DAV BG1 - czy da się przez niego nagrać bas bez diboxa?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
DAV BG1 - czy da się przez niego nagrać bas bez diboxa?

Post autor: grembo » piątek 25 gru 2009, 13:28

Witam swiatecznie

Mikolaj przyniosł moj wymarzony preamp DAV Bg1 (dzieki MusicToolz), co prawda zapakowany doslownie jak mieso, w papier pakowy - bez zadnych kabli, instrukcji, sztywnych pudelek - chyba rzeczywisice kazdy funt idzie we flaki urzadzenia

dwa pytania, z gatunku lamerskich.

1. Preamp nie posiada dibox, czy mam szanse nagrac na nim bass (aktywny, z bardzo mocnym - niszczacym wejscia w piecach sygnalem)?
Sprawdzalem na karcie focusrtie saffire 26, wyglada na to ze bass wlaczony w preamp brzmi "wykastrowanie" w porownaniu do bassu podlaczonego do dibox (choc glosnosc ta sama).
Dzwiek nagrany wyglada tez inaczej na wykresie dfali w DAW - z dibox jest to idealna symetryczna fala , w nagraniu z preampu symetria jest zaburzona (jakby "wiecej" fali jest nad linia, wyglada to podobnie do trabki z tlumikiem nagranej przez dynamik). Domyslam sie ze to winna impedancji, ale chce sie upewnic...

2. Liczylem ze preamp bede mogl podlaczyc do Focusrite do wejsc mikrofonowych (zanim nie dorobie adaptera z XLR na TRS zeby wejsc w wejscia liniowe), oczywiscie z gainem ustawionym na zero. Ale dzwiek jest potwornie glosny, pomimo ze gain na DAV jest skrecony do minimum (czyli 26db input, regulacji output nie ma w DAV BG1). Na dwoch kanalach w Focusrite mam przycisk Lo-Z, czy on cos pomoze? Dziwne

to link do preampu - to recenzja ale na stronie producenta jest mniej informacji niz recenzji. Widac producent oprocz ascezy akcesoryjnej (brak pudelek, kabli, instrukcji) stosuje tez asceze "informacyjna"

tu link do producenta http://www.davelectronics.com/bg1.htm Teraz widze ze on ma na wstepie jakis bardzo duzy poziom wyjsciowy

Ps.

Zeby nie zostawic zlego wrazenia o preampie dodam, ze jest dokladnie taki jak opisywane w recenzjach.

Testowalem nagrywajac tylko ciche zrodla (uderzenie o szklanke, dzwoneczek, klucze) przez Oktave mk220 (glosu-instrumentow sie nie dalo - przestery), preamp "otworzyl" oktave - fajne jest tez zjawisko liniowosci wygasania dzwieku (zanikanie "ogona" dzwieku). do porownan mialem na razie tylko preampy z Focusrite Saffire (przeciez zacne).

Prawdopodobnie na dniach bede mial mozliwosc porownania go z GreatRiverem (choc to zupelnie inna filozofia brzmienia - Dav jest beztransformatorowym "czystym preampem, GR NV1 to klon Neve gdzie transformatory sa wszedzie gdzie sie da).

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: DAV BG1 - czy da się przez niego nagrać bas bez diboxa?

Post autor: matiz » piątek 25 gru 2009, 23:41

1. Preamp nie posiada dibox, czy mam szanse nagrac na nim bass (aktywny, z bardzo mocnym - niszczacym wejscia w piecach sygnalem)?
Sprawdzalem na karcie focusrtie saffire 26, wyglada na to ze bass wlaczony w preamp brzmi "wykastrowanie" w porownaniu do bassu podlaczonego do dibox (choc glosnosc ta sama).
Dzwiek nagrany wyglada tez inaczej na wykresie dfali w DAW - z dibox jest to idealna symetryczna fala , w nagraniu z preampu symetria jest zaburzona (jakby "wiecej" fali jest nad linia, wyglada to podobnie do trabki z tlumikiem nagranej przez dynamik). Domyslam sie ze to winna impedancji, ale chce sie upewnic...

Bez sensu. Nie ma najmniejszego sensu nagrywanie basu przez przedwzmacniacz mikrofonowy. Moze w przypadku ponizej wpsomnianego neve czy innych brudzacych konstrukcji jeszcze ewentualnie da sie to uzasadnic, tak w przypadku czystego przedwzmacniacza na ina uzasadnienia nie ma. Sa za to przeciwwskazania. Jak podlaczyles bas? Do wejscia mikrofowego? Ono ma impedancje rzedu kilooma, bas jest zbyt mocno obciazony, brzmiec na pewno nie bedzie (brak dolu miedzy innymi), a niesymetryczny przebieg wynika wlasnie z obciazenia wzmacniacza w gitarze. W dodatku taki bas z duzym poziomem wyjsciowym nie wymaga praktycznie zadnego wzmocnienia, tylko konwertera impedancji. Jak masz wejscie instrumentalne w interfejsie to je wykorzystaj. Nie ma zadnego powodu, (oprocz znieksztalcen) zeby wzmacniac bas przedwzmacniaczem mikrofonowym a potem oslabiac sygnal, zeby z powrotem otrzymac poziom liniowy. Rowniez nie ma sesnu tlumienie sygnalu z basu, zeby nie przesterowac wejscia mikrofonowego i wzmacnianie potem sygnalu.

2. Liczylem ze preamp bede mogl podlaczyc do Focusrite do wejsc mikrofonowych (zanim nie dorobie adaptera z XLR na TRS zeby wejsc w wejscia liniowe), oczywiscie z gainem ustawionym na zero. Ale dzwiek jest potwornie glosny, pomimo ze gain na DAV jest skrecony do minimum (czyli 26db input, regulacji output nie ma w DAV BG1). Na dwoch kanalach w Focusrite mam przycisk Lo-Z, czy on cos pomoze? Dziwne

Podlaczanie dwoch przedwzmacniaczy mikrofonowych szeregowo to tez nienajlepszy pomysl. Pomijajac zbyt duze wzmocnienie, wszystko zle, co daje przedwzmacniacz w interfejsie (a czego chcesz zapewne uniknac, stosujac zakupiony przedwzmacniacz) bedzie nadal wystepowalo, bo ten przedwzmacniacz jest nadal w torze.

Testowalem nagrywajac tylko ciche zrodla (uderzenie o szklanke, dzwoneczek, klucze) przez Oktave mk220 (glosu-instrumentow sie nie dalo - przestery), preamp "otworzyl" oktave - fajne jest tez zjawisko liniowosci wygasania dzwieku (zanikanie "ogona" dzwieku). do porownan mialem na razie tylko preampy z Focusrite Saffire (przeciez zacne).

Przykro mi to stwierdzic, ale prawdopodobnie albo po prostu masz przester, albo padles ofiara sugestii. Jezeli w gre nie wchodza znieksztalcenia, ktore odbierac mozemy jako "polepszenie", to dzwiek przechodzacy szeregowo przez dwa przedwzmacniacze bedzie gorszy niz przechodzacy przez jeden z nich, przeciez to oczywiste. Dodaja sie szumy z obu, znieksztalcenia z obu i charakterystyka przenoszenia z obu. Poziom liniowy, z jakim mamy do czynienia na wyjsciu przedwzmacniacza, to zdecydowanie malo komfortowe warunki dla wejscia mikrofonowego, i odwrotnie - impedancja wejsciowa wzmacniacza mikrfonowego to nieco za malo dla wyjscia liniowego - dziala, ale zaleca sie rzad wielkosci mniejsze obciazenie.

Reasumujac - mozna, ale bez sensu. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 26 gru 2009, 01:04

Dzieki za wyczerpujaca i pozbawiajaca zludzen odpowiedz :)

O wystepowaniu zjawisk ktore opisujesz przekonalem sie "nausznie", chcialem wiedziec wiecej o ich naturze. Dlatego wybralem forme zapytania i za odpowiedzi dziekuje

kombinacje z basem w preamp - mialem nadzieje ze a nuz, wiem ze dibox w moim focusrite "ociepla" brzmienie - w sposob mnie niepotrzebny. Porownywalem go z dibox wbudowanym w combo basowe EBS. Niestety obecnie w naprawie. A realizator nagrania zespolu do ktorego basy nagrywam , akurat ma czas... no nic - zostaje niedoskonaly focus

A co do "wrazen" dzwiekowych - zasugerowanych samym posiadaniem preampu . Niewykluczone ze ta "detalicznosc" ktora wydawalo mi sie ze slysze - byla spowodowana.. owa potworna glosnoscia w sumie cichych zrodel , nagranych przez dwa preampy po kolei :) z glosnoscia na ktora bym sie nie odwazyl (potrzasanie kluczami 10 cm od miku bylo na granicy przesteru.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 15 lut 2010, 00:00

Na moment wroce do sprawy

Proboje nagrac bass - wyjscie dibox ze comba basowego:
- podlaczone do wejsc linowych (kablem XLR-trs), sygnal za cichy, a nie chce podnosic poziomu potencjometrem gain w interfasie Focusrite. Gain na wejsciu w piecyku - 50-60%.
- podlaczone kablem mikrofonowym do preampu (DAV), preamp skrecony na minimum. glosnosc idealna, dzwiek tez mi sie podoba. Ale znowu wystepuje to zjawisko co we wczesniejszych postach-wykres dzwieku nie wygalada prawidlowo (jest go "wiecej" nad linia oznaczajaca 0db, brak jakby symetrii fali). Z tego co pisal MAtiz, to nie jest dobrze (choc na ucho nie slysze jakiejs zdrady")

BTW.
Ganiac MusicDealer (dystrybutora f-my EBS) - olal mnie, musze BARDZO ALE TO BARDZO POCHWALIC SAMA F-ME EBS!!! 8 lat po uplywie gwarancji...wyslali mi na miejsce uszkodzonego wzmacniacza w combie EBS DROME... zupelnie nowy chassis!!! szok... i to nie zadne chinskie substytuty, tylko same niemieckie i szwedzkie czesci (tzn. te najwazniejsze, Mosfety i transormator (toroidalny?))

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 15 lut 2010, 08:32

...Na moment wroce do sprawy

Proboje nagrac bass - wyjscie dibox ze comba basowego:
- podlaczone do wejsc linowych (kablem XLR-trs), sygnal za cichy, a nie chce podnosic poziomu potencjometrem gain w interfasie Focusrite. Gain na wejsciu w piecyku - 50-60%.

Wyjscie dibox ma raczej poziom mikrofonowy, a nie liniowy, wiec nic dziwnego, ze za cicho.

- podlaczone kablem mikrofonowym do preampu (DAV), preamp skrecony na minimum. glosnosc idealna, dzwiek tez mi sie podoba. Ale znowu wystepuje to zjawisko co we wczesniejszych postach-wykres dzwieku nie wygalada prawidlowo (jest go "wiecej" nad linia oznaczajaca 0db, brak jakby symetrii fali). Z tego co pisal MAtiz, to nie jest dobrze (choc na ucho nie slysze jakiejs zdrady")

I tego bym sie trzymal - brzmi, to nie ruszac

Niesymetria... nie wiem, na ile to w ogole istotne (widziales, jak wyglada nagrana trabka?), probowales z innym basem, np. pasywnym? Moze to sposob gry?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 15 lut 2010, 11:51

No tak, wiem jak trabal wyglada, nie raz nagrywałem i na pewno było to nagrywane mikrofon do preampu czyli po Bozemu :)

Ten bass (on nie ma możliwości rozłączania układu pasywnego) nagrywał sie normalnie (pod katem "wyglądu" ) w wejścia instrumentalne w kartach, czy przez preampy z diboxem w studiach. To bardzo dobry instrument i na fabrycznym ukladzie (Jimmy Haslip z Yellowjacets nagrywa na tym samym , z tego samego rocznika i w tej samej konfiguracji). Sposob gry - zwykle granie palcami, na nowych strunach (dosyć - cwiercszlify wiec ich sie nie zmienia czesto).

Dzis z napraw wrocil bass pasywny - sprawdze to.

Moze to przez to ze DAV to preamp beztransformatorowy? Dzwiek z samego DIBOX choc cichy, wyglada normalnie.

Kiedys na Gearslutz, w dyskusji o diboxach RADIALA ktos napisal (w kontekscie wlaczania Radiala JDI w preamp GreatRiver), ze sygnal diboxa elektrycznie/poziomami to jakby "idealny" mikrofon dla preampu mikrofonowego. Nie wiem czy to bylom zdanie praktyka czy teoretyka, ale jakos zapadlo w pamiec.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 15 lut 2010, 16:32

...No tak, wiem jak trabal wyglada, nie raz nagrywałem i na pewno było to nagrywane mikrofon do preampu czyli po Bozemu :)

Ten bass (on nie ma możliwości rozłączania układu pasywnego) nagrywał sie normalnie (pod katem "wyglądu" ) w wejścia instrumentalne w kartach, czy przez preampy z diboxem w studiach. To bardzo dobry instrument i na fabrycznym ukladzie (Jimmy Haslip z Yellowjacets nagrywa na tym samym , z tego samego rocznika i w tej samej konfiguracji). Sposob gry - zwykle granie palcami, na nowych strunach (dosyć - cwiercszlify wiec ich sie nie zmienia czesto).

Dzis z napraw wrocil bass pasywny - sprawdze to.

Moze to przez to ze DAV to preamp beztransformatorowy? Dzwiek z samego DIBOX choc cichy, wyglada normalnie.

Moga byc dwie przyczyny "niesymetrycznego" wygladu - skladowa stala albo obcinanie/ kompresja/saturacja jednej z polowek przebiegu (no i oczywiscie sam przebieg w sobie, jak trabka). Skladowa stala latwo wyeliminowac - przelec calosc filtrem hpf na 30Hz i zobaczysz, czy cos sie zmienilo, ale nie sadze, zeby to bylo to. Czyli jak nie to, to niesymetryczne obcinanie, charakterystyczne dla urzadzen pracujacych w klasie A - jak dobrze brzmi, to bym sie nie przejmowal...

Kiedys na Gearslutz, w dyskusji o diboxach RADIALA ktos napisal (w kontekscie wlaczania Radiala JDI w preamp GreatRiver), ze sygnal diboxa elektrycznie/poziomami to jakby "idealny" mikrofon dla preampu mikrofonowego. Nie wiem czy to bylom zdanie praktyka czy teoretyka, ale jakos zapadlo w pamiec....

No tak robione sa diboxy, sluza wlasnie do konwersji sygnalu niesymetrycznego "liniowego" na symetryczny "mikrofonowy"

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 15 lut 2010, 16:40

No i podstawowe pytanie - na ile ten bas jest niesymetryczny? Ten moj przypadkowy ponizej:

http://img718.yfrog.com/i/basss.jpg/

mysle, ze jest OK. A Twoj?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 22 lut 2010, 14:44

Twoj wyglada bardzo dobrze :) moj jak sie spojrzy na track bez zoomowania jest wyraznie nad kreska - ale sprawdzilem, wyglada na to ze to przez uklad aktywny w basie, nagrywalem teraz na pasywnym i jest ok.

najwazniejsze ze oba brzmia dobrze i nie ma sie co tym przejmowac :)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 22 lut 2010, 14:57

...Twoj wyglada bardzo dobrze :) moj jak sie spojrzy na track bez zoomowania jest wyraznie nad kreska - ale sprawdzilem, wyglada na to ze to przez uklad aktywny w basie, nagrywalem teraz na pasywnym i jest ok.

najwazniejsze ze oba brzmia dobrze i nie ma sie co tym przejmowac :)...

Ten "moj" to pieciostrunowy warwick fna jazzman z aktywnym ukladem. Daj screena Twojego - przesuniecie to skladowa stala, chyba, ze mocno obcina jedna polowke, to kijowy uklad aktywny, slaba bateria albo... ustalenie punktu pracy?

ODPOWIEDZ