Wielkomembranowy mikrofon pojemnościowy do overheadów i nie tylko...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
moriida
Re: Wielkomembranowy mikrofon pojemnościowy do overheadów i nie tylko...

Post autor: moriida » czwartek 21 sty 2010, 01:07

...uwaga w stylu: uderz AKG C12 (jasnym) a bedziesz mial Neumann u47 (raczej ciemny).....

Mialem przez 3 lata Oktave mk220 (czyli 319 w zasadzie) - znam go dobrze i uwazam Oktavy za bardzo dobre mikrofony. Taka maja konstrukcje i brzmienie. I mnie ono odpowiadalo. A w ujeciach instrumentow ktore potrafia dac szklanka po uszach bardzo sie sprawdzil. Wiem bo moja Oktava wraz z Oktava mod (kolegi z tego forum) - swietnie nadala sie do nagrania overheadow (i to do tego stopnia, ze nie uzyto podczas miksowania mikrofonow do werbla!!!!). Podczas tej sesji byly 319 uzyte rowniez jako ambient i mikrofon do stopy. Tych egz. uzywa sie w nagraniach plyt Wojtka Waglewskiego, wiec... zle nie moga byc

Brzmialo aksamitnie, daje sie rozjasnic jak trzeba.

Nagrywalem nia bardzo wiele instrumentow (flet,saxy,trabki, gitary, basy z pieca) i zawodzila tylko w przypadku bardzo ciemnych zrodel (klarnet basowy). To nawet nie byl zawód - nie chcialo nam sie pozniej rozjasniac. Poza tym nawiasem mowiac nagrywanie klarnetu dlugiego jednym mikrofonem to i tak karkolomna sprawa (gdzie usta, gdzie klapy, a gdzie wylot czary)

Najlepiej stestuj i pamietaj o roli preampu .......

Wielkie dzięki za rady, napewno się przydadzą. Pozostaje jeszcze pytanie, jaki mik wybrac do stopy, bo to też istotna kwestia jak dla mnie. Pozdrawiam.

[addsig]
...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 21 sty 2010, 10:50

to duzy wydatek, aby bylo dobrze.
Dobrze mowia bardzo o:
-akgd112 (podobno klasyk)
-shure 52
-audix d6
-atm25

mnie podobala sie stopa nagrana .. odpowiednikiem Audix i5. Choc trzeba popracowac eq. Ale jakis fajny punch miala...

Mozna tez retrrigerowac i pieknie wtedy jest!

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » czwartek 21 sty 2010, 22:47

Jeśli miękko i ciepło to może Electro-Voice 868ND? :)
A co do overheadów, ostatnio miałem okazję pracować z perkusjonistą, który przywiózł ze sobą parę MK219. Nie znałem ich wcześniej, ale zrobiły na mnie bardzo pozytywne wrażenie :) Bardzo selektywnie przekazywały wszystkie przeszkadzajki, żadnych problemów ze sprzęganiem podczas pracy live, na nagraniu też wyszło bardzo fajnie, może to "wina" samego muzyka, ale świetnie kleiło się z resztą zespołu bez specjalnego kombinowania przy korekcji itd :) także polecam gorąco
pozdrawiam

moriida

Post autor: moriida » sobota 23 sty 2010, 18:01

...Jeśli miękko i ciepło to może Electro-Voice 868ND? :)
A co do overheadów, ostatnio miałem okazję pracować z perkusjonistą, który przywiózł ze sobą parę MK219. Nie znałem ich wcześniej, ale zrobiły na mnie bardzo pozytywne wrażenie :) Bardzo selektywnie przekazywały wszystkie przeszkadzajki, żadnych problemów ze sprzęganiem podczas pracy live, na nagraniu też wyszło bardzo fajnie, może to "wina" samego muzyka, ale świetnie kleiło się z resztą zespołu bez specjalnego kombinowania przy korekcji itd :) także polecam gorąco
pozdrawiam...

Wielkie dzięki za sugestie. Jeśli macie jeszcze jakieś inne propozycje, piszcie. Pozdrawiam.

[addsig]
...

ODPOWIEDZ