Słuchawki studyjne zamiast monitorów studyjnych

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
mangoeater
Słuchawki studyjne zamiast monitorów studyjnych

Post autor: mangoeater » środa 09 gru 2009, 12:31

Witam,

Zaczynam przygodę z produkcją muzyki. Kupiłem Reason'a 4 i klawiaturę, mam też kartę audio 8 dj od Native Instruments. W domu nie mogę przerobić żadnego z pokojów na mini studio i nie mogę tez masakrować wszystkich ciągłymi bitami z monitorów. Wziąłem tez do domu na parę dni ze sklepu monitory Fostex Pm 1 ale tak jak mówiłem nie będę mógł w najbliższym czasie (może rok) korzystać z monitorów.

Dlatego pomyślałem nad słuchawkami Beyerdynamic. Tylko gdy wchodze na stronę rnr.pl widze mnóstwo modeli i nie wiem czym one mogą się różnić. Ktoś mi powiedział, żebym skorzystał z DT 990 pro bo to klasyka i że są bardzo bardzo dobre. Powiedział, też że będę potrzebował raczej otwartych słuchawek.

Chcę się zająć produkcją muzyki elektronicznej: techno, minimal, deep house itp.

Nie znam się dokładnie na liczbach specyfikacji technicznych ale wiem, że płaska charakterystyka to podstawa. Wiem też że słuchawki jak nic zazwyczaj to bardzo indywidualna sprawa. Dlatego co radzicie? Wziąć te dt 990 pro? A może jakiś model droższy np: dt pro 880? Generalnie mam do wydania około 1000 raczej nic ponad to więc jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o pomoc.

Temat dotyczy także słuszności wyboru słuchawek nad monitorami. Proszę o wypowiedź znawców. Czy posiadając tylko słuchawki dam radę "słyszeć" wszystko to co powinienem? Czy rzucanie się na produkcję muzyki elektronicznej tylko w słuchawkach albo jedynie w słuchawkach to dobre podejście?

Awatar użytkownika
irok84

Re: Słuchawki studyjne zamiast monitorów studyjnych

Post autor: irok84 » środa 09 gru 2009, 12:43

Temat dotyczy także słuszności wyboru słuchawek nad monitorami. Proszę o wypowiedź znawców. Czy posiadając tylko słuchawki dam radę "słyszeć" wszystko to co powinienem? Czy rzucanie się na produkcję muzyki elektronicznej tylko w słuchawkach albo jedynie w słuchawkach to dobre podejście?... 

1. Kawałki robione wyłącznie na słuchawkach nie koniecznie dobrze zabrzmią na innych rodzajach odsłuchu.

2. Nie wiem ile czasu chcesz poświęcać muzyce, ale pomyśl o tym ile czasu wytrzymasz słuchając wyłącznie na słuchawkach.

3. Monitory wcale nie muszą grać głośno przez cały czas pracy nad produkcją.

To moja subiektywna opinia. 

mangoeater

Post autor: mangoeater » środa 09 gru 2009, 12:50

3. Monitory wcale nie muszą grać głośno przez cały czas pracy nad produkcją.

A czy kupienie monitorów do 1000 zł ?!?! Zastapi mi lepiej słuchawki do 1000 zł?

Awatar użytkownika
irok84

Post autor: irok84 » środa 09 gru 2009, 12:58

A czy kupienie monitorów do 1000 zł ?!?! Zastapi mi lepiej słuchawki do 1000 zł?

Słuchawki i monitory (mimo że jedne i drugie działają podobnie) służą do nieco innych zastosowań. Osobiście nie wyobrażam sobie nagrywania przy odsłuchu z monitorów, albo miksowania przy odsłuchu ze słuchawek.

mangoeater

Post autor: mangoeater » środa 09 gru 2009, 13:11

Słuchawki i monitory (mimo że jedne i drugie działają podobnie) służą do nieco innych zastosowań. Osobiście nie wyobrażam sobie nagrywania przy odsłuchu z monitorów, albo miksowania przy odsłuchu ze słuchawek.... 

Ale ten świat produkcji jest skomplikowany :)

W sumie z mojej strony było to trochę pytanie retoryczne bo monitory w cenie 1000 to raczej kiepski wybór nawet do domowego studia. Natomiast słuchawy za tysiaka to już wybór poważny.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 09 gru 2009, 15:35

Chcesz produkować ? - MUSISZ mieć jedno i drugie. Kropka

mangoeater

Post autor: mangoeater » środa 09 gru 2009, 15:43

...
Chcesz produkować ? - MUSISZ mieć jedno i drugie. Kropka...

No z tym "MUSISZ" to się nie zgodzę, bo są producenci także polscy którzy robią muzę na nagłośnieniu z wieży i wydają ją na zagranicznych bardzo dobrych labelach... ale tu w grę wchodzą juz umiejętności. Ja jednak mam inne podejście i wiem, że muszę mieć płaską charakterystykę w monitorach lub w słuchawkach. I nie wiem co na początek będzie lepsze.

Awatar użytkownika
irok84

Post autor: irok84 » środa 09 gru 2009, 15:58

są producenci także polscy którzy robią muzę na nagłośnieniu z wieży i wydają ją na zagranicznych bardzo dobrych labelach
...

Możesz podać przykład?

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » środa 09 gru 2009, 18:29

...
...
Chcesz produkować ? - MUSISZ mieć jedno i drugie. Kropka...

No z tym "MUSISZ" to się nie zgodzę, bo są producenci także polscy którzy robią muzę na nagłośnieniu z wieży i wydają ją na zagranicznych bardzo dobrych labelach... ale tu w grę wchodzą juz umiejętności. Ja jednak mam inne podejście i wiem, że muszę mieć płaską charakterystykę w monitorach lub w słuchawkach. I nie wiem co na początek będzie lepsze.
...

Nie zgodzę się z Tobą, że powyższe metody się sprawdzą. Żyjesz w złudnych marzeniach. Myślisz, że kupując słuchawki nawet za 2 tysiaki zrobisz na nich dobre nagranie – ok. Twoje utwory będą ładnie brzmiały, ale tylko na Twoich słuchawkach. Stracisz wiele godzin tworząc muzykę aby później okazało się, że to lub tamto jednak nie zagrało jak chciałeś. Wsparciem konieczne są monitory.

Poznałam rok temu kilka osób, które tworzyły muzykę w wspomniany przez Ciebie sposób, wysyłając swoją muzykę w podobne miejsca. No i co z tego- satysfakcja hm… bzdura. Zrozum, że takich osób jak Ty jest miliony – może warto zrobić coś bardziej pokręconego niż inni. Pamiętaj, że bez monitorów studyjnych nie zrobisz nic. Sposoby są różne, więc każdy wie czego chce.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 09 gru 2009, 18:40

...
Witam,

Zaczynam przygodę z produkcją muzyki. Kupiłem Reason'a 4 i klawiaturę, mam też kartę audio 8 dj od Native Instruments. W domu nie mogę przerobić żadnego z pokojów na mini studio i nie mogę tez masakrować wszystkich ciągłymi bitami z monitorów. Wziąłem tez do domu na parę dni ze sklepu monitory Fostex Pm 1 ale tak jak mówiłem nie będę mógł w najbliższym czasie (może rok) korzystać z monitorów.

Dlatego pomyślałem nad słuchawkami Beyerdynamic. Tylko gdy wchodze na stronę rnr.pl widze mnóstwo modeli i nie wiem czym one mogą się różnić. Ktoś mi powiedział, żebym skorzystał z DT 990 pro bo to klasyka i że są bardzo bardzo dobre. Powiedział, też że będę potrzebował raczej otwartych słuchawek.

Chcę się zająć produkcją muzyki elektronicznej: techno, minimal, deep house itp.

Nie znam się dokładnie na liczbach specyfikacji technicznych ale wiem, że płaska charakterystyka to podstawa. Wiem też że słuchawki jak nic zazwyczaj to bardzo indywidualna sprawa. Dlatego co radzicie? Wziąć te dt 990 pro? A może jakiś model droższy np: dt pro 880? Generalnie mam do wydania około 1000 raczej nic ponad to więc jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o pomoc.

Temat dotyczy także słuszności wyboru słuchawek nad monitorami. Proszę o wypowiedź znawców. Czy posiadając tylko słuchawki dam radę "słyszeć" wszystko to co powinienem? Czy rzucanie się na produkcję muzyki elektronicznej tylko w słuchawkach albo jedynie w słuchawkach to dobre podejście?...

Czesc! Ja np uzywam odsluchow Alesis na nich robie glowny miks (proporcje-glosnosci) np na sluchawkach slysze duze roznice na przy ustwawianiu kompresji lub eq, jeszcze odsluchuje caly material na kolumnach Tonsil Altus  jesli cos jest na nich nie tak to poprawiam cale nagranie troche na sluchawkach troche na odsluchach (alesis), I znowu na altusach az osiagne upragnione brzmienie nie ma zlotego srodka na miks, musisz przedewszystkim wiedziec czego chcesz:) Nie pisze tak dlatego ze wszyscy na forum tak twierdza, ale doszedlem do tego po latach praktyki:) Teraz chyba wiesz co masz robic:)

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

ODPOWIEDZ