Irracjonalny problem z szumem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
marcflare
Irracjonalny problem z szumem

Post autor: marcflare » wtorek 19 sty 2010, 09:04

Witam wszystkich forumowiczów.

Jest to mój pierwszy post, więc razie potrzeby proszę o przeniesienie go w bardziej odpowiednie miejsce, choć zapoznałem się z regulaminem.

Jestem laikiem.

Mój problem polega na tym, iż zakupiłem niedawno mikrofon - behringer c-1, mikser behringer eurorack ub802 oraz kartę zewnętrzną audiotrak maya ex. Podpiąłem wszystko jak trzeba i postanowiłem zarejestrować wokal. Po wielu próbach stwierdziłem, iż jest on bardzo niskiej jakości (strasznie wyeksponowane wysokie tony) i występuje w nim duży szum. Wobec powyższego mam pytanie, co może go powodować - w ten sposób będę mógł wyeliminować/wymienić właściwy element.

1) Czy może to być wina mikrofonu - jego specyfikacji (wysoki szum własny), bądź braku filtra dolnoprzepustowego?
2) Czy może to być wina miksera (zmieniałem ustawienia - nic nie pomaga) - jego specyfiki, czyli niskiej jakości przetworników (nie doczytałem, że w tej samej cenie można dostać o wiele lepsze produkty Soundcrafta i Yamahy)
3) Czy może to być wina karty? Działa ona na sterownika ASIO, więc nie tu powinien być problem. Chyba, że może to być wina nieprawidłowego ich ustawienia.

Całość połączona jest wyjściem main out na mic in w karcie.

Pomocy!

Ps. Właśnie licytuję jeden z mikrofonów serii Superluxe (lepsze brzmienie od mxl!), bo wydaje mi się, że to wina mikrofonu, więc powstrzymajcie mnie póki jeszcze jest czas.

Awatar użytkownika
MB

Re: Irracjonalny problem z szumem

Post autor: MB » wtorek 19 sty 2010, 09:08

Podpiąłem wszystko jak trzeba [...]
Czy jesteś tego absolutnie pewien? W takich sytuacjach 90% przypadków to problem właśnie złego podłączenia. Opisz dokładnie co jest gdzie podłączone, dokładnie jakim kablem, z jakimi wtyczkami.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 19 sty 2010, 11:00

I to pierwszy blad....

Awatar użytkownika
estbeatz

Post autor: estbeatz » wtorek 19 sty 2010, 14:30

A możesz zamieścić jakiś plik który nagrałeś? Chodzi o mały fragment, nawet bez wokalu, pojedynczą ścieżkę z szumem.

Bo wielu szum to pojęcie względne.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 19 sty 2010, 18:01

...

I to pierwszy blad....
...

Myślę że decydujący na tym etapie. 

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 19 sty 2010, 20:09

Podłącz to tak:

1.Mikrofon do miksera w mic in 1

2.FX send do karty w line in L(pamiętaj żeby w programie wybierać jako źródło sygnał mono z kanału lewego)

3.Main Out podłącz do odsłuchów

4.Słuchawki w phones

5.Line out z karty podłącz do line in 3/4 lub 5/6 w mikserze

I lepiej się nie da.

Pokrętłem FX regulujesz wtedy siłę sygnału jaka wysyłana jest z miksera do karty.

Pokrętłem Phones/control room regulujesz głośnośc słuchawek

Pokrętłem Main Mix regulujesz głośność na odsłuchach

Pokrętłami na odpowiednich kanałach ustawiasz sobie proporcje wokal/muzyka (regulacja ta nie ma wpływu na siłę sygnału wychodzącego do komputera przez FX send ale EQ najprawdopodobniej ma wpływ na barwę nagrywanego sygnału)

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » wtorek 19 sty 2010, 21:03

Main OUT mixera podłacz na Analog IN w kacie dzwiękowej i sprawdz.

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

marcflare

Post autor: marcflare » środa 20 sty 2010, 07:58

Dzięki wszystkim za odpowiedź, lecę zaraz do sklepu po kabel jack - rca i splittera i zaraz napiszę co i jak. Gdyby to nie pomogło, wrzucę próbkę mojego szumu i poproszę o dalszą pomoc.

rimax

Post autor: rimax » czwartek 21 sty 2010, 17:24

Witam serdecznie!
Pozwolę sobie podpiąć się do niniejsze wątku, mianowicie:
kupiłem przystawkę do akordeonu, oryginalną hohnera, co prawda z drugiej ręki, i mam problem z brumem. Mikrofon w akordeonie zamontowany prawidłowo, kable i wtyki porządne, sam lutowłem, po włożeniu wtyków do miksera jest szum na poziomie -55db, czyli praktycznie jest poziom nie do przyjęcia. Sytuacja się radykalnie zmienia, gdy trzymam wtyk za masę.
Jeśli jakieś nieścisłości są w moim opisie od strony fachowej to proszę o wyrozumiałość, gdyż nie jestem muzykiem, jak również elektronikiem.
Pozdrawiam.
muzykuję amatorsko, pragnę jednakże zgłębić tajniki dokonywania nagrań muzycznych i realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 23 sty 2010, 01:03

...Witam serdecznie!
Pozwolę sobie podpiąć się do niniejsze wątku, mianowicie:
kupiłem przystawkę do akordeonu, oryginalną hohnera, co prawda z drugiej ręki, i mam problem z brumem. Mikrofon w akordeonie zamontowany prawidłowo, kable i wtyki porządne, sam lutowłem, po włożeniu wtyków do miksera jest szum na poziomie -55db, czyli praktycznie jest poziom nie do przyjęcia. Sytuacja się radykalnie zmienia, gdy trzymam wtyk za masę.
Jeśli jakieś nieścisłości są w moim opisie od strony fachowej to proszę o wyrozumiałość, gdyż nie jestem muzykiem, jak również elektronikiem.
Pozdrawiam. ...

może DI-Box?

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

ODPOWIEDZ