Testowanie przepustowości łącza firewire - Steinberg 816x a Windows XP SP2.

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Stradivariusz
Testowanie przepustowości łącza firewire - Steinberg 816x a Windows XP SP2.

Post autor: Stradivariusz » piątek 22 sty 2010, 19:45

Witam

Jak większości z nas wiadomo Windows XP z Serivece Packiem 2 nie wykorzystuje całej prędkości łącza firewire - z 400 Mb/s robi się tylko 100. Zaaplikowałem przygotowany przez Microsoft odpowiedni Hotfix, ale problemy z płynnością odtwarzania i nagrywania muzyki pozostały, nawet przy dość wysokiej latencji. Mam zamiar jeszcze ingerować w ustawienia komputera, żeby zwiększyć ogólną wydajność, ale oprócz tego chciałbym sprawdzić, czy patch rzeczywiści zrobił swoje i przywrócił te 400Mb/s na swoje miejsce.

Pytanie brzmi - czy ktoś wie jak i czym przeprowadzić test? Przeszukałem trochę internetu, ale nic odpowiedniego nie znalazłem. Ktoś może pomóc?

Pozdrawiam,

Marcin

Nagrywam wyłącznie klasykę - orkiestry, chóry, zespoły kameralne, soliści itp.

Awatar użytkownika
Sroka

Re: Testowanie przepustowości łącza firewire - Steinberg 816x a Windows XP SP2.

Post autor: Sroka » sobota 23 sty 2010, 00:52

...
Witam

Jak większości z nas wiadomo Windows XP z Serivece Packiem 2 nie wykorzystuje całej prędkości łącza firewire - z 400 Mb/s robi się tylko 100. Zaaplikowałem przygotowany przez Microsoft odpowiedni Hotfix, ale problemy z płynnością odtwarzania i nagrywania muzyki pozostały, nawet przy dość wysokiej latencji. Mam zamiar jeszcze ingerować w ustawienia komputera, żeby zwiększyć ogólną wydajność, ale oprócz tego chciałbym sprawdzić, czy patch rzeczywiści zrobił swoje i przywrócił te 400Mb/s na swoje miejsce.

Pytanie brzmi - czy ktoś wie jak i czym przeprowadzić test? Przeszukałem trochę internetu, ale nic odpowiedniego nie znalazłem. Ktoś może pomóc?

Pozdrawiam,

Marcin

...

Ja mam MR816csx , nie robiłem żadnego testu a wszystko śmiga bez problemu.

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 23 sty 2010, 01:08

...
Witam

...

Jaki komp? Ze zintegrowaną kartą graficzną? Jeśli tak, to spróbuj:

właściwości ekran --> Zaawansowane --> Rozwiązywanie problemów --> odznacz (wyłącz) dziubek przy "Włacz łączenie zapisu". Jeśli to nie pomoże, zmniejsz przyspieszenie sprzętowe. Jak to nie pomoże, to... nie wiem

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Stradivariusz

Post autor: Stradivariusz » sobota 23 sty 2010, 14:20

Dzięki Groover, spróbuję. Po zaaplikowaniu zmian w konfiguracji komputera znalezionych na stronie Focusrite (polecam) poprawa wydajności jest widoczna. Dławienie ustało, ale dziwi mnie to, że mój poprzedni interface (Motu Traveler) nie miał z tym problemów pracując płynnie na zawalonym programami komputerze, a 816-stka na czyściutkim Windowsie. No ale pierwsze koty za płoty, za tydzień pierwsze nagranie (Coronation Anthems Haendla) więc zobaczymy co to cudo potrafi.

A koledze(-żance) Sroce gratuluję szczęścia, nie każdy je ma ;)

Miłej zabawy

Marcin

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » sobota 23 sty 2010, 18:57

...

Miłej zabawy

Marcin...

Po pierwsze to nie jestem "żeńką", a po drugie to nie kieruję sie mitami w stylu przetestuj cos bo nie będzie działało. Robie wszystko według instrukcji dołaczonej z produktem. I żadne szczęscie jest ci nie potrzebne aby cos mogło działać. No chyba nie liczysz na szczeście podczas nagrywania sesji, bo wtedy były by marne rezultaty twojej pracy.

Życze powodzenia, Sroka

Awatar użytkownika
Stradivariusz

Post autor: Stradivariusz » sobota 23 sty 2010, 19:30

...
...

Miłej zabawy

Marcin...

Po pierwsze to nie jestem "żeńką", a po drugie to nie kieruję sie mitami w stylu przetestuj cos bo nie będzie działało. Robie wszystko według instrukcji dołaczonej z produktem. I żadne szczęscie jest ci nie potrzebne aby cos mogło działać. No chyba nie liczysz na szczeście podczas nagrywania sesji, bo wtedy były by marne rezultaty twojej pracy.

Życze powodzenia, Sroka...

Wybacz, nie doczytałem w Twoim pierwszym poście.

Co do mitów, zbyt pochopne wnioski często doprowadzają do niesprawiedliwych ocen. To, że czegoś nie widziałeś nie znaczy, że to coś nie istnieje :) Choć jest zbyt wielu takich, co twierdzą inaczej. Mam nadzieję, że Ty do takich nie należysz.

Wystarczy odwiedzić kilka innych forów by zorientować się, że problemy z kompatybilnością komputerów  z firewire są dość powszechne. Gdyby było to marginalne, Microsoft nie opublikowałby Hotfix'a.

Gdy nie zna się odpowiedzi na poruszany problem lepiej jest milczeć, by nie robić wrażenia dyletanta jak i nie sprawić przykrości potrzebującego pomocy. Wszak i do tego istnieją instrukcje obsługi...:)

Pozdrawiam

Marcin

Ps: Problem już rozwiązany. Dzięki Groover.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » sobota 23 sty 2010, 20:54

Wybacz, nie doczytałem w Twoim pierwszym poście.

Co do mitów, zbyt pochopne wnioski często doprowadzają do niesprawiedliwych ocen. To, że czegoś nie widziałeś nie znaczy, że to coś nie istnieje :) Choć jest zbyt wielu takich, co twierdzą inaczej. Mam nadzieję, że Ty do takich nie należysz.

Wystarczy odwiedzić kilka innych forów by zorientować się, że problemy z kompatybilnością komputerów  z firewire są dość powszechne. Gdyby było to marginalne, Microsoft nie opublikowałby Hotfix'a.

Gdy nie zna się odpowiedzi na poruszany problem lepiej jest milczeć, by nie robić wrażenia dyletanta jak i nie sprawić przykrości potrzebującego pomocy. Wszak i do tego istnieją instrukcje obsługi...:)

Pozdrawiam

Marcin

Ps: Problem już rozwiązany. Dzięki Groover.
...

Nie wiem co chcesz przez to powiedzieć , chyba nie wydałem pieniedzy na interface po to aby leżał w szafie.

Skoro twierdzę że u mnie działa bez żadnej potrzeby instalowania czegokolwiek. To chce ci tylko dac wskazówkę że w moim przypadku jest nie potrzebne instalowanie Hotfix'a. I  gdybym był tobą rozważyłbym potrzebę instalowania tego , bo moze nie potrzebujesz. Chcę jeszcze dodać ze moj komputer ma ponad 5 lat, wiec nie jes specjalnie wygórowanym sprzetem.

Co ty z tym zrobisz to twoja sprawa i żadna ironia jest tu nie potrzebna.

Awatar użytkownika
Stradivariusz

Post autor: Stradivariusz » sobota 23 sty 2010, 21:11

Drogi kolego Sroka

Chodzi o to, że mnie nie interesuje to, że u Ciebie chodzi. Mnie interesuje to, że u mnie NIE chodziło i dlatego szukałem rozwiązania. I Twoje chodzenie nie wnosiło wiele do mego problemu, stąd też i moja reakcja.

Jestem rad, że teraz nam obydwu chodzi i cieszmy się tym dając już pokój bezproduktywnym polemikom.

Pozdrawiam

Marcin

ODPOWIEDZ