniach uczę się słuchać (słyszeć), i dlatego o tym piszę.

Pozdrawiam OLE!

ODPOWIEDZ