...
Jeśli miałbys dylemat czy brać RME 9632, czy E-mu 1616m (tylko nie E-mu 1616!), - ze swej strony polecam E-Mu. Karta ma bardzo dobrą specyfikację techniczną, bardzo dobre Preampy, instrukcję po polsku, no i dużo przydatnych programów. Jeśli mógłbyś troche poczekać, to wstrzymaj się do czasu jak dystrybutor sprowadzi E-mu 1616m na Pci-express.
- Sam kiedyś rozważałem zakup tej karty. Jednak doświadczenia mojego kolegi rozwiały moje wątpliwości.
U RME zaś - cóż, dostaniesz w zasadzie tylko karta i pare kabelków, nawet instrukcji po polsku nie dadzą, a karta ma dużo możlliwości rozbudowy oczywiscie za ładne pieniążki. Poza tym cały czas musisz pilnować aktualizacji sterowników.
- Przepraszam, ale odnoszę wrażenie, że nie wiesz o czym mówisz.
- Cena , zgoda.
- Instrukcja (tłumaczenie), zgoda.
- Sterowniki, przesadziłeś. Masz stabilną konfigurację to nie zmieniaj/ nie aktualizuj sterowników. Jeśli chcesz np. wykorzystać DIGICHEK (to jest dodatkowe bezpłatne oprogramowanie jakie dostajemy z kartą) Nie będę się rozpisywał nad zaletami i możliwościami tego programu. Tyle już było napisane i powiedziene. Dodam tylko, że od wersji piątej możemy zarejestrować nagraś np. (w przypadku HDSP 9632) 16 kanałow bez uruchamiania Cubase czy innego programu. DIGICHECK w tym wypadku wymaga aktualizacji sterowników. Ale to naz wybór. Aktualizacja sterowników jest nam potrzebna w przpadku podłączania nowych urządzeń - rozbudowy systemu, ale tylko wtedy gdy wogóle jest potrzebna. Zmiana systemu operacyjnego. Osobiście testowałem przez ponad 6 miesięcy Windows 7 reakcja zespołu RME na informacje użytkowników kart/systemów RME była błyskawiczna i to są te czeste zmiany czyt. nowe wersje terownika. To chyba dobrze. Osobiście mogę powiedzieć, że okres testów potwierdził tylko, że HDSP9632 PCI (leciwa, stara jak kto woli) dziasiaj w systemie operacyjnym W7 a tym bardziej w XP pracuje stabilnie.
Nie ma problemów z sterownikami. Osobiście wykorzystuję ją na maxa. Po tylu latach od zakupu zapinam do niej ADA8000 , efect po spdif lub preamp po AES/EBU i cała reszta analogów. Wszystko chodzi jak należy. Wysyłanie torów na zewnętrzne urządzenia czy mikser i powroty to żaden problem. Zgranie jakiegoś pliku , np z you tube do Cubase też nie wymaga żadnego przepinania kabli na karcie. Wystrarczy jeden "klik" na mikserze karty i sygnał wchodzi do Cubase lub SoundForge'a. I to jest ta stabilność, wygoda, i szybkość prac.
O monitoringu, krosowaniu sygnałów już nie będę się rozpisywał.
A stakowanie ? Tu też nie ma problemów. Np. dwie karty HDSP działa i nie marudzi, że z preampu wchodzi sygnał 24/88.2 , po spdif 24/48.
Dziwi mnie fakt , że firma wprowadza na rynek produkt, który wymaga cały czas wprowadzania "poprawek".
- Jeśli powyższe przeczytałeś ze zrozumieniem to już nie powinno to Ciebie dziwić. Twoja opinia może jedynie wprowadzać w błąd.
Dużo osób pisze że karta RME jest stabilnijesza - uważaj ,nie ma kart doskonałych! Przykład- problemy RME z nie którymi samplerami.
- Masz rację sam padłem ofiarą takiego błedu. Jednak reakcja serwisu RME była szybka i bezbolesna dla mojego portwela. Tu ukłon dla dystrybutora RME na Polskę. Co do stabiności pisałem wyżej. Co do samplerów moję chodzą bez problemu. Stabilność - czyt. wyżej.
Dużo osób napisze że RME lepiej brzmi: kiedyś na zagranicznym forum przeczytałem w tescie że róznica w dzwięku nie jest az tak ogromna. Zwłaszcza żeby płacić dwa razy tyle. Dlatego ja bym wziął E-mu 1616m....
- Masz rację. Popieram. Wybieramy to co nam najbardziej odpowiada. Na co nas stać, czego oczekujemy i do czego dążymy. I tak najważniejsza powinna być muzyka.... To (karta/komputer/system/program) ma być tyko narzędziem do osiągnięcia celu 24/48.
pozdrawiam
walu
[addsig]