Jaka częstotliwość próbkowania?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Jaka częstotliwość próbkowania?

Post autor: matiz » wtorek 01 gru 2009, 14:27

...Wszystko fajnie, ale nikt nie odpisał na zasadnicze pytanie:

Czy warto obniżyć częstotliwość probkowania do 44,1 kHz aby uzyskać niższą latencję??

44,1kHz da WYŻSZĄ latencję niż 96kHz, choć prawie 3x mniejsze obciążenie komputera (i to ostatnie jest argumentem ZA, a nie latencja)....

Problem jest bardziej zlozony
Niektore interfejsy (focusrite) automagicznie zwiekszaja minimalny dostepny bufor przy zwiekszaniu czestotliwosci probkowania, a z drugiej strony wprawdzie wieksza czestotliwosc probkowania daje mniejsze opzonienie przy takim samym buforze, to w praktyce wieksza czestotliwosc probkowania uniemozliwia prace przy takim samym buforze z powodu slabnacej mocy komputera
Czyli wszystko jedno, jak sie nie obrocisz, d... zawsze z tylu

Awatar użytkownika
sqtracing.pl

Post autor: sqtracing.pl » wtorek 01 gru 2009, 20:38

Dziękuje za opdowiedzi. Mój dylemat był taki czy zostawić 96 kHz i 6 ms czy zejść do 44,1 kHz i np 2 ms. I chodzi tu głównie o możliwości komputera czy też interfejsu audio, na 96 kHz poniżej 6ms nie zejdę. Tylko jedno pytanie istotne w tej kwestii umknęło drogim forumowiczom. Czy przedwczesny zapis motywów wygrywanych z klawiatury jest powodem właśnie tej 6 ms latencji?? Wszystko wychodzi równiuteńko, ale tą ciutkę za wcześnie.

I jeszcze gdybyście mogli szanowni podpowiedzieć co wziąć na pasywne odsłuchy, bo totalnie nie wiem. Myślałem o tym, ale powiedzcie czy to ma sens:

http://www.jbl.pl/jbl3/index.jsp?place=Lead11&news_cat_id=106&news_id=871&layout=jbl1&forum_id=870&page=text

sqtRacing.pl - Warszawa, naprawy i modyfikacje tuningowe skuterów!

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 01 gru 2009, 20:54

http://www.jbl.pl/jbl3/index.jsp?place=Lead11&news_cat_id=106&news_id=871&layout=jbl1&forum_id=870&page=text

Te kolumny Hi-Fi są charakteryzowane jako "uśmiech dyskoteki" itp.

Skoro już mamy wzmak i chcemy iść w pasywki to już prędzej bym się skłaniał do pasywnych monitorów studyjnych (przynajmniej będzie coś w miarę wiernawo słychać). ... siakieś Tannoy Precision 8 lub coś w tym stylu.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 01 gru 2009, 22:14

...
Dziękuje za opdowiedzi. Mój dylemat był taki czy zostawić 96 kHz i 6 ms czy zejść do 44,1 kHz i np 2 ms. I chodzi tu głównie o możliwości komputera czy też interfejsu audio, na 96 kHz poniżej 6ms nie zejdę. Tylko jedno pytanie istotne w tej kwestii umknęło drogim forumowiczom. Czy przedwczesny zapis motywów wygrywanych z klawiatury jest powodem właśnie tej 6 ms latencji?? Wszystko wychodzi równiuteńko, ale tą ciutkę za wcześnie.

Lepsza nizsza latencja, tym bardziej, ze wiaze sie z 44,1, nie ma zadnego sensu nagrywac z wyzsza, zwlaszcza w domowych waunkach. Problem z za szybkim graniem to MIDI+Windows, trza poguglac, nie wiem, jak w FL.

ODPOWIEDZ