Dziwne problemy z Cubase Studio 4

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Dziwne problemy z Cubase Studio 4

Post autor: Soundscape » sobota 19 gru 2009, 16:08

Witam!

Do tej pory większych problemów z CS4 nie miałem. Jednak, jak przystało na ten DAW i tak w końcu zwariował. Mam 2 konkretne problemy, których nie potrafię rozwiązać:

Cubase przy łapaniu i przenoszeniu paru śladów powoduje czarny ekran. Max 3 razy miga, potem prawie że wszystko wraca do porządku, ale pozostają błędy graficze. Mam najnowsze sterowniki do jarty graficznej, ale co jak co, problem powraca i to często. Jakieś pomysły?

Drugi (już poważniejszy) problem, to taki, iż Cubase od tak z siebie się wyłącza. Nie ma komunikatów, nie ma zawieszki, nic. Po prostu znika z ekranu. Oczywiście po ponownym uruchomieniu nie może złapać kontaktu z interfejsem (M-Audio FW410). Do ponownego kontaktu trzeba restartować komputer. (A to już jest mocno uciążliwe co 30 minut...)

To, że się przesiądę na inny DAW to już oczywiste. (Te dwa błędy i wysypki nie dają pracować.) Póki co jednak mam parę projektów które chciałbym dokończyć.

Jakieś sugestie?

Pozdrawiam!

P.S.: komputer to Athlon 64 X2 2 x 2,31GHz, 2GB Ram, GeForce 7900GS + Win XP Home SP3

Pietro

Re: Dziwne problemy z Cubase Studio 4

Post autor: Pietro » sobota 19 gru 2009, 16:20

O problemie graficznym pierwszy raz słyszę i nie sądzę, żeby to była wina Cubase'a samego w sobie. Brzmi raczej jak jakiś problem z kartą grafiki - może zasilacz nie dostarcza odpowiedniej mocy?

Problem z wyłączniem się Cubase też nie jest na pewno powodem samego Cubase'a. Niektóre (starsze na przykład) wtyczki mogą go wywalać w ten sposób. Czasem przekroczenie odpowiedniej bariery pamięci też może mieć taki efekt. (system się próbuje ratować i zamyka proces)

Mnie się tak zdarza na XP x64, z Cubase 5 64bit, ale tylko przy odtwarzaniu video w "kombinowanym" formacie i raczej bym zwalał winę na kodeki, których wersje 64bit są jeszcze niedoskonałe. Bez video takie coś się nie zdarza. W wersji 32bit też nic takiego.

- Piotr

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » sobota 19 gru 2009, 16:41

...
O problemie graficznym pierwszy raz słyszę i nie sądzę, żeby to była wina Cubase'a samego w sobie. Brzmi raczej jak jakiś problem z kartą grafiki - może zasilacz nie dostarcza odpowiedniej mocy?

No włąśnie też nie sądzę, ale tylko Cubase tak reaguje. Cała reszta (łącznie z grami i internetem) działa poprawnie. Pewnie będę musiał ze sterownikami pokombinować...

Problem z wyłączniem się Cubase też nie jest na pewno powodem samego Cubase'a. Niektóre (starsze na przykład) wtyczki mogą go wywalać w ten sposób. Czasem przekroczenie odpowiedniej bariery pamięci też może mieć taki efekt. (system się próbuje ratować i zamyka proces)

I widzisz, problem w tym iż on się wyłącza przy projektach, które obciążają sprzęt minimalne. Nie sądzę, aby np. system się ratował, bo obciążyły go 24 ślady audio bez wpiętych efektów i jeden taki np. Absynth 4... Doprawdy dziwne to jest.

Mnie się tak zdarza na XP x64, z Cubase 5 64bit, ale tylko przy odtwarzaniu video w "kombinowanym" formacie i raczej bym zwalał winę na kodeki, których wersje 64bit są jeszcze niedoskonałe. Bez video takie coś się nie zdarza. W wersji 32bit też nic takiego.

No z wideo kiedyś mi się zdażały zawieszki i to konkretne. Generalnie Windows u mnie jest 32 bitowy i dzisiaj się zaczeło wywalanie Cubase-a. Problemy graficzne występowały już wcześniej i po zainstalowaniu najnowszych sterowników karty graficznej zniknęły. Aż do teraz...

Pietro

Post autor: Pietro » sobota 19 gru 2009, 17:00

U mnie czasem się wogóle komputer resetuje bez ostrzeżenia i to najczęściej przy ładowaniu projektu za którymś tam razem. Dzieje się to tylko z Cubase, ale obwiniałbym tutaj raczej 3.5 letnią płytę główną i dodatkową pamięć (mam 4x2GB).

Może Ci się trochę syf w systemie zrobił już?

- Piotr

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » sobota 19 gru 2009, 17:16

...

U mnie czasem się wogóle komputer resetuje bez ostrzeżenia i to najczęściej przy ładowaniu projektu za którymś tam razem. Dzieje się to tylko z Cubase, ale obwiniałbym tutaj raczej 3.5 letnią płytę główną i dodatkową pamięć (mam 4x2GB).

Może Ci się trochę syf w systemie zrobił już?

- Piotr...

No musiał by to być duży syf. Generalnie dbam o system, formatować muszę przeważnie tylko raz na jakieś rok-półtora. Aczkolwiek już mija ósmy miesiąc od ostatniego...

Właśnie dziwi mnie iż Cunase się wyłącza przy mizernych projektach. Przy bardziej wymagających trzyma się jak skała. Nie wiem, może mu się niektóre moje utwory nie podobają?Smile

Pietro

Post autor: Pietro » sobota 19 gru 2009, 17:23

Hehe, może woli te bardziej rozbudowane aranże :D.

- Piotr

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » sobota 19 gru 2009, 17:48

Hehe, może woli te bardziej rozbudowane aranże :D.

- Piotr

...

Coś w tym może byćSmile Ale i tak nie rozumiem czemu wywala projekty po 25-33 śladów audio, a ciągnie te same bez problemu z pozapinanymi efektami, VSTi i innymi pierdółkami.

Jeśli wpadlibyście jeszcze na jakiś pomysł, wypróbuję go chętnie.

Piotrze, dziękuję!

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 21 gru 2009, 14:23

Witam!

Dowiedziałem się przed chwilą, iż nagłe zamykanie się CS4 i wszelkie kłopoty graficzne mogą być spowodowane sterownikami DirectX. Jak wrócę do domu to przeinstaluję i dam znać czy problem zniknął.

Druga rzecz, która może powodować zamykanie się programu, to niestety interfejs. Zrywanie połączenia może powodować tego rodzaju wysypki. Sprawdzę to tak, że w trakcie pracy wypnę kabel FW. Jeśli efektem będzie zamknięcie się Cubase`a, to niestety wina leży po stronie FW410...

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » poniedziałek 21 gru 2009, 14:39

...

Witam!

Do tej pory większych problemów z CS4 nie miałem. Jednak, jak przystało na ten DAW i tak w końcu zwariował. Mam 2 konkretne problemy, których nie potrafię rozwiązać:

Cubase przy łapaniu i przenoszeniu paru śladów powoduje czarny ekran. Max 3 razy miga, potem prawie że wszystko wraca do porządku, ale pozostają błędy graficze. Mam najnowsze sterowniki do jarty graficznej, ale co jak co, problem powraca i to często. Jakieś pomysły?

Drugi (już poważniejszy) problem, to taki, iż Cubase od tak z siebie się wyłącza. Nie ma komunikatów, nie ma zawieszki, nic. Po prostu znika z ekranu. Oczywiście po ponownym uruchomieniu nie może złapać kontaktu z interfejsem (M-Audio FW410). Do ponownego kontaktu trzeba restartować komputer. (A to już jest mocno uciążliwe co 30 minut...)

To, że się przesiądę na inny DAW to już oczywiste. (Te dwa błędy i wysypki nie dają pracować.) Póki co jednak mam parę projektów które chciałbym dokończyć.

Jakieś sugestie?

Pozdrawiam!

P.S.: komputer to Athlon 64 X2 2 x 2,31GHz, 2GB Ram, GeForce 7900GS + Win XP Home SP3...

No jakas niezla kaszene masz w kompie:) U mnie z cubase studio 4 nie ma i nie bylo najmniejszych problewmow, stabilny jak morCool

Pozdro!

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 21 gru 2009, 15:56

Wina może leżeć po stronie chipsetu płyty głownej.

Fw 410 nie lubi Ricoh, z Via bya różnie.

ODPOWIEDZ