Antares microphone...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Asia
Antares microphone...

Post autor: Asia » środa 05 lis 2003, 04:49

Antares microphone modeler to wtyczka - prawda?

czy mozna ją odpalić pod cool edit pro 2 ?

bo nie wiem niestety

Awatar użytkownika
medoramas
Kontakt:

Re: Antares microphone...

Post autor: medoramas » środa 05 lis 2003, 08:32

... tu lepiej nie pytać czasem o takie sprawy, bo można wywołać dyskusję o piractwie na około 40 postów... ... to tyle tytułem żartów

... a na poważnie - tak, to jest wtyczka Direct X. Cool Edit Pro otwiera ją bez problemu, jak każdą inna wtyczkę. jeden warunek: plik obrabiany (czyli nagrany wokal np.) musi być plikiem monofonicznym.

... hmmm, całkiem ciekawy to jest plug-in, trzeba jednak wiedzieć, że z kiepskiego mikrofonu nie zrobi się neumanna...

Spekulacja

Post autor: Spekulacja » środa 05 lis 2003, 09:23

Tak z ciekawosci, jak ta wtyczka dziala, jak to sie sprawdza w praktyce?

Awatar użytkownika
medoramas
Kontakt:

Post autor: medoramas » środa 05 lis 2003, 09:37

... wtyczka ta ma za zadaznie symulować brzmienia różnych mikrofonów - dynamicznych i pojemościowych. sprawdza się, gdy masz nagrany w "znośnej" jakości wokal. wybierasz w liście miktofonów ten, na którym był nagrany owy ślad, po czym wybierasz z drugiej listy ten, którego charakterystykę chcesz osiagnąć... bardzo łatwa w obsłudze wtyczka

... do tego takie parametry, jak odległość mikrofonu od źródła dźwięku (ust...) i ustawienie poziomu "gain" (symulacja przedwzmacniacza lampowego - nie nalepszej wg mnie jakości) pozwalają uzyskać dobre rezultaty i poprawić jakość nagranego głosu

Awatar użytkownika
Damian2

Post autor: Damian2 » środa 05 lis 2003, 10:42

Widzę Asiu że poszłaś za moją sugestią:) Antares jest bardzo przydatną wtyczką. Jasne że lepiej gdybyś miała mikrofon wymieniony na tej liście... ale ja nie mam a efekt końcowy jest zadowalający... a pewnie byłby jeszcze lepszy gdybym potrafił "kręcenie gałkami i suwaczkami" podnieść do rangi sztuki... He, ale w Polsce prawie nikt tego nie potrafi... niestety. Pozdrawiam i powodzenia

Awatar użytkownika
medoramas
Kontakt:

Post autor: medoramas » środa 05 lis 2003, 11:01

Quote:
... a pewnie byłby jeszcze lepszy gdybym potrafił "kręcenie gałkami i suwaczkami" podnieść do rangi sztuki... He, ale w Polsce prawie nikt tego nie potrafi... niestety. Pozdrawiam i powodzenia...

... wybacz, ale potrafisz wyjaśnić, co to jest "sztuka kręcenia gałami i suwaczkami", która sprawia, że jest sie lepszym ? i dlaczego takie dekadenckie podejście do polskich umiejętności? więcej wiary we własne możliwości!!!

Awatar użytkownika
Damian2

Post autor: Damian2 » środa 05 lis 2003, 11:21

He, to moje skromne prywatne zdanie. Jak na moje ucho polscy realizatorzy są daleko z tyłu (już nie wspomnę zatem o nas nierealizatorach) ale oczywiście przywożą wiedzę zza takiego np oceanu i dlatego jest nadzieja:) Realizatorzy, akustycy - ja znam chyba 2 którzy nie muszą się wstydzić... A to co my robimy we własnym zakresie na kompach to jest... (nie umniejszając sobie) nagroda pocieszenia. Wystarczy posłuchać pierwsze lepsze demko jakie jest dostępne... Prawda to. Ale to nie znaczy żeby rzucić to zmatorskie kręcenie gałkami! Jasne że nie. Pocieszmy się faktem że coraz lepiej nam idzie:) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Damian2

Post autor: Damian2 » środa 05 lis 2003, 11:24

...
Quote:
... a pewnie byłby jeszcze lepszy gdybym potrafił "kręcenie gałkami i suwaczkami" podnieść do rangi sztuki... He, ale w Polsce prawie nikt tego nie potrafi... niestety. Pozdrawiam i powodzenia...

... wybacz, ale potrafisz wyjaśnić, co to jest "sztuka kręcenia gałami i suwaczkami", która sprawia, że jest sie lepszym ? i dlaczego takie dekadenckie podejście do polskich umiejętności? więcej wiary we własne możliwości!!! ...

aha... a ta "sztuka kręcenia gałkami" nie sprawia "... że jest się lepszym..." tylko sprawia że to miks jest lepszy :)

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » środa 05 lis 2003, 17:38

Zgodzę się z tobą co do tego że czasem wystarczy posłuchać DEMO, żeby powiedzieć coś o realizatorach, ostatnio słyszałem kilka takich nagrań i stwierdziłem że ludzie, którzy je mixowali powinni dopłacić artyście ;) (te nagrania wołały o pomstę do nieba!!) Ale z drugiej strony - to generalizując tak możesz krzywdzić ludzi którzy robią to całkiem dobrze....poza tym weź pod uwagę jak sprzęt i jakie fundusze mają za oceanem !

Ale to nie na temat ;P
Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » środa 05 lis 2003, 17:42

Czytajac wypowiedzi odnosnie Antares ....... mam niezła zabawe :) Kto kowiek kryje sie za damskim imieniem... Z g...... bata nie ukrecisz :)

ODPOWIEDZ