Dlaczego myślisz że midi jest Ci potrzebne skoro nawet nie wiesz co to
MIDI - z czym to się je?
Re: MIDI - z czym to się je?
MIDI /1983r/ - to akronim terminu Musical Instrument Digital Interface czyli cyfrowy interfejs instrumentów muzycznych . Dane MIDI to najczęściej informacje o nutach i ich głośności, generowane przez klawiaturę sterującą lub inny instrument MIDI, mogą one być wykorzystane do sterowania samplerami, modułami czy syntezatorami. Mam wątpliwości, czy którykolwiek z forumowiczów podejmie Twój temat. Midi to temat "rzeka"... Musisz sięgnąć do podstaw tego standardu. Najlepiej poszukaj w necie jakiejś pozycji książkowej. To wiele Ci wyjaśni i pomoże w pracy. Pozdrawiam.
- co będzie mi potrzebne do grania midi?? Kontroler midi plus klawiatura sterująca czy też sama klawiatura?? Może są klawiatury sterujące z kontrolerem midi?? nie mam pojęcia! jeśli tak to napiszcie jak mam taką odróżnić i jaki typ sprzętu najlepiej wybrać!
Komunikaty MIDI mogą być przesyłane również przez USB, niektóre klawiatury mają gniazdo USB.
Komunikaty MIDI nadają się do sterowania wszystkim, to jest tylko kwestia oprogramowania, na jakie możliwości sterowania pozwala Klawiatury MIDI nie mają latencji, bo nic nie robią oprócz natychmiastowego generowania komunikatów. Problem może dotyczyć modułów brzmieniowych przy realizacji maksymalnie nawalonych partytur (tobie to nie grozi) General Midi to standard kodowania różnych instrumentów muzycznych, typowych rodzajów brzmień. Nie ma to nic wspólnego z programowaniem klawiszy lub funkcjami sterowania dźwiękiem
- Czy każdy rodzaj dźwięku (wav) nie tylko midi będe mógł kontrolować poprzez moją klawiature sterującą??
- Czy latencja zależy od hardware'u?? (klawiatury midi)
- Słyszałem coś o General Midi, czy to znaczy, że nie będe mógł programować pod którym klawiszem ma co grać??
- Posiadam Interfejs USB E-MU Pre Tracker, z tego co wiem to nie posiada on złącza midi i stąd moje pytanie, co będzie mi potrzebne do grania midi?? Kontroler midi plus klawiatura sterująca czy też sama klawiatura?? Może są klawiatury sterujące z kontrolerem midi?? nie mam pojęcia! jeśli tak to napiszcie jak mam taką odróżnić i jaki typ sprzętu najlepiej wybrać!
Teraz praktycznie wszystkie nowe klawiatury sterujące i kontrolery są na USB, więc po grzyba wpinać Ci to w MIDI. A tego typu sprzęty to na allegro w kategorii "Syntezatory i klawiatury sterujące".
- Czy latencja zależy od hardware'u?? (klawiatury midi) czytałem, że standard midi jest wszędzie taki sam itp itd także wychodzi na to, że nie, ale może jednak są jakieś produkty, których lepiej się wystrzegać bo strasznie tną i się opóźniają??
Oż krajst... Klawiatura MIDI ma tutaj guzik do powiedzenia, ważniejsza jest karta.
- Słyszałem coś o General Midi, czy to znaczy, że nie będe mógł programować pod którym klawiszem ma co grać??
Z General Midi miałem do czynienia w starym keyboardzie Yamaszki i chyba tylko GM się obraca w kręgu tego producenta.
Z MIDI się korzysta wtedy, gdy masz jakieś zewnętrzne klawisze czy moduły brzmieniowe, wtedy i tylko wtedy się z tym bawisz (no i jeszcze gdy chcesz robić dzwonki do komórek)... Jeżeli nie masz takich rzeczy, z całym szacunkiem, ale nie męcz buły.
P.S. Zanim ktoś się dowali do zastosowań podanych przeze mnie- napisałem tyle byle nie musieć się bardziej produkować, bo wiem, że jest więcej tego typu zastosowań ale z lenistwa tego nie wypiszę
przeszukałem forum, przeczytałem wiele artykułów i liznąłem pare książek.. ale nie znalazłem odpowiedzi na tak podstawowe pytanie jakie mnie nurtują!
A sprawdzałeś FAQ?
- heathenichaer
Z MIDI się korzysta wtedy, gdy masz jakieś zewnętrzne klawisze czy moduły brzmieniowe, wtedy i tylko wtedy się z tym bawisz (no i jeszcze gdy chcesz robić dzwonki do komórek)... Jeżeli nie masz takich rzeczy, z całym szacunkiem, ale nie męcz buły.
...
Nie no fajnie że chciałeś koledze pomóc ale powyższe stwierdzenie jest deliktanie mówiąc mijające się z prawdą.
W midi bawisz się przy wszystkich syntezatorach VSTi i chyba tu najczęściej jest to wykorzystywane. Przy modułach zewnętrznych oczywiscie też, jednak faktycznie temat rzeka.
Z kolei w prostych słowach używając midi określasz która nuta ma być odtworzona, jaka była dynamika wciśniecia danego klawisza, i jak długo był trzymany.
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3
- heathenichaer
Z kolei w prostych słowach używając midi określasz która nuta ma być odtworzona, jaka była dynamika wciśniecia danego klawisza, i jak długo był trzymany.
...
oczywiście zmianę różnych wartości też, np. rezonans czy cutoff
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3
- heathenichaer
...
...
...
o taki efekt mi właśnie chodzi, to może lepszy będzie jakiś pad zamiast klawiatury??
...
oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby używać pada ale generalnie pady są przeznaczone pod dźwięki perkusyjne i masz do wyboru powiedzmy 8-16 sztuk które musisz zmapować, a w klawiaturze masz nawet i 88 klawiszy pytanie tylko co potrzebujesz
jeśli nie będziesz używał tego do tylko do perki to proponowałbym klawiaturę ster.
@