Genaralna zasada ustawiania kompresora

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
pan_makz
Genaralna zasada ustawiania kompresora

Post autor: pan_makz » sobota 19 gru 2009, 11:56

Witam, niedawno stalem sie szczesliwym posiadaczem JoeMeeka Threeq i ze wzgledu na moj poczatkujacy status zastanawiam sie czy istnieje jakas ogolna zasada ustawiania kompresora? Wiem, ze we Threeq nie ma pokretla ratio ani treshold a jedynie zsumowane pokretlo compression, ktore gladko przechodzi od 1:1 do 5:1, ale czy to prawda ze najpierw ustawiamy czasu ataku i wybrzmiewania a potem jedziemy pokretylem compress od maksimum do pasujacego nam ustawienia przeciwnie do ruchu wskazowek zegara? I jak ustawic atak i realease jesli np. ma to byc dynamiczna melodeklamacja (potocznie nazywana rapowaniem)?

Pozdrawiam i bede wdzieczny za kazda odpowiedz ktora pomoze mi nagrac wokale

mak DP

[addsig]

pan_makz

Re: Genaralna zasada ustawiania kompresora

Post autor: pan_makz » sobota 19 gru 2009, 15:35

Naprawde nikt na tym forum nie wie jak ustawic kompresor? :)

Awatar użytkownika
irok84

Post autor: irok84 » sobota 19 gru 2009, 15:48

Nie wiem czy to już reguła, ale przeważnie gdy ludzie zadają tego typu pytania to zajmują się oni rapem :|

...
Naprawde nikt na tym forum nie wie jak ustawic kompresor? :)...

Co ci po tym, że ktoś ci powie jak ustawić kompresor? Skąd będziesz wiedział, że akurat tak jest dobrze? Kombinuj z różnymi ustawieniami i sam dojdź do tego, jakie ustawienia są dobre w twojej muzyce. A jeśli jednak wolisz gotowce, to poszukaj kompresora z presetami.

Pietro

Post autor: Pietro » sobota 19 gru 2009, 15:56

Niestety, jakby istniały uniwersalne ustawienia do kompresorów, to zapewne kompresory nie miałyby gałek a jedynie przełączniki on/off.

Ja tylko podpowiem, że biorąc rzecz na logikę, to nie ustawisz ataku i release, jeśli ratio masz na 1:1 (bo wtedy kompresja nie wchodzi), więc raczej w tej kolejności bym tego nie robił. Najpierw ustaw ratio tak, żeby było słychać działanie efektu, potem atack/release i potem jeszcze się bawisz ratio, jeśli potrzeba.

- Piotr

ODPOWIEDZ