Słuchawki studyjne zamiast monitorów studyjnych

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Rabbeat83
Re: Słuchawki studyjne zamiast monitorów studyjnych

Post autor: Rabbeat83 » środa 09 gru 2009, 20:55

...
Chcesz produkować ? - MUSISZ mieć jedno i drugie. Kropka...

No z tym "MUSISZ" to się nie zgodzę, bo są producenci także polscy którzy robią muzę na nagłośnieniu z wieży i wydają ją na zagranicznych bardzo dobrych labelach... ale tu w grę wchodzą juz umiejętności. Ja jednak mam inne podejście i wiem, że muszę mieć płaską charakterystykę w monitorach lub w słuchawkach. I nie wiem co na początek będzie lepsze.

Powiedzmy sobie szczerze, że Ci artyści i ich bardzo dobre labele brzmieniowo to jeden wielki chłam i o ile ta ich muza tłucze w klubie, gra w samochodzie z subwooferem jako główny głośnik czy na jakichś komputerowych pierdziawkach jest wszystko ok to już puszczenie tych produkcji na lepszym odsłuchu ujawnia ogromną amatorszczyznę owych twórców. Nikt tak naprawdę nie wie jak dane house czy minimal miał zabrzmieć, bo w sumie nie ma tam żadnych reguł, a wielokrotnie dziwaczne za głośne w stosunku do całości dźwięki są uważane jako innowacja i że właśnie tak miało być. Kupuj słuchawy i produkuj, chociażby dla własnej satysfakcji, a ATB czy Paul Van Dyk to i tak prędko z Ciebie nie będzie

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 09 gru 2009, 21:38

Fajny temat
Otoz niestety monitory studyjne w rownym stopniu zastapia sluchawki studyjne, jak i mikrofon studyjny lub studyjny pulpit do nut. To, ze przypadkowo i sluchawki i monitory sluza do sluchania nie oznacza, ze jedno zastapi drugie - to sa rozne narzedzia i sluza do roznych celow. Argument o producentach zgrywajacych na sluchawkach, nawet jezeli jest prawdziwy, jest argumentem z gatunku "wyjatek potwierdza regule", oczywiscie mozna wierzyc, ze akurat nam sie uda, ale...

mangoeater

Post autor: mangoeater » środa 09 gru 2009, 22:08

...

Możesz podać przykład?...

Mogę podać Tobie przykład: http://www.myspace.com/mortemdj polski producent wydający w największych angielskich labelach.

Ktoś tam napisał, że słuchając np produkcji na dt 990 pro finał w innych głośnikach będzie inny. Tu jest test różnych słuchawek i testerzy oznajmili, że materiał nagrany na dt 990 można spokojnie puścić w klubie: http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?name=Sections&sop=printpage&artid=519

Nie chodzi mi o to żeby wybrac jedno albo drugie. Widzę że niektórzy nie przeczytali nawet pierwszego postu. Mam taką a nie inną sytuację i dlatego zastanawiam się nad słuchawkami. Jesli ktoś nie doczytał to niech doczyta w kolejnych postach że wiem jak bardzo potrzebne są dobre monitory bo te za 1000 to super nie bedą.

Ale zacząłem zastanawiać się nad faktem czy drogie bądź co bądź słuchawki do 1000 zł nie były by lepsze niż monitory za 1000 zł. To że najlepiej mieć to i to to każdy wie.

Ktoś tam pisał o stylu muzycznym... Ignorancie otóż skumaj, że taka muzyka też ma swoje miejsce i zapewne nie jest ją łatwiej zrobić niż coś innego. Jeśli ktoś ma pomysł to zrobi i to i to bardzo dobrze.

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » czwartek 10 gru 2009, 09:20

Ktoś tam pisał o stylu muzycznym... Ignorancie otóż skumaj, że taka muzyka też ma swoje miejsce i zapewne nie jest ją łatwiej zrobić niż coś innego. Jeśli ktoś ma pomysł to zrobi i to i to bardzo dobrze.

Ignorancie, chyba to było do mnie, więc odpowiem, że również słucham czasami muzyki klubowej i wiem, że produkcja tak owej na dobrym poziomie jest również bardzo trudna, ale drażni mnie właśnie kiepskie brzmienie wielu produkcji robionych najprawdopodobniej na domowej wierzy, co przy odsłuchu na nieco lepszym sprzęcie wychodzi jak na dłoni. Nie spotkałem praktycznie polskiego nagrania klubowego, w którym bas nie był by mocno przesadzony. Dlatego też napisałem Ci kupuj słuchawy i produkuj, ucz się, z czasem kupisz sobie monitory, bo zauważ też, że w przytoczonym przez Ciebie artykule z EiS piszą o DT990 Pro jako o uzupełnieniu monitorów grających małym dołem, właśnie po to, żeby skorygować najniższe tony. Niestety, ale dla mnie to, że ktoś jest znany i wychodzi na zagranicznym labelu nie oznacza jeszcze, że robi dobrą muzykę, bo wielu ich słuchałem i brzmieniowo odstają od swoich zachodnich kolegów, właśnie brzmi to jakby było zrobione na domowej wieży, co w sumie i tak dziw, że jakoś tam wyszło, ale niedoróbek jest sporo i to słychać i nikt mi nie powie, że nie!

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » czwartek 10 gru 2009, 10:03

zauważ też, że w przytoczonym przez Ciebie artykule z EiS piszą o DT990 Pro jako o uzupełnieniu monitorów grających małym dołem, właśnie po to, żeby skorygować najniższe tony. 

...................................................................................................

korygować najniższe tony na słuchawkach ??!!!  {#zdziwko}

lubie czasem czytać te wasze pierdoły

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » czwartek 10 gru 2009, 12:09

...
 zauważ też, że w przytoczonym przez Ciebie artykule z EiS piszą o DT990 Pro jako o uzupełnieniu monitorów grających małym dołem, właśnie po to, żeby skorygować najniższe tony. 

...................................................................................................

korygować najniższe tony na słuchawkach ?!!!  {#zdziwko}

lubie czasem czytać te wasze pierdoły...

------------------------------------------------------------------

Te 80Hz w dół niby słychać na słuchawkach , ale dość cicho i trzeba wiedzieć czego się spodziewać, co się chce usłyszeć. Grając na paczkach można ciałem to poczuć i łatwiej wtedy ukręcić w nim coś ciekawego (np. wyczyścić ściezki by wzajemnie się nie maskowały, a zostawić jakąś stopę czy bas czy coś tam). Słuchawki nie są w tym najlepsze. Za to wysłyszenie "śliny" albo jakiś zakłóceń nagranych w wysokich rejestrach pasma jest łatwiejsze na słuchawkach za 1000zł niż na monitorach za tęsamą kwotę.

Chyba ważny jest cel. Jeśli muza ma być grana w klubie to powinno się ją sprawdzać na takim nagłośnieniu (idealna sytuacja). Jeśli realizator jest doświadczony i zna swoje słuchawy to może troszkę "po omacku" chodzić i jest szansa że mu się uda. Niemniej reset w postaci pogrania swoich utworów na duzych pakach jest potrzebny. Niekoniecznie w domu. Sugeruję zabrać laptopa w miejsce gdzie są duże paki i tam również troszkę pracować nad kawałkami: w domu słuchawy (skoro nie można paczek) oraz gdzieś tam na dużych głośnikach, by zaplanować co się poda w najniższym pasmie jak przyjdzie grać/odtwarzać utwory w klubie. I tak najważniejsze są pomysły, nietuzinkowośc itd, czego pytającemu szczerze życzę. Ahoj!

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » czwartek 10 gru 2009, 14:02

...

korygować najniższe tony na słuchawkach ?!!!  {#zdziwko}

lubie czasem czytać te wasze pierdoły...

..................

tia, pierdoły - no ja rozumiem, że masz u siebie 15 calowe woofery w monitorach i kilka rezonatorów Helmholtza. Moje słuchawki schodzą do 40Hz i mają równy bas - sądzisz, że w cenie 500zł to słabe rozwiązanie? 

ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » czwartek 10 gru 2009, 14:14

nie wierz chińczykom Wink

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » czwartek 10 gru 2009, 14:16

ciało też bierze udział w dosłuchu basu nie tylko uszy Tongue out

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 10 gru 2009, 14:18

Moje słuchawki schodzą do 40Hz i mają równy bas - sądzisz, że w cenie 500zł to słabe rozwiązanie? ... 

Może i schodzą, ale wierzyć im nie można
Przekonasz się "w praniu".

warto zajrzeć tutaj: http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=5407&forum=8

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ODPOWIEDZ