Dwa laptopy - MIDI + Audio

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
One_sign
Dwa laptopy - MIDI + Audio

Post autor: One_sign » niedziela 27 gru 2009, 03:21

Witam,

pod choinkę dostałem laptopa (więc mam teraz dwa) i mam zamiar zastosować je w w następującej konfiguracji :

- pierwszy laptop z Cubase tylko do MIDI

- drugi z Samplitude tylko do Audio

mam wiele instrumentów (nie virtualnych) w rackach oraz klawiszy , które będą programowane/nagrywane przy użyciu Cubase przez MIDI a następnie nagrywane na Audio na drugim laptopie, każdy instrument osobno bo mam kartę zewnętrzną 2 kanałową.

Pytanie jest takie, jak skonfigurować taki system aby uzyskać synchronizację ?

To znaczy aby już zaprogramowane ścieżki MIDI odtwarzać z pierwszego laptopa przy pomocy modułów a dźwięk z nich po audio nagrywać na drugiego laptopa ścieżka po ścieżce ale synchronicznie aby niepotrzebne było później synchronizowanie np. przez przesuwanie ścieżek audio na drugim laptopie ?

Proszę także o ewentualne inne propozycje takiego rozwiązania gdzie mam do dyspozycji cała masę modułów sterowanych przez MIDI, dwa laptopy i chęć nagrania tego wszystkiego na audio dodając sygnał audio także z gitar i mikrofonów a w efekcie finalnym wypalenie CD z gotowym materiałem.

Oczywiście posiadam także mikser na którym mogę wszystko zmiksować ale chcę mieć każdy instrument na osobnej ścieżce audio abym mógł go w razie czego podmienić.

Czekam na pomocne odpowiedzi.

Pozdrawiam Świątecznie.

Awatar użytkownika
One_sign

Re: Dwa laptopy - MIDI + Audio

Post autor: One_sign » niedziela 27 gru 2009, 03:37

Zapomniałem dodać, że posiadam jedną kartę tylko MIDI bez Audio (zwykły konwerter USB to MIDI ale sprawnie działający) a drugą tylko Audio a właściwie jest to mikser (Edirol) z wyjściem na USB niestety 1.0 więc transmituje tylko 2 kanały po miksie z sumy i nie posiada MIDI, dlatego nie jest możliwa synchronizacja obu urządzeń przez MIDI.

Pozdrawiam raz jeszcze czekając na odpowiedzi.

P.S. nie oczekuję odpowiedzi w stylu "sprzedaj wszystko i kup coś innego" .....

DZ1

Post autor: DZ1 » niedziela 27 gru 2009, 17:59

''.......P.S. nie oczekuję odpowiedzi w stylu "sprzedaj wszystko i kup coś innego"

No to trudno ale jedynym sensownym rozwiazaniem jest sprzedanie jednego z laptopa i kupienie za tą kasę wielo-wejściowej karty dzwiękowej. Analogowych wejść audio musisz miec tyle ile potrzebujesz nagrac niezależnych ścieżek z tych klawiszy. Po za tym odchodzi Ci jakaś ''synchronizacja'' itd.... wszystko załatwisz w jednym DAW.
Po co sobie kompikować życie dwoma lapkami?

Awatar użytkownika
nori

Post autor: nori » niedziela 27 gru 2009, 22:20

...
Zapomniałem dodać, że posiadam jedną kartę tylko MIDI bez Audio (zwykły konwerter USB to MIDI ale sprawnie działający) a drugą tylko Audio a właściwie jest to mikser (Edirol) z wyjściem na USB niestety 1.0 więc transmituje tylko 2 kanały po miksie z sumy i nie posiada MIDI, dlatego nie jest możliwa synchronizacja obu urządzeń przez MIDI.

Pozdrawiam raz jeszcze czekając na odpowiedzi.

P.S. nie oczekuję odpowiedzi w stylu "sprzedaj wszystko i kup coś innego" ........

Fajnie wiedzieć, czego nie oczekujesz, ale co, jeśli okaże się, że to najlepsze rozwiązanie? Nie uwierzysz w prawdę nawet jak się o nią potkniesz?

To o czym piszesz, to byłoby bardzo koślawe rozwiązanie. "Interfejs" midi o jakim piszesz to koszt ok. 15 złotych, wtedy mógłbyś na jednym urządzeniu (laptopie) uruchomić sobie jakieś VST a na drugim DAW do sterowania nimi. Nie rozwiąże to oczywiście problemu miksu na jedynie 2 kanałach. Moim zdaniem gra nie warta świeczki. 

Chyba, że to apple, wtedy kup kabelek firewire 9 za 5 złotych, połącz je ze sobą i możesz używać mocy obliczeniowej obu z poziomu Logica uruchomionego na jednym. To miałoby sens.

Awatar użytkownika
One_sign

Post autor: One_sign » poniedziałek 28 gru 2009, 00:45

No to trudno ale jedynym sensownym rozwiazaniem jest sprzedanie jednego z laptopa i kupienie za tą kasę wielo-wejściowej karty dzwiękowej. Analogowych wejść audio musisz miec tyle ile potrzebujesz nagrac niezależnych ścieżek z tych klawiszy. Po za tym odchodzi Ci jakaś ''synchronizacja'' itd.... wszystko załatwisz w jednym DAW.
Po co sobie kompikować życie dwoma lapkami?...

Witam,

pracuję na 16 modułach w rackach (każdy min, po 2 wyjścia) + 2 moduły perkusyjne (każdy po 8 niezależnych wyjść)  + 4 klawisze (syntezatory a nie kontrolery - każdy po min. 2 wyjścia) więc podsumowując mogę wysłać jednocześnie minimum 56 sygnałów (jeśli nie będę wysyłał dodatkowo jednostkowych brzmień z modułów na osobne wyjścia) - nie widzę możliwości zakupu karty dźwiękowej z taką ilością wejść a nawet zakładając, że jednocześnie będę używał tylko 32 tracków to i tak koszt takiej karty jest dla mnie nie do pokonania a zakup czegoś mniejszego równa się potrzebie nagrywania wiele razy więc wracamy do tematu.

Awatar użytkownika
One_sign

Post autor: One_sign » poniedziałek 28 gru 2009, 00:58

Fajnie wiedzieć, czego nie oczekujesz, ale co, jeśli okaże się, że to najlepsze rozwiązanie? Nie uwierzysz w prawdę nawet jak się o nią potkniesz?

To o czym piszesz, to byłoby bardzo koślawe rozwiązanie. "Interfejs" midi o jakim piszesz to koszt ok. 15 złotych, wtedy mógłbyś na jednym urządzeniu (laptopie) uruchomić sobie jakieś VST a na drugim DAW do sterowania nimi. Nie rozwiąże to oczywiście problemu miksu na jedynie 2 kanałach. Moim zdaniem gra nie warta świeczki. 

Chyba, że to apple, wtedy kup kabelek firewire 9 za 5 złotych, połącz je ze sobą i możesz używać mocy obliczeniowej obu z poziomu Logica uruchomionego na jednym. To miałoby sens....

Witam,

naprawdę nie widzę potrzeby korzystania z instrumentów virtualnych skoro mam 16 modułów brzmieniowych w rackach + 2 moduły perkusyjne + 4 klawisze (syntezatory a nie kontrolery) i moc obliczeniowa potrzebna mi jest tylko do nagrania sygnałów z wyjść audio tych wszystkich źródeł aby je potem obrabiać już w trackach na Samplitude (materiały w MIDI są już prawie gotowe i zapisane w starym Cubase). Myślałem o dokupieniu interfejsu MIDI do drugiego laptopa na którym  będę nagrywał Audio ale do niego jest już podłączony przez USB wspomniany mikser pracujący jako 2-kanałowa karta dźwiękowa czy więc Samplitude wykryje mi, że Audio i MIDI będą na osobnych kartach podłączonych do dwóch wejść USB ? Wtedy możliwa by była synchronizacja laptopów przez MIDI ale co wówczas z latencją ? Poza tym nie ukrywam, że nie mam zamiaru wydawać kasy skoro w zasadzie wszystko do pracy już posiadam tylko trzeba to jakoś sensownie połączyć aby w pełni wykorzystać

ODPOWIEDZ