Monitory - bass reflex z tyłu czy z przodu?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AkselPL
Monitory - bass reflex z tyłu czy z przodu?

Post autor: AkselPL » środa 09 gru 2009, 16:27

Witam

Chcemy z znajomymi kupić koledze na święta i jednocześnie 20 urodziny monitory aktywne.

Sprzęt będziemy zamawiać z sklepu dv247.com

Mamy dwa modele na oku albo Fostex PM1 albo Yamaha HS80. Byliśmy zdecydowani na Fostexy, ale Yamaha jest 300zł droższa za komplet i ma 8 cali podczas gdy Fostex 6. Yamaha ma bas reflex z tyłu a te monitory z tego co się domyślam będą stać około pół metra od okna(plastik). Czy nie lepiej jeśli bass reflex będzie z przodu nawet kosztem 2 cali głośnika niskotonowego?

Myśleliśmy również o KRK ale 6 ma tylko 100W łącznie nie wiem czy to nie za mało a 8 jest za droga.

Zwrot nie wchodzi w grę.

Pozdrawiam

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: Monitory - bass reflex z tyłu czy z przodu?

Post autor: Soundscape » środa 09 gru 2009, 16:32

...
Witam

Chcemy z znajomymi kupić koledze na święta i jednocześnie 20 urodziny monitory aktywne.

Sprzęt będziemy zamawiać z sklepu dv247.com

Mamy dwa modele na oku albo Fostex PM1 albo Yamaha HS80. Byliśmy zdecydowani na Fostexy, ale Yamaha jest 300zł droższa za komplet i ma 8 cali podczas gdy Fostex 6. Yamaha ma bas reflex z tyłu a te monitory z tego co się domyślam będą stać około pół metra od okna(plastik). Czy nie lepiej jeśli bass reflex będzie z przodu nawet kosztem 2 cali głośnika niskotonowego?

Myśleliśmy również o KRK ale 6 ma tylko 100W łącznie nie wiem czy to nie za mało a 8 jest za droga.

Zwrot nie wchodzi w grę.

Pozdrawiam...

Czy ja wiem czy Yamaszki mają więcej basu przez większy woofer od Fostex PM1...Nie zawsze jest to wyznacznikiem. Osobiście typuję na PM1. Pisałem kiedyś tu i nadal podtrzymuję iż moim zdaniem z serii PM gra najlepiej jak dla mnie. No i nie ma kłopotu z bass-reflex`em.

Co do KRK 6-ki nie przejmował bym się tak bardzo tymi 100W. Wszystkie modele kRK które słyszałem potrafią zagrać wystarczająco głośnoSmile

Pozdrawiam!

Kyle

Post autor: Kyle » środa 09 gru 2009, 19:15

Kierunek bassreflex podobno nie ma znaczenia (był temat na audiostereo ... i był link do niemieckiej strony ... w pomiarze nie było podobno różnic między przednim a tylnym). Tak więc ja już sam nie wiem co o tym myśleć.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 09 gru 2009, 19:38

...
Kierunek bassreflex podobno nie ma znaczenia (był temat na audiostereo ... i był link do niemieckiej strony ... w pomiarze nie było podobno różnic między przednim a tylnym). Tak więc ja już sam nie wiem co o tym myśleć.
...

Z przednim bassreflexem można postawić tyłem bliżej ściany. Ja np. zamieniłem zestaw tylny na przedni i różnica jest diametralna w niskich zakresach. Jeśli będzie w słabym akustycznie pomieszczeniu to ma to znaczenie. W Audiostereo pewnie pomiar wykonywali w sterylnych warunkach studyjnych i wtedy zapewne nie ma takich różnic (bas nie świruje jak ping-pong między ścianami).

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 10 gru 2009, 01:10

Wydaje mi się w ten sam sposób co kolega powyżej napisał...
Dlatego wciąż zastanawiam sie czy kupić tylne + 8 cali czy przednie + 6 cali?!
Myśle że z jednych i z drugich będzie się cieszył bo kiedyś mi mowił że bardzo by chciał mieć Alesis M1 MKII a go na nie, nie stać.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Mamoń
Kontakt:

Post autor: Mamoń » czwartek 10 gru 2009, 01:21

Przyjmijcie mnie do grona kolegów :) Potrzebuję najnowszy pakiet waves'a

Pozdro 

http://aranzacjemuzyczne.c0.pl/nauka-gry-gitarze-lodz/

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 10 gru 2009, 02:11

Przyjmijcie mnie do grona kolegów :) Potrzebuję najnowszy pakiet waves'a

Pozdro 

Musiałbyś wpierw znać nas ponad 13scie lat tak jak my się znamy:)

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 10 gru 2009, 09:52

Ja np. zamieniłem zestaw tylny na przedni i różnica jest diametralna w niskich zakresach. Jeśli będzie w słabym akustycznie pomieszczeniu to ma to znaczenie. W Audiostereo pewnie pomiar wykonywali w sterylnych warunkach studyjnych i wtedy zapewne nie ma takich różnic (bas nie świruje jak ping-pong między ścianami).
...

Napisz proszę z jakiego modelu monitorów przesiadłeś się na jaki.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 11 gru 2009, 00:23

Ja np. zamieniłem zestaw tylny na przedni i różnica jest diametralna w niskich zakresach. Jeśli będzie w słabym akustycznie pomieszczeniu to ma to znaczenie. W Audiostereo pewnie pomiar wykonywali w sterylnych warunkach studyjnych i wtedy zapewne nie ma takich różnic (bas nie świruje jak ping-pong między ścianami).
...

To jak koledzy, Yamaszka czy te Fostexy ?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 11 gru 2009, 00:31

To jak koledzy, Yamaszka czy te Fostexy ?...

Jeśli monitory nie będą stały stricte przy ścianie, to i te i te będą mieć się dobrze. Sam bym chciał dostać taki prezentWink

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ