Laptop do RME Fireface 800

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
rafata
Laptop do RME Fireface 800

Post autor: rafata » środa 27 sty 2010, 18:54

Witam

Zamierzam kupić interfejs RME Fireface 800. Głównym zastosowaniem tego interfejsu mają być nagrania "w terenie", zatem nieodzownym staje się zakup laptopa.

I tu pytanie o radę: na co zwrócić uwagę przy zakupie laptopa? czego unikać? może jakieś konkretne modele?

Jak wygląda sprawa z zasilaniem interfejsu przy phantomie włączonym na wszystkich 4 wejściach?

Jak sprawuje się aplikacja Total Mix pod kątem pracy interfejsu w charakterze routera (bez podłączonego komputera)?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MB

Re: Laptop do RME Fireface 800

Post autor: MB » środa 27 sty 2010, 19:23

Używam FF800 z laptopem i jestem ogólnie zadowolony, ale nie wiem, czy Ty będziesz. FF800 musi być zasilany z 230V. To jest duże urządzenie i żaden interfejs FW tego raczej nie uciągnie (a chyba miałeś taką nadzieję, bo inaczej nie byłoby pytania o fantom).

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » czwartek 28 sty 2010, 09:26

Total Mix jest bardzo stabilny. Co do opcji standalone to też wszystko działa. Zakładam że wiesz o tym że przed odłączeniem komputera musisz przekopiować do RME ustawienia miksera, bo potem nic nie zmienisz. Zakładam również że nastawiasz się na nagrania poziomów liniowych bo preampów masz tam mało. Jeśli nie to w zanadrzu masz przedwzmacniacze.

MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

rafata

Post autor: rafata » czwartek 28 sty 2010, 11:14

Dzięki za posty, jednak główne pytanie pozostaje bez odpowiedzi...

Zatem uściślę: jaki chipset powinien mieć laptop, aby współpraca po firewire była bezproblemowa? jaki dysk (parametry inne niż wielkość) aby prawidłowo nagrać około 10 sygnałów ?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 28 sty 2010, 12:00

Dzięki za posty, jednak główne pytanie pozostaje bez odpowiedzi...
Czyżby? Pytałeś o zasilanie, więc odpowiedziałem. Nie pytałeś o chipset ani dysk

Zatem uściślę: jaki chipset powinien mieć laptop, aby współpraca po firewire była bezproblemowa? jaki dysk (parametry inne niż wielkość) aby prawidłowo nagrać około 10 sygnałów ?
Mój FF800 początkowo przyjechał uszkodzony i z żadnym interfejsem nie chciał działać. Po powrocie z serwisu nie było już żadnych problemów. Próbowałem go z czterema różnymi laptopami (chipsety Ricoh, VIA), ale dotąd nie transmitowałem naraz więcej niż 4 kanały. Chcąc w pełni wykorzystać możliwości FF800 i tak musisz kupić dedykowaną kartę z interfejsem Firewire 800, bo laptopów z takim gniazdkiem nie ma (może poza jednym modelem).

Co do dysku, to chyba żart? Nawet najpodlejszy współcześnie produkowany dysk poradzi sobie z 10 śladami zapisu.

rafata

Post autor: rafata » czwartek 28 sty 2010, 14:22

...Dzięki za posty, jednak główne pytanie pozostaje bez odpowiedzi...

Czyżby? Pytałeś o zasilanie, więc odpowiedziałem. Nie pytałeś o chipset ani dysk

Ok, nie ma sensu się spierać. Były to pytania dodatkowe, podstawową niewiadomą jest dla mnie laptop (patrz temat postu).
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.

ODPOWIEDZ