Profesjonalny Patchbay 1/4"

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
goodsound
Profesjonalny Patchbay 1/4"

Post autor: goodsound » poniedziałek 30 lis 2009, 19:58

witam, mam problem z zakłóceniami w patchbayu NEUTRIK NYS-SPP-L1, sieje aż miło smilie...
cała drobnica, zasilanie, uziemienia itp są zrobione ok, kable porządne itp... problem znika po wpięciu sygnału z klawisza bezpośrednio w preamp (Grat River) po ominięciu krosownicy stąd wnioskuję że wina leży w neutriku który jest z najniższej półki...
teraz pytanie:
co z własnego doświadczenia polecacie porządnego koniecznie symetrycznego na złączach 1/4" ??

z góry dzięki

czarna muza dobry sound Quincy Jones

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: Profesjonalny Patchbay 1/4"

Post autor: Miłaszewski » poniedziałek 30 lis 2009, 20:06

...
witam, mam problem z zakłóceniami w patchbayu NEUTRIK NYS-SPP-L1, sieje aż miło smilie...
cała drobnica, zasilanie, uziemienia itp są zrobione ok, kable porządne itp... problem znika po wpięciu sygnału z klawisza bezpośrednio w preamp (Grat River) po ominięciu krosownicy stąd wnioskuję że wina leży w neutriku który jest z najniższej półki...
teraz pytanie:
co z własnego doświadczenia polecacie porządnego koniecznie symetrycznego na złączach 1/4" ?

z góry dzięki

...

problem jest z petla mas, a nie z samym patchbayem

sprobuj odizolowac patchbay od obudowy rack uzywajac plastikowych lub gumowych podkladek pod srubki - to moze zadzialac

[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 30 lis 2009, 20:38

Ta krosownica ma plastikowe gniazda, wiec to nie petla mas, a przynajmniej nie petla mas spowodowana przez krosownice. Z drugiej strony, jezeli to klawisz podlaczany do przedwzmacniacza, to co innego wchodzi w gre? IMO raczej krosownica jest niewinna...

Awatar użytkownika
goodsound

Post autor: goodsound » poniedziałek 30 lis 2009, 21:18

sygnał pochodzi z rhodesa...wykręciłem neutrika z racka nadal brumi...  dla porównania identycznie wpiąłem go w krosownicę tascam pb32 i nie brumi !!!więc chyba jednak ten neutrik coś jest lewy... a może go źle łączę? teraz mam w neutriku isolated i ground chassis common... może powinno być chassis top albo bottom??? jeśli coś głupio pytam to sorry ale jestem słaby w fizyce:-)

czarna muza dobry sound Quincy Jones

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 01 gru 2009, 14:17

...
sygnał pochodzi z rhodesa...wykręciłem neutrika z racka nadal brumi...  dla porównania identycznie wpiąłem go w krosownicę tascam pb32 i nie brumi !!!więc chyba jednak ten neutrik coś jest lewy... a może go źle łączę? teraz mam w neutriku isolated i ground chassis common... może powinno być chassis top albo bottom??? jeśli coś głupio pytam to sorry ale jestem słaby w fizyce:-)
...

podlaczanie rhodes'a - czyli niesymetrycznego sygnalu instrumentalnego do patchbaya moze nie byc za dobrym pomyslem

niektore preampy maja do tego celu gniazdo na frontowym panelu

[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 01 gru 2009, 16:09

...podlaczanie rhodes'a - czyli niesymetrycznego sygnalu instrumentalnego do patchbaya moze nie byc za dobrym pomyslem niektore preampy maja do tego celu gniazdo na frontowym panelu... 

E tam
goodsound przyjrzyj się uważniej owym uziemieniom. Wychodzi na to, że to właśnie dzięki nim wciąż masz pętlę mas.

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 01 gru 2009, 16:11

Też mi się wydaje że to pętla mas...

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 01 gru 2009, 17:43

Petla, ale z czym? Ten neutrik ma plastikowe obracane czworki gniazd na malej plytce drukowanej, chyba nie maja kontaktu z obudowa. A moze cos z tylu wetkniete, albo co?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 01 gru 2009, 20:33

...Petla, ale z czym? Ten neutrik ma plastikowe obracane czworki gniazd na malej plytce drukowanej, chyba nie maja kontaktu z obudowa. A moze cos z tylu wetkniete, albo co?...

Coście się tak uczepili tych Neutrików?
Przecież pętla może powstać także na urządzeniu wejściowym lub wyjściowym patchbaya a przy tym sama krosownica może być jak najbardziej w porządku - tu patrz też jak z jej obudową, czy aby nie umasiona bez sensu.
W sumie było tu o podobnych przepadkach i ich leczeniu już z dziesiąt razy
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ