Yamaha HS80, KRK RP8, Fostex PM-2 - dzisiaj

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Davi
Re: Yamaha HS80, KRK RP8, Fostex PM-2 - dzisiaj

Post autor: Davi » czwartek 27 sie 2009, 18:16

cyfrowo miałem na myśli mało naturalnie.

Davi

Post autor: Davi » czwartek 27 sie 2009, 18:23

te starsze modele Tannoy brzmią bardzo analogowo, żyją akustycznie, coś jak Dynaudio BM15a które IMO są jeszcze bardzij lekkie i bardziej otwarte w przekazie nie tylko z racji wielkości wofera. W głośnikach chodzi o to by jak najmniej kłamały, by nam ułatwiały pracę, nasze ucho może różnie odbierać - weryfikować to co do niego dociera, dlatego warto znaleść coś pod siebie, tak na parwdę po miksach wszystko wiadomo, a nie tylko słuchając !

Pozdr.

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » czwartek 14 sty 2010, 21:26

Witam, czy orientujecie się może która z firm jest w stanie wypożyczyć do testów Fostexy PM1 MK2 i KRK RP6? Jestem z Wrocławia. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi.

pozdrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 15 sty 2010, 08:06

...
Witam, czy orientujecie się może która z firm jest w stanie wypożyczyć do testów Fostexy PM1 MK2 i KRK RP6? Jestem z Wrocławia. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi.

pozdrawiam...

Lubię WrocławSmile

Pytałeś się może w DJ Shop na Uniwersyteckiej?

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 15 sty 2010, 09:25

cyfrowo miałem na myśli mało naturalnie.

Monitory mają być NEUTRALNE. Na takich monitorach dopiero miksuje się tak by brzmiało naturalnie, nie męcząco ale detalicznie i ciekawie.

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » piątek 15 sty 2010, 23:38

Lubię WrocławSmile

Pytałeś się może w DJ Shop na Uniwersyteckiej?
...

Problem w tym, że ani DjShop, ani Ostrowski ani też RT nie mają w sklepie i musieliby sprowadzić od dystrybutora i to niechętnie. Nie wypożyczą też do domu, jedynie możnaby było ewentualnie ich odsłuchać na miejscu :/ Kiedyś kupiłem tak MSP5, w sklepie grało całkiem ok.a, w domu juz było z tym różnie. Inna akustyka pomieszczenia. Może znacie inne sklepy w Polsce które daja taka możliwość? Jak nie to będę musiał, rzucic monetą i na które wypadnie na te bęc! :) A, może wiecie gdzie mogę kupić je najtaniej PM1 MKII lub RP6 MK2? Nie musi być to polski sklep.

ps. oczywiście zapraszam do Wrocławia na piwko Wink

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Talon

Post autor: Talon » sobota 16 sty 2010, 00:34

Digital Village sam tam kupowałem PM1MKII. Za pare plus standy i wysyłka zapłaciłem koło 1800zł. W PL 2000 za same monitory. Najtańsza cena z jaką się spotkałem to 900zł za sztukę.

Awatar użytkownika
sajsu2

Post autor: sajsu2 » sobota 16 sty 2010, 19:01

posiadam Yamahy HS80 + sub HS10 i naprawde jestem z tego zestawu zadowolony wszystko gra jak należy na poczatku miałem same HS80 i moim zdaniem brakowało im niskich tonów po dokupieniu suba nic mi wiecej nie potrzeba, serdecznie polecam te monitory bo naprawdę warto.

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » sobota 16 sty 2010, 19:18

Co do Mackiego to piszecie panowie bzdury. Mackie od lat należy do EAW to ich podmarka, zmiana dotyczy tylko kraju produkcji, kontrola jakości zostaje dokładnie ta sama, rozmowy na temat "tamto było z USA a to jest z chin" takze sa bez sensu - to dokladnie ten sam produkt. Możecie być pewni iż cokolwiek Mackiego zakupione w PL będzie przez cały okres podlegać gwarancji dystrybutora - MusicInfo.

Kup zestaw Crativa, bedzie swietny Laughing Tongue out

Pytanie w stylu "co mam kupic?" jest troszke bez sensu, kazdemu pasuje cos innego, tez mialem rok temu problem monitorowy, polecano mi KRK, HS'y, ktos jeszcze mowil o innym sprzecie. W efekcie KRK mi sie nie spodobaly - graja jak dla mnie za ostro, maja ciezko kontrolowalny  niedokladny bas, HS'y takze nieprzypadly do gustu, w efekcie kupilem cos kompletnie innego...

Ponadto nie na wszystkim co gra "ładnie" da sie zrobić dobry mix - przykład Mackie, kupił bym je ale do słuchania muzyki Smile

Np. NS10 grają okrutnym soundem, w instrukcji nawet jest napisane iż mają symulować dźwięk kuchennego radia, a wielu na nich robi świetne mixy

Podsumowując liczy się taki sprzęt na którym Tobie pracuje się wygodnie, dobrze, uzyskujesz dobre efekty, a nie innym polecającym... 

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » sobota 16 sty 2010, 19:32

Miałem Yamahy MSP5 ale ze wzgledów losowych musiałem je sprzedać. Teraz podjąłem decyzję o zakupie i zdecydowałem się na dwa modele tj. FOSTEX PM1 MK2 i KRK RP6 MK2. W tej cenie to chyba najrozsądniejszy wybór? Nie słyszałem tych monitorów, znam je jedynie z opini użytkowników a, chciałbym zdecydowanie usłyszeć je osobiście przed zakupem. Yamahę miałem i dlatego chciałbym spróbować "czegoś" innego. Decyzji raczej nie zmienię, za granicą PM1 kosztują ok.1300zł. za kpl. a, KRK RP6 ok. 1600zł. Może wiecie w jakim sklepie w Polsce moża odsłuchać obu modeli?

pozdarwiam

ODPOWIEDZ