Cakewalk SONAR 8.5

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
FIRE
Re: Cakewalk SONAR 8.5

Post autor: FIRE » środa 23 wrz 2009, 14:15

...
...Spiker, jak będziesz miał już kod aktywacyjny, to napisz coś więcej na temat tego piana. Bardzo mnie to interesuje.
A w ogóle, to Sonar górą. Wszystkie Cubase i inne Logic wysiadają.
Pzdr...

Bez przesady z tym wysiadaniem Pozostali też swoje potrafią, a aktualne praktyki stosowane przez Cakewalk, na pewno nie są godne naśladowania. W kwestii Guitar Rig 4 postąpili uczciwie, bo od razu stoi napisane, że GR4 jeszcze nie jest sprzedawany, a jak już będzie to wszystko doślą. W przypadku True Piano powiedziano tylko, że kod zostanie nadesłany mailem. Pytanie tylko KIEDY?. Przyjrzałem się aktualnościom na www.truepiano.com i wywnioskowałem, że opóźnienie wiąże się z wydaniem na świat nowej wersji owego Truepiano. Coś to niby tłumaczy ale niewiele. Jak na razie to jest to Trup-iano

pozdrawiam

a tak na bajdełeju....właśnie kurier doniósł mi BOX z płytami (trwało to dokładnie 5 dni....no i tym razem doliczają sobie koszty wysyłki....ech ten dobry kryzys...wszystko można na niego zwalić). Oczywiście w puzderku TRUPiana, poza Amberem nie ma....

Racja. Nie ma co się tak unosić z tym wysiadaniem. Niby Cakewalk pnie do przodu i dobrze, ale jeszcze deczko brakuje Sonarowi by go tak oceniać. Nie ukrywam że człowiek się cieszy czytając niektóre posty na forum Cakewalk'a, bo można wnioskować, iż Sonar już jest Logicowi równy, lecz według mnie, programiści z Cakewalk mają jeszcze sporo do zrobienia by Sonar był liderem DAW. Na dzień dzisiejszy, widać że wszystko idzie w dobrym kierunku i oby tak dalej.

FIRE

Post autor: FIRE » środa 23 wrz 2009, 14:17

I przy okazji zapytam. Jak Wam się Koledzy podobają nowy VX-64 i PX-64?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 24 lis 2009, 21:42

Witam i do wątku się podłączam

Mój znajomy użytkownik Sonara zwrócił się do mnie z zapytaniem, na które nie potrafię odpowiedzieć, bo nie zdecydowałem się póki co na upgrade do wersji 8.5.

Otóż pyta on, jak tam stabilność najnowszej wersji? Czy wszystko działa dobrze? Czy są jakieś irytujące lub kłopotliwe błędy, jak to np. miało miejsce po wejściu na rynek wersji 8.0?

Czy ktoś z Kolegów może się podzielić praktycznymi doświadczeniami?

Recoil

Post autor: Recoil » środa 25 lis 2009, 11:26

Witam
Ja sobie upgradowałem sonara i narazie go testuje drugi tydzień i póki co 0 problemów. 8.5 bazuje na silniku 8 z poprawkami tak więc patche zostastały chyba uwzględnione w instalce. I narazie wszystko pracuje sprawnie.

Z nowych procesorów podoba mi się percusionstrip. Tego brakowało w tyw sekwenserze. Ale dla mnie najważniesze jest nowy AudioSnap 2.0... naprawdę jestem pod wrażeniem. Więcej napiszę po weekendzie bo wtedy będe obsługiwał większą sesje z ponad 40 śladami. Narazie zmiskowałem 22 śladową sesje i śmiga aż miło.

undereason

Post autor: undereason » czwartek 26 lis 2009, 11:16

Ale dla mnie najważniesze jest nowy AudioSnap 2.0... naprawdę jestem pod wrażeniem.  

Możesz rozwinąć? Jest dokładniejszy?

Recoil

Post autor: Recoil » czwartek 26 lis 2009, 15:07

...
Ale dla mnie najważniesze jest nowy AudioSnap 2.0... naprawdę jestem pod wrażeniem.  

Możesz rozwinąć? Jest dokładniejszy?
... 

No w porównaniu do swojego poprzednika to tak. Dobrze działa jeszcze funkcja streechingu (mam nadzieje że nie przekręciłem nazwy)i sprawia że to naprawdę wszystko brzmi płynnie. Bynajmniej nie mówie tu o ścieżce perkusyjnej tylko o ścieżce gitarowej którą zkwantyzować jest o wiele trudniej. Dodam że nie jestem dobrym gitarzystą a ścieżkę nagrywałem o 2 w nocy po powrocie z imprezy:) Zawsze jak jestem po praru z pianką to wena nachodzi:)))

Na marginesie miałem do czynienia z kwantyzacją audio w Cubase 4 LE. Ja rozumiem ludzi którzy lubią pracować z plasterkami ale audiosnap jest jakby wydajniejsza.

undereason

Post autor: undereason » czwartek 26 lis 2009, 16:00

A jak wykrywa uderzenia bębnów? Poprzednio było z tym różnie.

Próbowałeś równać perkusję za pomocą nowego AS?

Recoil

Post autor: Recoil » piątek 27 lis 2009, 07:53

...
A jak wykrywa uderzenia bębnów? Poprzednio było z tym różnie.

Próbowałeś równać perkusję za pomocą nowego AS?
...

Przyznam się szczerze że nie. Kożystam z VST-ków Toontracka i szczerze powiem że mi to wystarcza. Ale nagram jakiś plik w audio i sprawdze w weekend jak to działa.

A może ktoś już to sprawdził???

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 27 lis 2009, 19:49

...Witam
Ja sobie upgradowałem sonara i narazie go testuje drugi tydzień i póki co 0 problemów. 8.5 bazuje na silniku 8 z poprawkami tak więc patche zostastały chyba uwzględnione w instalce. I narazie wszystko pracuje sprawnie.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź.

Marek63

Post autor: Marek63 » niedziela 07 mar 2010, 15:13

...No jest. Tylko nie wiadomo czy bardziej się cieszyć czy smucić. Download niestety nie jest kompletny. W wersji Elite można teoretycznie mieć również full Guitar Rig 4, albo full True Pianos (na co się skusiłem), albo Izotope, ale...no właśnie: GR4 jeszcze w ogóle nie jest na rynku, a na obiecany Regitsration Code do True Piano czekam jużdrugi dzień. Cała reszta jednak działa i sprawuje się nieźle. Zwłaszca dedykowane Vocal i Drum Strips.
Jak zwykle również, dzień premiery zbiegł się z coroczną awarią bazy użytkowników. Grunt to tradycja ...
Witaj. Widzę że trochę minęło czasu od ostatniej wymiany zdań, ale mam prośbę. Może ktoś mi doradzi. Jak działa Sonar jako tak zwany Boot Camp na Mac-u. Jak się to instaluje i czy w ogóle warto to robić. Powodem mogą być np. peryferie, które się w Mac świetnie spisują i wtedy warto tylko zmienić program. Sle jak się on adaptuje na Apple.

ODPOWIEDZ