Monitory - ile cali?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Rabbeat83
Re: Monitory - ile cali?

Post autor: Rabbeat83 » wtorek 22 gru 2009, 14:31

...Pozwolę sobie przyłączyć się do tematu, ale zapytam o zupełnie inne monitory,a mianowicie co sądzicie o najmniejszych Genelec'ach, bo miałbym okazję sporo taniej je kupić, marka zacna i na pewno grają fajnie, ale właśnie jak w tytule tematu martwi mnie ich wielkość te 4 cale to jednak mało, co o tym myślicie? Pytanie drugie - czy gdybym miał możliwość kupienia Adam'ów A7 poniżej 3tyś. to warto na nie dozbierać? Czy rzeczywiście są takie dobre i warte dodatkowych pieniędzy?... 

Najmniejsze Genelec to 6010A z 3" wooferem ... osobiście nie kupiłbym czegoś co ma mniejszy woofer niż 5" (czyli Genelec 8020 4" i KRK VXT4 4" odpadają). Teraz myślę nad Yamaha MSP5Studio 5" a się i tak boję o bas ... a APS KOX jak nie było tak nie ma - tu chyba będzie 6" i podobno 50 Hz przy -3 dB ... MSP5s ma taki spadek gdzieś przy 58 Hz jeśli dobrze pamiętam.

Znaczy się miałem na myśli 8020, fakt nie są to najmniejsze , ale właśnie boję się o ten bas, chyba jednak pójdę w 6 cali i jak nic nie wymyślę, albo nie złapię jakijś okazji to będą to KRK RP6 G2 - może mnie nie zamulą tym basem aż tak bardzo

Talon

Post autor: Talon » wtorek 22 gru 2009, 15:38

Myslalem nad krk rp6 ale zamulaja basem i dodatkowo są bardzo słabe tylko 68W łacznie podczas gdy tej samej wielkosci fostex ma ich 120. ;/ Fostex pm1 mk2 to najlepsza pozycja do 2.000zł
Jednak nawet jesli miałbym kase na fostexy pm2 mk2 to bym ich nie wziął gdyż to już bardziej monitory średniego pola przy tym jeszcze 250W . Ewentualnie krk rp8 g2 szkoda tylko że 90W biamp ;/. Według mnie to nie są tylko cyferki, słyszałem rp6 rp8 oraz fostexy pm1 i pm2.
W przyszłości planuje dokupić sub bo czasem troche dołu brakuje:)

TeeR

Post autor: TeeR » wtorek 22 gru 2009, 16:01

Litości!! Ludzie! Co wy z tym zamulaniem?? Że KRK RP6 nie grają pudełkowym dźwiękiem?? To tylko zaleta. Po pracy na ALESISach M1 łeb pękał po kilku godzinach. Na KRK zdaża mi się pracować przez 12 godzin bez zmęczenia. Dlatego że mają cofnięty środek.

Co do mocy to moim problemem jest to że mają jej za dużo. głośności na godz. 12 muszę mieć jeszcze skręconą kartę na -18dB przy słuchaniu muzyki (po masterze) albo na 0 przy miksach. I spokojnie daje radę. A na monitorach mam jeszcze zapas mocy.

STOP MITOM O KRK!!!

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 22 gru 2009, 16:11

...

STOP MITOM O KRK!!!
...

O jakich "mitach" mówisz ? Ja posiadałem KRK RP6 (model 1 gen.) i nie byłem z nich zadowolony (po prostu niedokładne, w sumie to monitory budżetowe więc ...) - i to z tego powodu teraz celuję w wyższą klasę. Tak więc nie pisze o tym co "gdzieś zasłyszałem na podwórku" tylko o własnym doświadczeniu.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 22 gru 2009, 16:16

...
Litości!! Ludzie! Co wy z tym zamulaniem?? Że KRK RP6 nie grają pudełkowym dźwiękiem?? To tylko zaleta.
...

Kto powiedział że granie pudełkowym dźwiękiem jest zaletą ? ... no to uświadamiam że przynajmniej dla mnie "pudełkowe granie" nie jest zaletą (tak jak "uśmiech dyskoteki" i inne odstępstwa od neutralności)

Talon

Post autor: Talon » wtorek 22 gru 2009, 16:18

Jeśli miałbym wybrać monitory do słuchania muzyki i mixowania to bym wziął krk, jesli tylko do mixowania to Fostexy.
Kiedyś wszyscy zachwycali sie Alesisami, potem był czas na KRK, a teraz największą popularnością cieszą sie Fostexy. Nawet jak kupowałem na dv247 a są dilerem nr.1 w UK monitorów KRK to gość powiedział że Fostexy bardziej sie do studia nadają, że są bardziej zbalansowane.

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » wtorek 22 gru 2009, 16:22

...

STOP MITOM O KRK!!!
...

O jakich "mitach" mówisz ? Ja posiadałem KRK RP6 (model 1 gen.) i nie byłem z nich zadowolony (po prostu niedokładne, w sumie to monitory budżetowe więc ...) - i to z tego powodu teraz celuję w wyższą klasę. Tak więc nie pisze o tym co "gdzieś zasłyszałem na podwórku" tylko o własnym doświadczeniu.

No właśnie, a dla mnie będą to pierwsze monitory z prawdziwego zdarzenia, tylko się zastanawiam czy od razu nie pójść w wyższą półkę i dozbierać te pare groszy, chociaż i tak zapewne będę zadowolony również z budżetowych KRK RP6. No, a czy te A7 są rzeczywiscie tak rewelacyjne jak niektórzy je oceniają, bo ostatnio potaniały, a być może mógłbym je kupić jeszcze taniej, tylko czy są tego warte czy to może tylko taka moda na nie i ogólnie przereklamowane?

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 22 gru 2009, 16:31

Ja jakoś do ADAM A7 nie jestem przekonany (choć nie mówię że skreślam) ... widziałeś pomiary na ixbt? Czytałeś recenzję na e-muzyk ? - to się pokrywa

Myślę też o KRK VXT6 ... też ~3200 więc nie mało a za liniowe nie są (choć pasmo szerokie i dobra stereofonia ... jam mniemam maskowanie też mniejsze niż na Rokit).

... tak więc czekam sobie na te APS KOX (2500 para) ... i jestem ciekaw co potrafią ... bo jak niewiele to będzie trzeba wybrać coś innego.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 22 gru 2009, 16:33

jam mniemam maskowanie też mniejsze niż na Rokit).

JAK mniemam przydała by się możliwość edycji postów ;)

Talon

Post autor: Talon » wtorek 22 gru 2009, 17:48

Znajomy ma APS Aeon, rewelacyjne monitory! Podobno kupował bezpośrednio u producenta w Swarzędzu i zapłacił o 30% ceny rynkowej mniej. Nie wiem jednak ile w tym prawdy.

ODPOWIEDZ