cyfrowo miałem na myśli mało naturalnie.
Yamaha HS80, KRK RP8, Fostex PM-2 - dzisiaj
Re: Yamaha HS80, KRK RP8, Fostex PM-2 - dzisiaj
te starsze modele Tannoy brzmią bardzo analogowo, żyją akustycznie, coś jak Dynaudio BM15a które IMO są jeszcze bardzij lekkie i bardziej otwarte w przekazie nie tylko z racji wielkości wofera. W głośnikach chodzi o to by jak najmniej kłamały, by nam ułatwiały pracę, nasze ucho może różnie odbierać - weryfikować to co do niego dociera, dlatego warto znaleść coś pod siebie, tak na parwdę po miksach wszystko wiadomo, a nie tylko słuchając !
Pozdr.
- morpheus70
Witam, czy orientujecie się może która z firm jest w stanie wypożyczyć do testów Fostexy PM1 MK2 i KRK RP6? Jestem z Wrocławia. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi.
pozdrawiam
- Soundscape
- Kontakt:
...
Witam, czy orientujecie się może która z firm jest w stanie wypożyczyć do testów Fostexy PM1 MK2 i KRK RP6? Jestem z Wrocławia. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi.
pozdrawiam...
Lubię Wrocław
Pytałeś się może w DJ Shop na Uniwersyteckiej?
Monitory mają być NEUTRALNE. Na takich monitorach dopiero miksuje się tak by brzmiało naturalnie, nie męcząco ale detalicznie i ciekawie.
- morpheus70
Problem w tym, że ani DjShop, ani Ostrowski ani też RT nie mają w sklepie i musieliby sprowadzić od dystrybutora i to niechętnie. Nie wypożyczą też do domu, jedynie możnaby było ewentualnie ich odsłuchać na miejscu :/ Kiedyś kupiłem tak MSP5, w sklepie grało całkiem ok.a, w domu juz było z tym różnie. Inna akustyka pomieszczenia. Może znacie inne sklepy w Polsce które daja taka możliwość? Jak nie to będę musiał, rzucic monetą i na które wypadnie na te bęc! :) A, może wiecie gdzie mogę kupić je najtaniej PM1 MKII lub RP6 MK2? Nie musi być to polski sklep.
Lubię Wrocław
Pytałeś się może w DJ Shop na Uniwersyteckiej?
...
ps. oczywiście zapraszam do Wrocławia na piwko
posiadam Yamahy HS80 + sub HS10 i naprawde jestem z tego zestawu zadowolony wszystko gra jak należy na poczatku miałem same HS80 i moim zdaniem brakowało im niskich tonów po dokupieniu suba nic mi wiecej nie potrzeba, serdecznie polecam te monitory bo naprawdę warto.
Co do Mackiego to piszecie panowie bzdury. Mackie od lat należy do EAW to ich podmarka, zmiana dotyczy tylko kraju produkcji, kontrola jakości zostaje dokładnie ta sama, rozmowy na temat "tamto było z USA a to jest z chin" takze sa bez sensu - to dokladnie ten sam produkt. Możecie być pewni iż cokolwiek Mackiego zakupione w PL będzie przez cały okres podlegać gwarancji dystrybutora - MusicInfo.
Kup zestaw Crativa, bedzie swietny
Pytanie w stylu "co mam kupic?" jest troszke bez sensu, kazdemu pasuje cos innego, tez mialem rok temu problem monitorowy, polecano mi KRK, HS'y, ktos jeszcze mowil o innym sprzecie. W efekcie KRK mi sie nie spodobaly - graja jak dla mnie za ostro, maja ciezko kontrolowalny niedokladny bas, HS'y takze nieprzypadly do gustu, w efekcie kupilem cos kompletnie innego...
Ponadto nie na wszystkim co gra "ładnie" da sie zrobić dobry mix - przykład Mackie, kupił bym je ale do słuchania muzyki
Np. NS10 grają okrutnym soundem, w instrukcji nawet jest napisane iż mają symulować dźwięk kuchennego radia, a wielu na nich robi świetne mixy
Podsumowując liczy się taki sprzęt na którym Tobie pracuje się wygodnie, dobrze, uzyskujesz dobre efekty, a nie innym polecającym...
- morpheus70
Miałem Yamahy MSP5 ale ze wzgledów losowych musiałem je sprzedać. Teraz podjąłem decyzję o zakupie i zdecydowałem się na dwa modele tj. FOSTEX PM1 MK2 i KRK RP6 MK2. W tej cenie to chyba najrozsądniejszy wybór? Nie słyszałem tych monitorów, znam je jedynie z opini użytkowników a, chciałbym zdecydowanie usłyszeć je osobiście przed zakupem. Yamahę miałem i dlatego chciałbym spróbować "czegoś" innego. Decyzji raczej nie zmienię, za granicą PM1 kosztują ok.1300zł. za kpl. a, KRK RP6 ok. 1600zł. Może wiecie w jakim sklepie w Polsce moża odsłuchać obu modeli?
pozdarwiam